Hammerfestissä ollut kateissa 33 lasta jo yli vuoden

Kuvakaappaus 2019-12-12 16-35-01.png

Norjan Hammerfestissä on ollut jo pitkään käynnissä hyvin merkillinen ilmiö: Kylästä hävisi yhtäkkiä 33 somalitaustaista lasta eikä kukaan oikein tiedä mitä tapahtui.

Vuoden 2018 syksyllä kesälomien jälkeen kun koulut ja päiväkodit taas alkoivat niin pikkuhiljaa huomattiin, että useita lapsia ei tullut takaisin kouluun tai päiväkotiin. Pienen selvittelyn jälkeen todettiin, että 33 lasta oli ”kadonnut”.
Lapset olivat i’iltään 1-12 vuotta. Kaikki lapset olivat somalitaustaisia, mutta kuitenkin Norjan kansalaisia. Aluksi ei tiedetty missä lapset voivat olla ja millaisissa olosuhteissa he mahtavat elää. Vai elävätkö ollenkaan.
Myöhemmin syksyllä kouluista tehtiin lastensuojeluviranomaisille ilmoituksia, sillä ne lapset, jotka olivat kirjoilla jossain koulussa, kuuluivat myös oppivelvollisuuden piiriin. Lastensuojeluviranomainen taas otti yhteyttä poliisiin. Asia jämähti oikeastaan tähän, ja vaipui pikkuhiljaa unholaan.
Asiaan kytkettiin myös eri maahanmuuttoviranomaiset, mutta sekään ei johtanut mihinkään. Hammerfestin eräs kunnanvaltuutettu Leif Vidar kertoi, että kaupunki ei voi mitenkään kontrolloida kuka matkustaa ulos maasta, eikä sellainen edes kuulu kaupungin tehtäviin.
Nyt on sitten alkanut tippumaan vihjeitä, että lapset olisivat Dubaissa. Hege Storhaugin mukaan lapset ovat luultavasti viety ulos maasta ympärileikattavaksi ainakin tyttöjen osalta.
Asiasta kirjoitti alunperin Hammerfestin paikallislehti Hammerfestingen. Asiasta enemmän Hege Storhaugin pohdintaa Rights.no:ssa.
Hammerfestissä asuu noin 10 500 asukasta, joista reilu 200 somalitaustaisia.