Malmön mellakoissa on kysymys samasta asiasta kuin Jyllands Postenin, Salman Rushdien tai Lars Vilksin tapauksissa

Yliopistoanalyytikot ovat yrittäneet nyt selittää pari päivää Malmön mellakoita jollain koronalla ja osattomuudella. Asia pitää kuitenkin nähdä hieman laajemmassa mittakaavassa.

Malmön mellakoiden syy on yksiselitteinen. Muslimit raivostuivat, kun osa heistä sai tietää, että koraaneja oli kohdeltu kaltoin. Jos tämä hyväksytään syyksi, niin sen jälkeen pitää tarkastella muutamaa asiaa vuosien takaa.

 

Tapaus Salman Rushdie

Moni vanhempi lukija saattaa muistaa tapaus Salman Rushdien, joka tuli länsimaailmassa tunnetuksi kirjastaan Saatanalliset Säkeet. Teoksessa kuvattiin satiirisesti mm. islamia, mutta myös Intiaa. Yritin itse uteliaisuuttani lukea takavuosina kirjan, mutta pakko myöntää, että en yksinkertaisesti jaksanut.

Kirjan kuitenkin väitettiin sisältävän islamia halventavia kohtia, mutta islam ei ollut joka tapauksessa kirjan ydinsisältö.

Tästä seurasi islamilaisen maailman aivan suhteeton raivokohtaus verrattuna kirjan tekstiin. Iranin päällikkö ajatollah Khomeini julisti Rushdielle fatwan. Fatwa tarkoittaa sitä, että kenellä muslimilla tahansa on oikeus tappaa henkilö, jolle on julistettu fatwa. Islamilaisessa maailmassa järjestettiin massiivisia mielenosoituksia. Juuri sellaisia kuvia, joita voi netistä tänäkin päivänä katsoa. Muslimiti huutavat naamat punaisina kuolemaa oikealle ja vasemmalle.

Salman Rushdie on kirjansa julkistamisen jälkeen, eli vuodesta 1988 asti elänyt erilaisissa suojelusohjelmissa. Viimeksi 10-luvun alussa iranilaiset islamilaiset järjestöt ovat vahvistaneet Salman Rushdien tapporahan useaan miljoonaan dollariin. Kannattaa huomata, että Rushdie oli itse syntynyt islamilaiseen perheeseen Intiassa.

 

Jyllands Postenin tapaus

Tanskalainen päivälehti Jyllands-Posten julkaisi syyskuun lopussa 2005 pilakuvia profeetta Muhammedista teemalla “Muhammedin kasvot”. Kuvien joukossa oli mm. Kurt Vestergaardin piirtämä maailmankuulu turbaanipommimies.

Heti kuvien julkaisun jälkeen Tanskassa asuvat muslimit saivat raivokohtauksen. Useat islamilaisen maailman Tanskassa olevat suurlähettiläät lähettivät kirjelmän Tanskan tuolloiselle pääministeri Anders Rasmussenille. Mukana oli ehta-aitoja islamisteja, jotka saarnaavat moskeijoissaan kalifaattia, sharia-lakia ja kuolemaa vääräuskoisille, kuten Ahmed Akkari ja Abu Laban.

Muslimit vaativat pääministeriä keskustelemaan asiasta ja kuvien poistamista lehdistä. Pääministeri ei ottanut valtuuskuntaa vastaan vaan kertoi, että Tanskassa on lehdistönvapaus, eikä pääministeri voi puuttua asiaan.

Tästä varsinaisesti alkoikin se suuri myräkkä. Reaktio oli käsittämätön

Useat Tanskassa asuvat vaikutusvaltaiset imaamit matkustivat Lähi-itään. Heillä oli mukanaan kolme alatyylistä pilakuvaa, mutta näitä kuvia ei oltu julkaistu Jyllands-Postenissa. Imaamit olivat itse väärentäneet muutaman kuvan. Valehtelevat imaamit siis tekaisivat itse koko jupakan.

He olivat pahoittaneet mielensä ja halusivat kostoa. Viis siitä, että kostoa haluttiin hieman virheellisin perustein.

Imaamit esittelivät näitä kuvia islamilaisessa maailmassa ja kiihottivat muslimeja vihaan tanskalaisia kohtaan. Kuvilla, joita ei siis oltu julkaistu Jyllands-Postenissa. Imaamit antoivat ymmärtää, että Tanskalaiset ovat vihamielisiä muslimeja kohtaa. He kiersivät maasta toiseen kertoen tätä samaa tarinaa.

Tämän seurauksena islamilaisessa maailmassa levisi raivoaalto. Monissa maissa pidettiin massiivisia mielenosoituksia, joihin osallistui tuhansia naamat punaisena huutavia muslimeja. Tanskan ja Norjan lippuja poltettiin. (Vaikka Norja ei ollut millään tavalla mukana tapahtumissa!)

Palestiinalaisalueilla Gazassa työskentelevät skandinaavit joutuivat poistumaan alueelta. He saivat suoria uhkauksia. Muslimit ympäri islamilaista maailmaa vaativat kuolemaa tanskalaisille. Suurin osa Googlesta löytyvistä naurettavista kuvista, joissa muslimit esittelevät kylttejä “kuolema vääräuskoisille”, ovat pilakuvajupakan tiimoilta ympäri islamilaista maailmaa pidetyistä mielenosoituksista.

Alla kuvassa Muhammedin kasvot.

Vasarahammer: Viisi vuotta Muhammad-pilakuvista

 

Alkoi seuraava vaihe.

Jyllands-Posteniin sateli tappouhkauksia ja pommiuhkauksia. Islamilaisen maailman arvovaltaiset imaamit kehottivat terrori-iskuihin Tanskaa kohtaan. Useat pakistanilaiset imaamit kertoivat moskeijoiden perjantairukouksissa Tanskan olevan itse vastuussa tulevasta terrori-iskusta maassaan. Syyrialaiset polttivat Damaskoksessa sijaitsevan Tanskan suurlähetystörakennuksen ja olivat polttamassa myös Norjan lähetystöä, mutta poliisi esti toiminnan. Myös Ranskan suurlähetystöön yritettiin tunkeutua.

Muslimit olivat vain niin raivoissaan, että paha mieli piti paikalta jollakin tavalla. Viis siitä, että esim. norjalaisilla tai ranskalaisilla ei ollut asian kanssa yhtään mitään tekemistä.

Afganistanissa afgaanit tunkeutuivat rauhanturvaajien leiriin ja kaksi norjalaista loukkaantui. Tanska joutui sulkemaan useimmat islamilaisessa maailmassa olevat lähetystönsä, Norja muutaman ja esimerkiksi Ruotsi joutui nostamaan valmiutta lähetystöissään.

Tanskaa ja Norjaa vastaan masinoitiin isoja boikotteja islamilaisissa maissa. Myös Suomen islamilainen yhteisö ilmoitti, että se boikotoi tanskalaisia tuotteita.

Tanskan pääministeri Rasmussen kertoi olevansa mykistynyt Tanskassa asuvien muslimien reaktioista. Hän sanoi, että ne muslimit, joille on annettu turvapaikka Tanskasta ja vapaus asua maassa, ovat nyt lietsomassa ympäri islamilaista maailmaa vihaa tanskalaisia vastaan. Ahmed Akkari perusteli väärennettyjen kuvien käyttöä sillä, että sillä todistettiin kuinka vihamielisiä tanskalaiset olivat muslimeja kohtaan.

 

Lars Vilksin murhayritys

Ruotsissakin on oma Salman Rushdiensa, Lars Vilks. Vilks tuli tunnetuksi ns. liikenneympyräkoirista, joissa hän kuvasi profeetta Muhammedia koirana. Koira, jolla oli partainen naama, istui torilla, liikenneympyrässä jne.

Tästä seurasi tietenkin islamilaisten piirien raivo. Iran otti ruotsalaiset lähettiläät puhutteluun, kuten myös Pakistan. Miksi jotkut ruotsalaiset lehdet olivat julkaisseet kuvia Muhammedista, vieläpä solvaavassa hengessä?

Al Qaida julisti Vilksille tappotuomion ja hänen murhaamisesta luvattiin vuonna 2007 noin 100 000 dollarin tapporaha.

Vilksin päälle käytiin ensin 2010 Uppsalan yliopistolla, jossa hän piti luentoa. Väkijoukosta karkasi mies hänen päälleen. Tätä ennen hänet oli pahoinpidelty ja auto poltettu.

Kunnes 2015 talvella Vilks yritettiin tappaa Kööpenhaminassa pidetyssä sananvapaustapahtumassa. Muslimimies avasi tulen rynnäkkökiväärillä. Yksi kuoli, kolme haavoittui. Vilksiin ei kuitenkaan osunut. Kyseessä on ns. Kööpenhaminan terrori-isku.

Alla kuvissa pari Lars Vilksin piirrosta.


Kaikki nämä reaktiot ovat länsimaalaisille käsittämättömät. Salman Rushdien Saatanallisten Säkeiden-kaltaisia kirjoja on kirjoitettu Jeesuksesta ja Jumalasta kymmeniä, mutta kukaan ei ole niiden takia pahoittanut mieltään niin paljoa, että aloittaisi sen takia sellaisen mötäkän kuin muslimit aloittivat Saatanallisten Säkeiden takia.

Yksikään länsimaalainen ei ole pahoittanut mieltään Vilksin tai Jyllands Postenin julkaisemien kuvien kaltaisista kuvista, joissa Jeesuksesta on piirretty milloin minkäkinlaisia pilakuvia. Kukaan länsimaalainen ei kaiva rynnäkkökivääriä esille raamatun polttamisesta tai Jeesus-pilakuvista.

 


Toistetaanpa alun kysymys uudelleen. Mistä Malmön mellakoissa on kysymys? Kysymys on tietenkin aivan suhteettomasta raivosta. Ei mistään muusta. Ei koronaepidemiasta, ei ruotsalaisten huonosta kotouttamisesta eikä pienestä discorahasta vaan pelkästään yksinkertaisesti niistä samoista elementeistä, joista oli kyse Salman Rushdien, Jyllands Postenin ja Lars Vilksin tapauksessa.