Somalialainen räppijätkä vangittuna murhasta

Uudenvuoden yönä Rinkebyssä ammutun nuorukaisen murha on kyllä mielenkiintoinen. Tai siihen liittyvät tapahtumat ja ilmiöt.

Yksi vangituista murhamiehistä ja Yasin Abdullah, taiteilijanimeltään Yasin By, joka on kovan luokan gangsteri. Hän vapautui viimeksi muutama kuukausi sitten linnasta syyllistyttyään erilaisiin ampuma-ase- ja huumausainerikoksiin.

Yasin kuuluu Rinkebyn ja Ruotsin ehkä yhteen pahimmista gangsterijengeistä Shottaziin. Sen ympärillä haisee kuolema ja pelko. Se mikä on mielenkiintoista on se, että Yasin By on kuitenkin kohtuullisen suosittu räppijätkä. Biisit ovat esimerkiksi Spotifyssä hyvin korkeilla sijoilla.

On tiedetty yleisesti, että Yasin pyörii alamaailman piireissä ja mukana monenlaisissa veivauksissa. Hän on ollut epäiltynä ainakin yhdestä toisestakin murhasta, mutta johon oikeudessa ei riittänyt näyttöä.

Tästä huolimatta ruotsalaiset kulttuuritoimittelijat SVT:tä myöten ovat ylistäneet Yasinin “hyvää ja herkkää musiikkia”. Kappaleissa lauletaan lähinnä ihannoivasti gangsterielämästä kalliine Adidas-vaatteineen ja huumeista. Mutta koska miehellä on Afrikan sarvi-tausta niin mikään ei ole kiellettyä. Kuvittele tilanne, jossa joku “natsiräppäri” tekisi biisejä, joissa lauletaan ihannoivasti natsi-Saksasta. Sellainen ei sopisi ikinä, mutta kun kyseessä on afrikaanoräppäri, niin hän voi kyseenalaistamatta laulaa mitä haluaa.

Uudenvuodenyön murhassa parikymppinen Yasin Byn kaveri ammuttiin autoon. Yleisesti medioissa kerrotaan, että nuorukainen ammuttiin naamioituneiden miesten toimesta, mutta se ei pidä paikkaansa. Murhaajat menivät ihan rauhassa kohteen luokse. He tunsivat toisensa eikä kohde osannut aavistaa joutuvansa murhatuksi. Kun porukka oli auton ympärillä, niin kohdetta kohti avattiin tuli ja esimerkiksi auton katon läpi ammuttiin päähän useita luoteja.

Murhan motiivista ei ole täyttä varmuutta, mutta alamaailman piireissä kuiskitaan, että kyse oli rispektin palautus. Murhakohde ei toisin sanoen ollut käyttäytynyt kovin rispektinomaisesti jengikavereitaan kohtaan ja tämä päätettiin lahdata. Vähän niin kuin näyttönä muillekin.
Joka tapauksessa Yasin By tulee olemaan rinkebyläisten nuorten somalinalkujen suurin esikuva.