Irakin puolustusministeri kirjoilla Ruotsissa ja nostaa sosiaalitukia

Ruotsissa nousi pienoinen kohu eräästä turvapaikanhakijasta, jonka myötä koko turvapaikkasysteemi joutuu todella outoon valoon. Nimittäin Irakin puolustusministerin Najah al-Shammarin kerrotaan olevan Ruotsissa kirjoilla ja nostavan Ruotsin Försäkringskassasta (vrt. Kela) sosiaalitukia.

Def Min - Al MirbadAsia tuli ensimmäisenä julkisuuteen Nyheter Idag-lehden kautta. Asia lähti purkautumaan Irakissa olevan journalistin kautta ja lisäselvitysten jälkeen Ruotsin päässä selvisi, että al-Shammar on ilmaantunut Ruotsin maamme-rekisteriin väärällä nimellä vuonna 2012, jolloin hänelle on myönnetty oleskelulupa. Ruotsissa ministerin nimi on Najah Al-Adeli, jonka niminen henkilö näyttää olevan kirjoilla Tukholman Vårbyssä St. Mikaelin seurakunnassa.
Samassa osoitteessa kirjoilla on kolmen muutakin henkilöä, joista yksi on ministerin vaimo. Al-Shammari sai väärälle nimelleen Ruotsin kansalaisuuden 2015.
Puolustusministerillä ei ole ollut mitään tuloja Ruotsissa koko aikana, mutta hän on ollut pitkäaikaissairaslomalla. Ruotsin Kela on maksanut al-Shammarille ja hänen vaimolleen tuona aikana ainakin 5 200 kruunua kuukaudessa erilaisia sosiaalitukia ja lapsilisääkin 4 480 kruunua kuukaudessa. Pääsääntöinen tulo kuitenkin on sairaspäiväraha, koska sen maksaja on Försäkringskassa. Olisi mielenkiintoista tietää mitä pitkäaikaissairautta ministeri potee Ruotsissa.
Al-Shammarin kerrotaan käyneen Ruotsissa säännöllisesti kuittaamassa paikanpäällä sosiaalutuet ja näyttäytymässä, että hän ikäänkuin asuu Ruotsisssa.
Asiasta on nyt tehty useita rikosilmoituksia petoksista ja väärän tiedon antamisesta viranomaisrekisteriin.
Asiasta on kirjoitettu useissa muissakin medioissa.