Pohjoismaissa rajat nyt todellakin kiinni

Pohjois-Euroopan rajoilla on harvinainen tilanne, sillä rajojen yli ei naapurimaihin pääse enää ihan noin vain. Norja pitää Ruotsin vastaisella rajalla jopa armeijan sotilaita vahdissa keitä rajan yli tulee.

Tanska vaatii perjantaista alkaen, että kaikilla maahan saapuvilla ulkomaan kansalaisilla on oltava negatiivinen koronatestitulos, joka ei saa olla 24 tuntia vanhempi. Tämä vaikuttaa varsinkin Malmö-Kööpenhaminan alueen työmatkailijoihin, sillä perinteisesti rajan yli käydään todella paljon töissä naapurimaassa puolin ja toisin.

Sama Ruotsiin päin, sillä kovennuksella, että Tanskasta tuleva henkilö ei pääse Ruotsiin ilman todella pätevää syytä. Mitään yleispäteviä ohjeita ei ole annettu, mutta esimerkiksi Tanskassa asuvat suomalaiset eivät ole saaneet käyttää Ruotsia läpikulkumaana automatkalla Suomeen vaan heidät on käännytetty takaisin Tanskaan.

Norja on tukkinut kaikki päätiet Ruotsista Norjaan eikä rajan yli Norjaan pääse kuin vain poikkeustapauksissa. Norjan armeija on valjastettu vartioimaan myös kaikkein pienimpiäkin teitä tunturissa, jotta rajoja ei todellakaan ylitellä ihan noin vain.

Ruotsissa on vahvistettu kuluvan päivän aikana noin 9 500 koronakuolemaa, joten lähipäivien aikana rikotaan ensimmäinen rajapyykki 10 000.