Erikoinen tuomio kiihotuksesta kansanryhmää vastaan

Kuvakaappaus - 2019-12-04 23-02-19.png

Viisikymppinen mies tuomittiin Kristianstadin käräjäoikeudessa hulppeisiin 22 200 kruunun (2 104 euron) sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tapaus on poikkeuksellinen.

Tapahtumat alkoivat keväällä kun ruotsalaisessa kriittisessä Facebookryhmässä Politikfakta julkaistiin lyhyt videopätkä, jossa kaksi arabiaanoa kertoi ruotsalaisille huorille totuuksia.
– Me arabiaanot olemme täällä [Ruotsissa] siksi, että valtaamme teidän vitun maanne. Joten mene polvillesi ja ime minun kyrpää ruotsalainen huora.
Ja:
– Allahu akbar sinä pikku huora.
Filmillä esiintyvän arabiaanon käytös on hyvin provosoivaa ja ruotsalaisia dissaaavaa. Luonnollisesti filmi aiheutti monille vihareaktion. Muuan 53-vuotias ruotsalainen mies kirjoitti Facebookissa kommentteihin:
– Ällöttävä arabioksennus, häivy täältä.
Siinäpä se. Noh, ruotsissa on olemassa sellainen joukkio kuin ”Näthatgranskaren” eli nettivihatutkija. Joukkio saa jonkin verran valtiolta apurahaa. Sen toimeenkuvaan kuuluu kytätä netissä josko ruotsalaiset erehtyvät sanomaan jotain ilkeää maahanmuuttajista. Ryhmä tehtailee rikosilmoituksia eli käytännössä on pahimmanlaatuinen nettihäirikkö.
53-vuotiaan miehen yhdestä lauseesta tehtiin niin ikään rikosilmoitus. Oikeudessa mies puolustautui, että vastasi vähintäänkin samanlaista kieltä sisältävän videopätkän sisältöön. Mies kertoi olleensa kiukustunut arabiaanon alentavasta kielenkäytöstä eikä pitänyt tekoa rikollisena. Lisäksi hän katsoi, että viestiä ei ehtinyt lukea monikaan.
Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että mies syyllistyi kiihotukseen. Päätöksessä kerrotaan, että miehen viestiä ei voinut tulkita muuten kuin siten, että se oli suunnattu kaikkia arabiaanoja ja mustaihoisia kohtaan yleisesti, eikä vain filmillä esiintyviä miehiä kohtaan. Käräjäoikeuden mukaan kun vertaa lauseita ”Me arabiaanot olemme täällä valtaamassa sinun vitun maasi” ja ”Ällöttävä arabioksennus, häivy täältä” jälkimmäisellä lauseella selvästi vähätellään mustaihoisia ja arabiaanoja, tarkoituksena kohdistaa sanoma etniseen taustaan tai ihonväriin.
Edelleen käräjäoikeuden mielestä koska viestin näki moni niin rikosta ei voi pitää lievänä. Palkinto oli siis 22 200 kruunun sakot ja ehdollinen vankeus.
Filminpätkän voi katsoa Friatidenin artikkelista.


 
Kommentti: Pakko myöntää, että oikeuden päätöksen perustelu ei auennut oikein. Kun ottaa vielä huomioon sen, että arabiaanoa ei ole haastettu käräjille filmin takia, vaikka miehen nimi on tiedossa. Luultavasti oikeus tarkoittaa jotain sellaista, että miehen vihaviesti oli kohdistettu juuri arabiaanoihin ja ruskeisiin ihmisiin taustansa takia kun taas arabiaanon maanvaltausviesti (oikeuden mukaan) ei ollut kohdistettu mihinkään erityiseen taustaan.
Kannattaa muistaa eräs perusasia, jos kutsu käy kuultavaksi kiihottelusta. Nimittäin, kaikki mitä sanot poliisikuulusteluissa niin sitä käytetään sinua vastaan myöhemmin käräjillä. Kun puolustaudut niin kaikki sanomisesi käännetään sinua vastaan. Kun siis istut siinä poliisin kuulustelupenkillä älä sano mitään. Kun poliisi kysyy, pidä suu kiinni. Älä vastaa edes ”en kommentoi” vaan pidät vain suusi kiinni.
Tavallinen ihminen ei osaa toimia poliiseja ja syyttäjiä vastaan, koska he kääntelevät ammatikseen ihmisten sanomisia heitä vastaan. Pienen pieni pelastus on olemassa kun ei sano yhtään mitään.