Ruotsin kommunistit propagoivat Suomea vastaan talvisodan aikaan

Suurin osa ruotsalaisista suhtautui Suomen 1939 marraskuun lopussa alkaneeseen talvisotaan asenteella ”Finlands sak är vår”, Suomen asia on meidän. Kansan enemmistö tuki Suomea miten pystyi erilaisilla keräyksillä ja ainakin sympatiaa annettiin jos muuta ei ollut tarjolla.

finlandssakarvar1940.jpgLausepari ”Finlands sak är vår” perustuu talvisodan alussa perustettuun liikehdintään, jonka avulla Suomeen pyrittiin värväämään vapaaehtoisia sotilaita. Lisäksi vaateapua, sairaanhoitotarvikkeita ja sen sellaista pyrittiin keräämään Suomen avuksi.
Mutta moni ei tiedä, että Ruotsissa oli myös niitä voimia, jotka pelasivat Suomea vastaan Neuvostoliiton hyväksi. Yksi tällainen taho oli kommunistilehti Norrskensflamman, myöhemmin pelkkä Flamman. Lehti perustettiin 1906 Pohjois-Ruotsiin Norrbottenin Sosiaalidemokraattisen puolueen lehdykäksi. Puolueen jakautumisen jälkeen 1917 lehteä kustansi ja julkaisi Sosiaalidemokraattinen vasemmistopuolue, joka muutti nimensä myöhemmin Ruotsin Kommunistiseksi Puolueeksi, jota se oli toisen maailmansodan aikaan.
Ei varmaan tarvi arvata mikä lehden asenne oli Neuvostoliittoon ja Suomeen talvisodan alla. Suomen itänaapuri nähtiin suurena ja mahtavana hyviksenä kun taas Suomi oli se pikkuinen perkele, joka tahallaan yritti provosoida Neuvostoliittoa sotaan. Ruotsin komukoiden asenne oli kaikenkaikkiaan se, että Suomi aloitti talvisodan tekemällä laittomia hyökkäysyrityksiä rajan yli. Esimerkiksi 29. marraskuuta eli päivää ennen talvisodan alkua Norrskensflamman kirjoiti, että Suomi on tehnyt uusia provokaatioita ja suomalaisia sotilaita on mennyt rajan. Neuvostoliiton kerrottiin sitten on ikäänkuin torjuneen suomalaiset joukot takaisin rajan yli Suomen puolelle.
EKhRjuRXkAEaPDI.jpg large
 
Niin ikään artikkelissa kerrotaan, että viisi suomalaista sotilasta oli avannut tulen Jäämerellä (Petsamon suunnalla) Neuvostoliiton puolelle, mutta neuvostoliittolaisille ei ole tullut toistaiseksi tappioita. Mainilan laukauksista puhutaan suomalaisten ampumina ja suomalaiset jalkaväen joukot ovat etsineet rajanylityspaikkaa Karjalan kannaksella. Puna-armeija on kuitenkin lyönyt suomalaiset joukot takaisin.
Ruotsin kommunisteilla oli siis hyvin Suomivihamielinen asenne ennen sotaa ja koko talvisodan aikana.
Kunnes kosahti.
Nimittäin maaliskuun 3. päivä 1940 jysähti. Luleåssa sijainneeseen Norrskensflammanin paino- ja toimitustaloon viriteltiin kunnon trotyylipommi. Ei mitään nykyajan rappukäytäväpommeja vaan jytky, joka räjäytti puoli tölliä ilmaan ja sytytti massiivisen tulipalon. Palo levisi minuuteissa täyteen liekkiin ja viisi ihmistä kuoli iskussa.
Iskun takana oli ruotsalaisia aktivisteja. Viisi ammattisotilasta, Luleån kaupungin poliisipäällikkö ja Norrbottens-Kuriren-lehden toimittaja, jotka kaikki olivat kiivaasti Suomen puolella sodassa. He ajoivat myös sitä, että Ruotsin pitäisi vapaaehtoisjoukoilla mennä Suomen armeijan apuun.
Porukka perusti suunnitteluryhmän jo 1940 alussa ja Luleån Kaupunginhotellissa vietettiin pitkiä iltoja suunnitellessa iskua. Ryhmän mukaan Norrskensflammanin toiminta oli verrattavissa maanpetokselliseen toimintaan ja iskun tarkoitus olikin lopettaa koko Suomivihamielisen propagandan levittäminen.

mordbrand-attentatet-mot-norr.jpeg
Toimitus liekeissä räjähdyksen jälkeen. Kuva Luleån kaupunginarkisto.
 
Iskujoukkoa syytettiin käräjillä vahingonteosta, ei murhapoltosta. Tuomiot olivat lieviä, pienin oli 1 v 8 kk ja pisinkin vain 2 vuotta. Hovi kuitenkin nosti tuomioita kahden päätekijän osalta seitsemään vuoteen pakkotyötä. Joukko kiisti tienneensä, että talossa asuttiin. Tarkoitus ei ollut aiheuttaa kuolemia. Mutta talossa oli jokatapauksessa tekohetkellä ainakin 10 henkeä nukkumassa. Joista viisi siis kuoli ja kuolleista kaksi oli lapsia.
Lehti on edelleen voimissaan ja kirjoitteelee… no mitä vasemmistokommunistit nyt kirjoittelevat nykyään. Haukkuvat Jimmie Åkessonia ja sen sellaista.