Expressen: 12-vuotiaan tytön murhaajat ovat itse uhreja!

Botkyrkan kunnan poliisi Martin Lazar kirjoittaa Expressenissä 12-vuotiaan tytön ampumisen jälkeen, että kaikkien on nyt otettava vastuuta.

Lazar kertoo vastuunkannosta mm. seuraavaa:

– Nyt on aika ottaa vastuuta. Se koskee kaikkia kynnelle kykeneviä – riippumatta kuka olet ja missä työskentelet. Kaikki ihmiset kentällä ja kaduilla kaikilta poliittisilta suunnilta. Tytön kuolema on tragedia koko yhteiskunnalle ja osoittaa kuinka yhteiskunta on epäonnistunut kaikilta osin. Viattoman nuoren tytön murha tuo esille systeemille puutteet.

Lazar vetää varmistimen taakse ja tykittää:

– Nämä yksilöt [murhaajat] ovat itse asiassa itse uhreja. Heillä ei ole ollut hyviä lähtökohtia elämän alussa, koska väkivallasta on tullut osa elämää. Heillä ei ole ehkä ollut hyvää suhdetta vanhempiinsa ja vain vähän tai ei ollenkaan yhteisöllisyyttä perheensä kanssa.

Poliisi Lazar jatkaa tytön murhaajien ymmärtämistä:

– Sen sijaan he [murhaajat] löytävät yhteisöllisyyttä toisista samankaltaisista ihmisistä [gangstereista]. Tässä yhteisöllisyydessä he yhdessä vaimentavat ahdistuksensa väkivallalla ja valtapelillä.

Lazar kysyy:

– Kuka ottaa heistä vastuuta?


 

Tytön murhatutkinnat ovat poliisin osalta edenneet siten, että eilen etsintäkuulutettiin valkoinen Audi A6 farmari, joka löytyi nyttemmin kaupungin toiselta puolen Sollentunasta poltettuna. Auton epäillään olleen se auto, josta tulitus aloitettiin.

Auto oli ilmoitettu varastetuksi joitakin päiviä aikaisemmin. Se oli viety ns. autoryöstönä, eli kuljettaja oli revitty ulos kuskin paikalta ja näin saatu auto hallintaan.

 

Aikaisemmin arveltiin, että tyttö kuoli iloitteluampumisen ikään kuin vahingonlaukauksena. Samaan aikaanhan ammuttiin alueella ilotulitusraketteja. Pikkuhiljaa kuva alkaa näyttämään kuitenkin siltä, että tapahtumapaikalla aiottiin suorittaa tupla- tai tripamurhaus. Ilotulitteita ammuttiin siksi, että se ikään kuin peittää laukaukset alleen ja pistoolin ammuntaääni kuulostaa tilanteen edetessä vain ilotulitteelta. Toisin sanoen paikalle järjestettiin älämölöä, jonka varjossa oli tarkoitus tehdä murhajaiset.

Hengiltä tosin saatiin vain pikku tyttö.

Näin ollen usea henkilö oli perillä murha-aikeista ja monet tietävät tytön ampujan. Ampujan henkilöllisyydestä on liikkeellä huhuja, mutta koska mitään kiinniottoja ei ole vielä tehty niin odotellaan, että tilanne varmistuu. Joka tapauksessa puoli Botkyrkaa tietää jo ampujan. Poliisi on tällä hetkellä ainoa, joka ei tiedä sitä.

Poliisilla ja oikeuslaitoksella on edessään todella vaikea urakka. Yksikään henkilö ei tule todistamaan ampujaa vastaan, sillä hän on seuraavan murhan kohde. Poliisin on saatava niin paljon teknisiä todisteita, että ampuja pystytään yhdistämään tekoon. Mutta jo yksin ns. ruutisavujäljet käsistä ovat muutaman päivän aikana poistuneet, joten yksin se todiste on poissa. Mahdollisesti hylsyistä saatavat sormenjäljet tai DNA voisi yhdistää henkilön ainakin aseeseen. Sitten vielä pitää selvittää painoiko lataaja aseen liipaisinta.