Parasta Tukholmassa: kesäiset laittomat katuajot

Tukholmassa on jotain sellaista, jossa meikäläinenkin vanha äijä on viihtynyt joka kesä. Viime kesä poikkeuksena, mutta aikaisempina vuosina sinne on aina hakeuduttu kun vain mahdollista. Nimittäin Stockholm Open Streetrace.

Kyseessä on parin vuosikymmenen jatkunut jokakesäinen katuajokisa. Yksinkertaiset säännöt: kellä on kylän nopein katuauto. Ainoa vaatimus on se, että autolla on voitava ajaa yleisellä tiellä ja myös kuski pystyy tähän. Simple is the best. Ei muita sääntöjä.

 

Kesän 2020 kooste. Kannattaa katsoa niin saa makua mistä oikein on kysymys.

 

Kisat eivät ole mitkään poliisin ja palokunnan kanssa yhteistyössä järjestetty turvallinen perhetapahtuma vaan laittomat katu_kiihdytys_kisat, joita pidetään viikonloppuiltaisin ja öisin.

Kisa on kesän mittainen, se alkaa yleensä toukokuun ensimmäisenä lauantaina Barkarbyn teollisuusalueella jättimäisillä kokoontumisajoilla, joihin osallistuu jopa tuhansia ihmisiä ja satoja nopeita, viritettyjä ja tuunattuja autoja. Paikalla poltetaan – tietenkin kumia. Ja lisää kumia.

Jossain vaiheessa kylän kingiksi haluavat hakeutuvat ohimenevälle moottoritielle, jonne liikenne pysäytetään. Sen jälkeen ajetaan kahden auton kisoissa kiihdytyskisoja Barkarbyn teollisuusalueen kahden liittymän väliä.

Kisat saattavat joskus kestää tuntejakin. Joskus poliisit keskeyttää tapahtuman ajamalla pari vilkkuautoja motarille, joskus poliisi vain katsoo. Sivullista asia voi ehkä vituttaa, jos on kiire, sillä moottoritien liikenne tosiaankin pysäytetään eikä eteenpäin pääse.

Kisat jatkuvat siis koko kesän pudotuskisoina ja jossain vaiheessa kaksi nopeinta ajaa finaalin.

 

Viime kesän finaali:

 

Tukholmassa on muutamia paikkoja, missä kisoja järjestetään. Barkarby on yksi, sitten Akallan suora. Eteläpuolella tie 73:n Enskeden suora ja pari muutakin paikkaa on. Kisoja ajetaan yleensä vuoroviikoin etelä- ja pohjoispuolella.

Tieto tapahtumasta menee aina vähän suusta suuhun, mutta itse olen tavannut lauantai-iltaisin käydä tsekkaamassa Barkarbyn tienoot. Jos parkkipaikoilla on ollut nopeita autoja parkissa, niin tietää, että myöhemmin yöllä on tiedossa kisat.

Tunnelma öisissä kisoissa on… miellyttävä. Siis jos tykkää turbon päästöventtiilin säksätyksestä ja kovista kierroksista. Tunnelma on yleensä rento, kaikkia yhdistää rakkaus nopeisiin autoihin. Ikinä ei ole ollut mitään riitoja, vaikka joskus paikalla saattaa olla paljonkin porukkaa.

Viime kesä jäi vähän välistä, mutta ensi kesään lupaan olla paikalla joka ilta ja yö, kunhan ajoja järjestetään. Takavuosina haaveilin jostain RS Audista, jota olisi itse laittanut, mutta ehkä meikä sittenkin pysyy vaan penkan puolella. Saa ottaa sitä kaljaa, polttaa tupakkaa… ja vielä kun löytyisi joku mukava nainen, joka olisi kuskina, niin…

Subscribe
Notify of
guest
33 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kilttimies
Kilttimies
11.1.2021 01:33

Nyt tajuun miksi ei svedupoliisi voi karvaranteelle mitään; se ei voi yhdellekään häirikkölle mitään. Ettäpä ominluvin motari seis ja kisa käyntiin, Ei Hyvää Päivää.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
11.1.2021 04:15
Vastaa...  Admin Pt-media

On tuota asennetta nähty riittämiin kengännuolentavideoista. Fyj fan.

tripla s
tripla s
12.1.2021 11:31
Vastaa...  Kilttimies
nimiii
11.1.2021 05:57

Svedujen asenne on se että pysähdytään kun pysäytetään. Täällä väki ei hevillä pysähdy jos joku ei virkapuku heiluu ja onnettomuutta tms. oikeaa syytä ei ole näkyvissä. Ja poliisikin tulee viimestään soitosta oikeasti paikalle. Yhteiskunta järjestys on tai sitä ei ole.
No muuten en kiihdyttelyä vastusta, kivoja ne on nopeat autot.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
13.1.2021 00:13
Vastaa...  nimiii

Kyllä meinaan pysähdyt, jos et pääse eteenpäin. Tai ajelet pikkuteitä. Ei tasan ole asenteesta kiinni kykkiä kehätiellä kumpaankin suuntaan.

Poliisi ei tasan katsoisi näitä ajoja Suomessa, ainakin luulen näin.

Kuitenkin näillä saisi olla Malmin lentokenttä käytössä, kerran se aiotaan antaa pakolaisten käyttöön, joutomaata. Virallisesti kisoja ei ole varaa järjestää, mutta onhan näitä tapahtumia ollut vähän sivummassa aina. Olin jo ala-asteella sitä mieltä, että ne mittarit tulisi saada ajaa ympäri jossain laillisesti. (Ei ole järkeä ostaa Suzuki Altoa tehokkaampaa autoa muuten.)

Kukavaan
Kukavaan
11.1.2021 08:24

Tuollainen viestii poliisin ja yhteiskunnan voimattomuudesta pitää järjestystä.

Suomi Finland
Suomi Finland
11.1.2021 08:26

Nopeita autoja parkissa? Kai niitä vahditaan? Ettei kumien sijasta pala koko parkkipaikka.

T
T
11.1.2021 09:00

Kas, tämä ei siis olekaan matu-tapahtuma.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
11.1.2021 10:20

Tämä on kai sitten sitä parempaa laittomuutta, tai ainakin erilaista.
Millähän tavalla Ruotsin lakeja seuraavaksi aletaan rikkoa poliisin siunauksella?

Dan Wesson
Dan Wesson
11.1.2021 11:22
Vastaa...  Qroquius Kad

Tuota itsekin mietin. Onko Ruotsin poliisilla joku käytäntö, missä sallitaan laiton toiminta tavallaan ”vakavavuusasteen” perusteella? Kyse on isosta periaatekysymyksestä.
Kuka ottaa vastuun tilanteessa, jossa paloauto ei pääse paikalle koska tie on tukossa, ja joku kuolee viivästyksen takia.

Ja jos viedään ajatusta vähän pidemmälle, niin jos poliisi ei puutu laittomassa tapahtumassa yleisellä tiellä ajettuihin hurjiin ylinopeuksiin, niin millä perusteella se sakottaa yleensä niistä? Voinko kieltäytyä ylinopeussakoista sillä perusteella, että kaahailu on kivaa ja mä haluun tehdä sitä? Samaa voidaan soveltaa mihin tahansa perseilyyn, mistä voi tulla seurauksia.

Täältä katsottuna Ruotsin poliisi on kyvytön/haluton pitämään järjestystä yllä. Haiskahtaa siltä, ettei sillä ole munaa puuttua mihinkään. Pääsee itse vähemmällä, kun katselee touhuja partioauton ikkunasta ja tuleehan siitä kaahareille paha mieli, jos ei pääse kumia polttamaan.

Dan Wesson
Dan Wesson
11.1.2021 13:08
Vastaa...  Admin Pt-media

En minä sitä tarkoitakaan, että poliisin pitää olla nillittämässä kaikista pikkuasioista, mutta tässä tukitaan kokonainen motari. Lähinnä minua ärsyttää ajatus, että joku porukka haistattaa paskat muille tien käyttäjille kaappaamalla sen kokonaan omaan käyttöönsä. En ole millään lailla ihmisten autoharrastusta vastaan mutta olisi sama asia laittaa ampumarata pystyyn kaupungin torille, ja kehottaa muita varomaan kimmokeita.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
13.1.2021 00:21
Vastaa...  Dan Wesson

Milläs väistät pimeää polkupyöräilijää? Ei sekään näe sinua edes valon kanssa. Kaikki resurssit tulisi keskittää lain noudattamiseen, sillä luultavasti polkupyöräilijät tappavat kevyenliikenteenkulkijoita noita kisoja enemmän/vuosi, joista en ole aiemmin kuullutkaan.

Voisi noilla olla sääntö jättää yksi kaista vapaaksi (katsojilla). Ja tie poikki siitä kohtaa, missä aidassa on reikä. Pääsisi hälytysajoneuvot kulkemaan ja raskautetut. Omalla vastuulla väistellä niitä.

T
T
11.1.2021 17:04
Vastaa...  Admin Pt-media

Tässä ei ole kyse autoritäärisyydestä, vaan kanssaihmisten huomioimisesta. Nämä autohenkilöt kokevat olevansa muiden yläpuolella, joten he katsovat oikeudekseen varastaa moottoritien käyttöoikeuden muilta ihmisiltä.
Jotain on mennyt todella pahasti pieleen kasvatuksessa. + Vakavia puutteita todellisuuden ymmärtämisessä.

Antti Tifa
Antti Tifa
11.1.2021 11:07

Nykyisenä ja entisenä Volvo miähenä lämmitti vanhan Amitsoonin voitto.
Autossa ei taida olla muuta Volvoa kuin ulkopellit.
Kiitti pätkästä, oli kiva katsoa.

Oskar Neger
Oskar Neger
11.1.2021 12:23

Noita oli jo 80-luvun lopulla. Kansankodin parasta aikaa ennen romahdusta.

Edesvastuutonta
Edesvastuutonta
11.1.2021 12:27

Autoharrastajille pitää järjestää OMA RATA niin ei tarvitse häiritä muita ihmisiä ja aiheuttaa yleistä vaaraa. Miten meinaavat menetellä jos jossakin palaa talo ja paloautot ja ambulanssi eivät pääse paikalle kun tie on tukittu?

Kukavaan
Kukavaan
11.1.2021 14:04
Vastaa...  Admin Pt-media

Siis tapahtuma siirtyi entiseltä Barkarbyn kentältä moottoritielle. Ehkä kiitorata on tarkoituksella pilattu, jotta ajot estyvät sillä.

59.41566253419601, 17.882396441803355

Kukavaan
Kukavaan
11.1.2021 15:28
Vastaa...  Admin Pt-media

Kiitos tiedosta. Nopeastipa se kävi. Kenttä kaiketi lakkautettiin 2010.

Oletan että kentän paikalla asuu nyt huippuosaajia. Helsingissä Malmin kenttää odottaa sama kohtalo.

Manna Sarin
Manna Sarin
11.1.2021 21:25

Miten keharit/ghetto-gangstat eivät ole vielä pilanneet tuota tapahtumaa? Matuthan pitävät kaalliista ja nopeista autoista ja brassailusta joten luulisi, että olisivat löytäneet tiensä tuonnekkin hakemaan respectiä.

Edwin
Edwin
11.1.2021 22:38
Vastaa...  Manna Sarin

Nokun, ne bilikat pitäs osata kato virittääkin, jos meinaa brassailla.

Edwin
Edwin
11.1.2021 22:40
Vastaa...  Edwin

Sekin sitten vielä, reilu kilpailu ei kuulu tietyn aineksen käyttöjärjestelmään, vaan perseily ja alistaminen.

rocky
rocky
13.1.2021 19:20
Vastaa...  Edwin

Eikös niiden pirssit ole kirjaimellisesti viritettyjä kuten tubesta löytyvä https://www.youtube.com/watch?v=pu4obVkDnRc ja https://www.youtube.com/watch?v=9FNuK5H-M1w

Edwin
Edwin
11.1.2021 22:37

Sentään yksi konkreettinen hyöty paskahousupoliisestakin, vapaus tehdä ihan mitä huvittaa niin hyvässä kuin pahassakin.
Nomutta… onhan meilläkin kaljakellunta. Jee… wittu.

Kilttimies
Kilttimies
12.1.2021 02:55

Maassa maan tavalla ja piste. Vuostuhannen vaihteessa tuli muutama retki ladailtua ja autoiltua svedustaniassa Ladalla ja subarun leijonalla. Muistot liikennekäyttäytymisestä kesäkelillä erinomaiset. Ladalla umpilandelaisena eka kerta Tukholman läpi oli opettava kokemus; sekaan vaan, ei tuleen makaamaan ja vilkun käytöllä sai tilaa kaistan vaihtoon. Maaseutuliikenteestä muistelen, että sveduissa ei ollut minkään automerkin kuskeissa niin isoja mulkkuja, kuin kotipuolessa.

Oli muuten lievä kontrasti viikon päästä ruotsin vierailusta ylittää subarulla raja ryssän maalle. Tullijonossa muuan venakko-opettajatar opasti, että varokaa liikennerikkomuksia ja välttäkää poliisikontaktia. Niillä pelimerkeillä sitten pärjäilikin. Hotelli Pohjolan/Petroskoi edessä tosin jo nuori pollari oli handu pytyssä, mutta tulkki Olga syöksähti sille ripin pitämään ja sen virkainto meni reisille. Olga oli jotain sataviiskyt senteiltään ja kiloiltaan; ehkä kaunein ilmestys ikinä mustassa uikkarissaan sitten, kun oltiin päästy rauhoittumaan lasinkirkkaan Munjärven rannoille. Se oli niin kimmoisan lihava, että ihan ihana ja jumalauta sen lauluääni HELISI Karelia onegensiksen kesäillassa…