Somaliräppärien kidnappauksen uhri oli ruotsalainen räppäri: kulttuurista omimista

Sormiräppääjä.
Tuntuuko joskus siltä, että kaikki pöljyydet on jo kuultu eikä mitään uutta voi tulla esiin? Jos tuntuu, niin kannattaa lukea tämä juttu. Kunnon kulttuurista omimista.

Kerroin tuossa aiemmassa artikkelissa, että somaliräppäri ja Rinkebyn värillisten kuningas Yasin Byn on vangittu epäiltynä kidnappauksesta.

Kidnappauksen uhriksi keväällä joutui ruotsalainen valkoinen räppäri vuonna 2002 syntynyt Nils Kurt Einar Grönberg eli räppinimeltään Einar. Einar taas ei ollut mikään lähiöiden gangstaräppäri vaan hän asui vanhempiensa kanssa Tukholman paremmassa siivessä Södermalmilla. Einar oli aivan harmiton muusikon alku, joka nyt sattui tykkäämään räpistä siinä missä joku tykkää rockista tai kantrista.

Biisit olivat harmittomia iskelmiä, vaikka niissä oli räppitausta. Eli lähtökohdat verrattuna Yasin Byhyn olivat erilaiset.

Kun saamelaiset tai eskimot nostavat vasemmistomedian kanssa äläkän kulttuurisesta omimisesta, kun joku kantalainen vahingossakaan erehtyy vetämään jonkun musiikkikappaleen edes aavistuksen sinne päin kuin saamelaisten tai eskimoiden joiku. Mutta Yasin Byn ja muut kylän värilliset menivät astetta pidemmälle tässä äläkässä.

Ruotsalainen räppijätkä kidnapattiin siksi, että hän ikään kuin omi uusruotsalaisten räppikulttuuria. Eikä yksin kidnappaus, vaan Einar myöskin laittoman vankeutensa aikana pahoinpideltiin, ryöstettiin ja –  mitäpä muuta mustat osaavat kuin raiskata. Einar oli pakotettu jonkinlaiseen anaaliseksiin näiden värillisten räppijätkien pakottamana.

Samaan aikaan kun Einar oli laittomasti vangittu, niin Rinkebyn somalit tuuttaavat eetterin täyteen tekstiä, että valkoisilla ruotsalaisilla nuorukaisilla ei ole mitään oikeutta harrastaa ihan mitä tahansa musiikkityyliä, tässä tapauksessa siis räppiä. Somalien ja muiden Rinkebyn kehitysmaista tulleiden mustien mielestä HE omistavat ruotsalaisen räppigenren. HE saavat “ilmaista identiteettiään ja itseään kuten haluavat“.

 

Eikä siinäkään vielä kaikki. Kaikki Sverigesradion P3n ja P4:n, sekä SVT:n musiikki- ja kulttuuritoimittelijat ovat ylistäneet vuosia Yasin Bytä. Jorkki on ollut kaikissa umpitolloissa kulttuuriohjelmissa. Ihastuneena kulttuuritoimittajat ovat huokailleet, että miten Yasin tuokin esille jotain sellaista kulttuuria, josta emme tiedä mitään, kuten yksi päivä nuori toimittelijan planttu tarinoi P3:ssa.

Lisäksi nämä toimittelijat ovat olleet etulinjassa paheksumassa kaikkea kulttuurista omimista, jäätelöpuikoista joikaamiseen. Nyt kun joku sitten teki jotain sellaista, että konkreettisesti veti paskat housuun kulttuuriomijalta, niin… odotamme mielenkiinnolla musiikkitoimittajien reaktioita tulevan viikon aikana.

Einar ei ole jäänyt tapahtuman takia pimentoon vaan hän kertoo monille medioille, että aikoo jatkaa musiikkiuraansa.