Ruotsin trans-lasten kesäleirin hakemukset taas auki

Ruotsissa on olemassa sellainen instituutio kuin “kollo”. Kollo on kansan suussa lyhennys sanoista “barnkoloni” tai “skollovskoloni”.

Kollo on puhtaasti suomennettuna lasten kesäleiri. Varsinkin Tukholman alueella kollo on ollut aikoinaan hyvinkin suosittu. Puhutaan siis ajasta 1900-luvun alusta jonnekin 1980-luvulle. Nykyäänkin kollo on vielä melko tavallista. Lapset laitetaan kesän aikana muutamaksi päiväksi kolloon eli lasten kesäleirille. Kollo-lapset ovat iältään maksimissaan 12-vuotiaita.

Samantapainen instituutio on ainakin jossain määrin ollut Suomessakin. Itse olin lapsena 80-luvun alkuvuosina Rautaruukin työntekijöiden lasten kesäleirillä. Tämä tosin oli Rautaruukin työntekijöiden lapsille tarkoitettu kesäleiri.

Ruotsissa kesäleiriasiat on laitettu uusille asteille. On olemassa sellainen asia kuin trans_kollo. Eli trans-lasten kesäleiri.

Trans-lasten kesäleiri on tarkoitettu maksimissaan 12-vuotiaille trans-lapsille. Eli lapsille, jotka kokevat olevansa väärää sukupuolta, tai ei mitään sukupuolta. Tytöt poikia tai pojat tyttöjä. Trans-lasten kesäleirin hakuehdossa sanotaan mm. että henkilön pitää olla 12 tai nuorempi, mukaan voi ottaa jonkun aikuisen, “johon luotat”.

Kesäleirin ohjelmaan kuuluu erilaisia workshoppeja trans-asioista ja trans-asioiden avaamisesta läheisille. Kaikki trans-lasten kesäleirin ohjaajat ovat aikusia trans-henkilöitä tai muuten läheisessä suhteessa trans-lapsiin.