Uusi tutkimus: Kirjastot ja uimahallit entistä rauhattomampia paikkoja

Suomalaiset kun ovat sauna- ja kylpyläkansaa, niin kannattaa lukea seuraava juttu erityisellä hartaudella. Ei sitten tule ihan yllätyksenä millaiselta näyttää monikulttuurinen uimahallireissu tulevaisuudessa.

Ruotsin rikoksentorjuntavirasto BRÅ on tehnyt kattavan selvityksen uimahallien ja kirjastojen turvallisuudesta ja järjestyshäiriöistä. Raportista selviää, että käytännössä kaikissa uimahalleissa ja kirjastoissa ympäri maata on jatkuvia järjestyshäiriöitä. Raportti esiteltiin tänään hallitukselle.

Uimahalleissa ongelmana ovat erilaiset toisten asiakkaiden uhkailut, alatyyliset kiusaamiset ja seksuaaliset ahdistelut. Lisäksi henkilökunta joutuu kohtaamaan jatkuvaa uhkailua, eivätkä pahoinpitelytkään ole harvinaisia. Niin ikään uimahalleissa meno äityy usein liian villiksi, että paikalle joudutaan hälyttämään poliisit. Toisin sanoen kylpylässä pulikoivat henkilöt saavat jonkinlaisen joukkokilarin.

Raportissa mainitaan myös puhdas ilkivalta sekä varastelu, jossa viedään sekä uimahallin että muiden asiakkaiden tavaroita. Uimalaan voidaan tulla ympärikännissä ja huumeitakin voidaan vedellä. Huumekauppakin on yleistä uimahalleissa.

Raportista selviää, että tekijät ovat useimmiten nuorukaisia, joka tarkoittaa nuoria miehiä teini-iästä ylöspäin.

Kirjastoissa häiriöt ovat yhtä moninaisia. Uhkailua, rääkymistä ja kiljuntaa, asiakkaiden ahdistelua ja sen sellaista. Mitä ongelmallisempi alue, sitä ongelmallisempi kirjasto. Ja uimahalli. Jonkinlaisia järjestyshäiriöitä on ollut jokaisessa kirjastossa ja henkilökunnan uhkailu on arkipäivää. Niin ikään varastelu, ilkivalta ja kaikenlainen muu kiusanteko kuuluu monikulttuuriseen kirjastoon.

Lainaus raportista loppuu. Sen voi lukea kokonaisuudessaan linkin takaa:

https://www.bra.se/download/18.7d27ebd916ea64de5306bc3e/1600094738860/2020_10_Simhallar%20och%20bibliotek.pdf

Sauna, Lamppu, Lämpöä, Rentoutua, Puu

 

Olen kirjoittanut tästä asiasta usein. Kun kirjoitin ensimmäisiä juttuja millaista on Tukholman Kistan kirjastossa, niin juttu pääsi johonkin suomalaisten suvakkojen valheenpaljastaja, tms formaattiin, jossa jutun todettiin olevan valeuutinen.

Lopetin kirjastoissa käymisen jo vuosia sitten. En yksinkertaisesti kestä sitä kolmansista maista tulleiden nuorukaisten ja miesten rääkymistä. Miehet eivät ymmärrä kirjaston funktiota vaan kuvittelevat, että se on joku seurustelu- ja hurvittelupaikka, vähän kuin joku hiekkakylän tori, jossa kaikki huutavat tärkeitä asioitaan yhteen ääneen.

Miehet saattavat istua isolla joukolla jonnekin nurkkapöytään mölyämään. Ollaan haettu pizzat ja niitä sitten syödään metelin kanssa. Ruuantähteet jätetään tietenkin niille sijoilleen.

Naisille huudellaan hävyttömyyksiä ja kun oikein on reippaan vapautunut tunnelma, niin voidaan tosiaankin kaivaa kikkelit esille ja vertailla niitä keskenään. Toisaalla nuoriso aloittaa kirjasodan. Heille kirjat ovat heiteltävää tavaraa, ei sanoja sisältäviä sivuja.

Yhteen aikaan Kistan kirjaston penkeillä nukkui kerjäläisiä. Vessoja käytettiin peseytymispaikkoina ja siellä pestiin nyrkkipyykkiä. Nurkkauksiin ja soppiin tehtiin pesiä, jonne leviteltiin patjoja.

Kun tällaista menoa katselee vähän aikaan, voimatta puuttua siihen mitenkään, silloin ihminen yksinkertaisesti lopettaa kirjastossa käynnin. Kuten minä. En ikinä enää mene ruotsalaiseen kirjastoon.

Enkä uimahalliin tai kuntosalin saunaan. Aiemmin treenasin Kistassa eräällä isolla salilla, jossa oli uimahalliosasto ja sauna. Saunareissu saattoi muuttua äkkiarvaamatta tapahtumaksi, joka imi ihmisestä kaikki voimat.

Kun istut saunassa hiljaa ja rauhassa, ja sinne saapuu lauma rääkyviä marakatteja, niin ihminen silloin yksinkertaisesti lopettaa uimahallissa käymisen, koska ei jaksa kuunnella sitä kirkumista.

Nuorukaiset hyppivät muiden uimareiden niskaan, kusevat altaaseen ja meno on kuin jossain yliaktiivisten avohoitopotilaiden kesäjuhlissa.

Alla yksi aikaisempi juttu, sama sisältö eri sanoin:

Tutkimus: Ruotsin kirjastot muuttuneet entistä monikulttuurisimmaksi paikoiksi