Hieman mysteeriksi jäänyt vuoden 2009 helikopteriryöstö

Av ISE93 – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org. Tätä kopteria ryöstössä käytettiin.
Tuntuuko joskus siltä, että oma ammatinvalinta on mennyt pieleen? Siltä tuntui vuonna 2009 syyskuun 23. päivän ruokatunnilla silloisen työpaikkani ruokapöydässä.

Koko Tukholma oli asetettu valmiustilaan kuuluisan Helikopteriryöstön takia. Radiot ja mediat huusivat kilpaa tapahtumasta ja kaikki kaupungin ihmiset pysähtyivät kuuntelemaan puolen päivän erikoislähetyksiä.

Homma lähti rullaamaan noin klo 05.00 kun tuntia aiemmin Norrtäljestä varastettu helikopteri laskeutui Västerbergassa sijaitsevan G4S rahankuljetusyhtiön rakennuksen katolle. Kopterista katolle nousi kolme tai neljä henkilöä. Ryöstäjät mätkivät katolla sijainneen ison kattoikkunan pajavasaroilla palasiksi.

Seuraavaksi rakennuksen sisälle heitettiin jonkinlainen kaasu- tms. kranaatti. Ryöstäjät laskeutuivat edelleen köysien varassa sisälle rakennukseen. Noin varttitunnin vapaan penkomisen jälkeen ryöstäjät alkoivat nousemaan takaisin katolle mukanaan säkkikaupalla rahaa.

Tässä vaiheessa poliisi oli jo saanut hälytyksen ja ensimmäinen paikalle saapunut partio pyysi keskukselta lupaa ampua kopteria. Se kuitenkin kiellettiin, sillä pelättiin, että kopterin rikkoontuessa se voisi aiheuttaa suuria tuhoja iskeytyessään läheisiin rakennuksiin ja ympäriinsä sinkoutuvat lapojen osat veisivät ihmishenkiä.

Partio, ja nyt paikalle saapuneet muutkin partiot pystyivät vain katselemaan maasta käsin, kun minuutin parin aikana kopteri lastattiin rahasäkeillä ja henkilöt nousivat kyytiin. Kopteri jatkoi lentoaan.

Maatasolla ryöstäjien apurit olivat kylväneet ympäri Västerbergaa ns. renkaanpuhkojia. Kymmeniä autoja ja poliisiautoja jumittui tyhjine kumineen kadulle.

 

Poliisilla oli käytössään myös omat helikopterit, mutta niitä ei voitu ottaa käyttöön. Nimittäin ryöstäjät olivat virittäneet Myttingessä sijaitsevan poliisin helikopterivarikon ympäristöön pommeja muistuttavia esineitä, joten poliisihelikopteri ei päässyt ilmaan ennen kuin oli liian myöhäistä. Pommit osoittautuivat kuitenkin jälkeen päin leikkipommeiksi.

Samoihin aikoihin jossain Itämeren suunnalla oli yksi ilmavoimien hävittäjä JAS 39 Gripen, mutta sille ei annettu käskyä puuttua ryöstöön. Katsottiin, että kyseessä oli poliisiasia, ei sotilasasia.

 

Ryöstö oli nopeasti ohi. Ehkä 20 minuuttia kaiken kaikkiaan. Muutaman tunnin päästä Tukholman pohjoispuolelta Täbyn Arningesta löydettiinkin sitten hylätty helikopteri. Kopteri hylättiin luontopolun varteen.

Arvellaan, että heti ryöstön jälkeen kopteri oli ensin lentänyt etelään ja jättänyt osan ryöstäjistä ja saalista jonnekin Tukholman eteläiselle alueelle. Sen jälkeen se oli edelleen lentänyt luoteeseen Ekerön suuntaan ja jättänyt osan porukasta jonnekin Grimstan luonnonsuojelualueen ympäristöön. Mahdollisesti täältä jatkettiin veneellä. Siitä tosin ei ole mitään varmuutta. Vasta tämän jälkeen kopteri hylättiin Arningeen.

Eli lentomatka on ollut suurenpuoleinen.

Ryöstö räjäytti pajatson. G4S lupasi 7 miljoonan kruunun vihjepalkkion. Mutta se pajatsokeissi ei tullut siitä vaan siitä, että Serbian sisäministeri kertoi, että he olivat varoittaneet Ruotsin poliisia jo kuukausi aiemmin entisen Jugoslavian ammattisotilaista, jotka suunnittelivat ryöstöä.

Kaiken kaikkiaan ryöstöstä tuomittiin pieniin nuhteisiin seitsemän henkilöä. Kakkua annettiin vuodesta seitsemään vuoteen. Kaikki kiistivät syyllisyytensä. Muutama henkilö vapautettiin syytteistä. Osallisia arvellaan olleen kaiken kaikkiaan ainakin parikymmentä. Tuomion saaneiden joukossa oli ruotsalaisia ja henkilöitä entisen Jugoslavian alueelta. Ryöstön aivojen kerrotaan olleen ruotsalainen. Yksi päätekijöistä on myöntänyt jälkikäteen olleensa yksi sisälläolleista.

Mikäpä oli saalis? Arvion mukaan 39 miljoonaa kruunua eli noin 3,9 miljoonaa euroa. Pennin latia saaliista ei ole saatu takaisin. Koko tapahtuma on edelleenkin melkoinen mysteeri.

 

No joo, en minä sitä ammattia sillai tosissaan ajatellut vaihtaa. Jos miettii asiaa, niin 39 000 000 SEK ei oikeasti ole kovin iso raha, sillä summasta menee paljon kuluja, varsinkin jos porukkaa on ollut mukana parikymmentä. Mehän emme edelleenkään tiedä koko kuviota, mutta jos ryöstö on ollut esimerkiksi tilaustyö, eli suunnittelija ja tekijät ovat eri henkilöitä, niin silloin summasta lähtee kevyesti jo puolet.

Päätekijöille tietty paljon, mutta kyllä ne apuritkin pitää maksaa hiljaiseksi. 7 miljoonan palkkio G4S:ltä oli varmasti laskettu tämän varaan, että joku alemman tason toimija saattaisi ihan vain rahan ahneudessaan vasikoida.

 

Subscribe
Notify of
guest
28 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Johnny
Johnny
12.1.2021 03:39

Rånariinot voisivat ostaa tuolla rahalla muutaman lukupaketin.

HS maalitus on poliittista rikollisuutta
HS maalitus on poliittista rikollisuutta
12.1.2021 06:11

HS maalitus on poliittista rikollisuutta

kuka tätä paskamediaa enään tilaa tai edes lukee
HS kun homma menee idiotismi fanaattisuuden puolelle

155-vuotiaan Ku Klux Klanin historiasta kerrotaan häkellyttävän
osuvaan aikaan
Kaksiosainen ranskalaisdokumentti esittelee pätevästi trumpilaisuuden esimuodon ja rinnakkaisilmiön Ku Klux Klanin.

Miettikää millaista paskaa ja tahallista Ääri maalittamista

HS sanomien idoli Stalin

on tappanut 6 miljoonaa ihmistä

ja on heidän poliittisen akendansa esimuoto 80 vuoden takaa

HS Unohtaa jouhevasti että nämä nyky trumphin kannattajat ovat
äänestäneet Mustan Obaman 2 kerta presidentiksi 2000 luvulla

onko sekin klux klux klaanin rasismin esimuoto

ketka riehuivat D,D
virkaanastujaisissa viimeksi ja 4 vuotta koko ajan

minkä esimuodon innoittamana antifa on syntynyt
no ei ainakaan demokratian

jota suomen valtamedia ihannoi pimittää unohtaa tahallaan
heidän väkivaltansa
näiden valtamedian journalistien tyhmyyttä ja ja politisoitumista ääri vasemmalla ei voi kuin,,

PS
HS n Timo Peltonen muuta pohjois koreaan kumartelemaan
mielenvikaisen Demokratia käsityksesi esimuotoa

voisiko joku kertoa miten Capitolin tapaus liittyy rasismiin
kun patsaan kimpussa musta mies

HS haluaa luoda Suomen parasta keskustelua.

sensuroimalla kaikki fakta kommentit asioista
jos ne eivät ole poliittisesti HS linjan mukaisia

Eli viher vasemmistolaista
suomalaisten poliittisen enemmistön ihmisten inhokkien
kierojen Haavistojen ohisalojen
eli myös vähemmistön idiotismia

HS haluaa luoda Suomen parasta keskustelua

päästämällä vain äärivasemmiston kommunistit ja vihreät muslimit kommentoimaan asioita

edustaako yksipuolisesti sensuuri kohdistettu joihinkin poliittisiin liikkeisiin 100 prosenttinen sensuuri

Suomen parasta keskustelua HS YLE IL IS MTV3 sydän twitter

heitä kaunistaa myös

CNN LÄHDETIETONAAN
MIKÄ EI TIETENKÄÄN OLE
ÄÄRI PUOLUEELINEN
LIBERAALI VASURI MEDIA EIHÄN

Vaikka he siitä median polarisaatiosta Usassa taivastelevat
omilla HS yle Sivuilaan

Silti Aina yksipuolisena lähdetietona suomen valtamedioissa liberaali vasemmiston korruptio deep state media
CNN KERTOO
Ja se on fakta

ELI MITÄ NÄMÄ MEDIAT YLE HS IS IL MTV3
SILLOIN EDUSTAVAT Automaattisesti poliittiselta akendaltaan

Yle CNN
https://yle.fi/uutiset/18-138243

HS CNN
https://www.hs.fi/haku/?query=CNN&category=kaikki&period=whenever&order=ne

kaikki suomen valtamediat samaa kuraa

he eivät ole näköjään tarkistaneet koskaan faktoja
kuinka luotettavana CNN ää Pidetään

tai pimittävät taas suomalaisilta senkin karun faktan
voidakseen tuottaa levittää suomeen itse
liberaali vasuri propagandan valheitaan faktoina
CNN ymm Kautta

Timi
Timi
12.1.2021 09:52

Muuten oikein, mutta stalinin vainoissa tapettiin yli 30 000 000…

Kukavaan
Kukavaan
12.1.2021 08:44

Tuollainen kopteri voi maksaa miljoonia euroja. Järjestäjät olisivat päässeet helpommalla ja samaan taloudelliseen lopputulokseen myymällä kopterin. Henkilöstökulut olisivat jääneet murto-osaan. Olisivat voineet nukkua pitkään ja lipittää aamukahvit tupakkia poltellen jollain Solsidanin huvilalla ilman kiinnijäämisen mahdollisuutta ja rehkimistä.

Johtopäätös. Tässä on ollut pääasiana elokuvamainen elämys.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
12.1.2021 23:07
Vastaa...  Kukavaan

Se pitänee myydä johonkin E-Amerikkaan. Kaikki osat numeroitu.

Suunnitelma a,b,c jne
Suunnitelma a,b,c jne
12.1.2021 09:33

Jaa-a. Taitaa tälläiset ryöstöt olla ns mennyttä kauraa. Taitaa isoihin rahoihin päästä käsiksi alkamalla vaikkapa huijariksi nykyään. Talousrikolliseksi. Nehän vissiin ei edes mitään saakkaan kiinni jäätyään. Kehittäisi jonkun uskomattoman utopistisen liikeidean. Tyyliin kaarnalaivat. Mutta 20 kertaa isomman. Puhuisi vaan pokkana paskaa ummetlammet. Jotta synnyin maailmanpelastajaksi jne. Halaan puita yms. Ja hirveät tukirahat eu:lta sekä valtiolta. Pyörisi ns piireissä missä löytyisi unelmahihhuleita. Koville se ottaisi näytellä, mutta kun oikea hetki koittaisi, häipyisi ja katoaisi kuin pieru saharaan. Vai pitäisikö sanoa kairaan. Rahojen kera. Tai sitten vaan täyttelee lottokuponkia vitutuksen lomassa maassa, jonne on lottovoitto syntyä.

rellinen
rellinen
12.1.2021 19:51

Sellaisia utopistisia liikeideoitahan on jo keksitty. Mokutus, kehitysapu ja ilmastonmuutos, kokonainen teollisuudenala suoraan punaisen pirun ripuloimana. Punapantterit repii rahat länkkäreiltä itselleen ja kavereilleen. Samalla saavat tyydytyksen saadessaan länsimaat kontilleen.

Vittuuntunut Stadilainen
Vittuuntunut Stadilainen
12.1.2021 10:52

Muistan hyvin tuon tapauksen, tai pikemminkin ällistyksen tunteen jonka tuo aiheutti.

Tuohon mennessä Ruotsissa oltiin kait (työkaverin laskujen mukaan) tehty jo viitisenkymmentä isohkoa ryöstö-operaatiota, mutta tuo kyllä erottui joukosta suureellisuudellaan…

Nyt kun mainitsit, niin summa ei kuulosta kovin isolta oikeuttaakseen tuollaisen uskomattoman operaation. Ihan kelpo liksa toki mutta jos tekijöitä on ollut suuri joukko…

Olisiko mahdollista, että sieltä firmasta ryöstettiin jotakin muuta, arvokkaampaa kuin se 39M kruunua? Nyt salaliittoteoriaa kehiin!

(Ruotsin piliisilaitoksesta (sic.) on tehty kansainvälinen pelle lukemattomia kertoja, Palmesta alkaen. Ei ihme että kukaan ei heitä kunnioita ja tilanne on nykyään mikä on.)

sellaista saa
sellaista saa
12.1.2021 16:25
Vastaa...  Admin Pt-media

Taisi olla 600 miljoonaa kruunua mitä nää rahakuljetus ryöstöt tuottivat tekijöille kymmnen vuoden aikana.
Tekijä ryhmä oli aika pieni porukka.

sellaista saa
sellaista saa
12.1.2021 16:31
Vastaa...  Admin Pt-media

Ryöstäjät olisivat ottaneet enemmänkin,mutta helikopterin kantavuus esti ottamasta enemmän kuin siellä oli.
Mahdollista ottaa vain vajaa 50 kg lisäpainoa.
Varmaan 200 miljoonaa oli rahaa.
Ryöstäjät haalivat vain 500 kruunun setelinippuja.

Sakilaisten touhua
Sakilaisten touhua
12.1.2021 20:59
Vastaa...  sellaista saa

Tyypillistä taparikollisten touhua, joka lopun perin ei suunnittelutaan ja toteutukseltaan eroa päihteissä tehdystä pussikaljajuoksusta. Mittakaava on vain hieman toinen. Asialla ovat huonon taustan omaavat, kouluja käymättömät, mitään muuta kuin rötöstelyä osaavat laitapuolenkulkijat. Todelliset suuren luokan varkaat ovat siellä executive-kerroksessa, mutta sehän on vain salaliittoteorisointia, vai?

Sami
Sami
12.1.2021 12:24

Eivätkö Ruotsin tutkajärjestelmät pystyneet seuraamaan kopterin lentoreittiä?

Oliko ryöstön aikana koko Ruotsin ilmatilanvalvonta moskeijassa rukoilemassa, bride marssilla tjms?

Vain kaikkista surkeimmissa kehitysmaissa voi lentää helikopterilla ilmavalvonnalta piilossa.

Ruotsissa taitaa olla kehitysmaalähiöiden lisäksi myös kehitysmaailmatilanvalvontauusavuttomuus.

ARTTURI
ARTTURI
12.1.2021 12:49
Vastaa...  Sami

Lensivät matalalla tutkakatveessa

Jag heter Per och Olle
Jag heter Per och Olle
12.1.2021 20:52
Vastaa...  ARTTURI

Sotilastutkat näkee 90 metriin asti, joten aika matalalla saa huristella ettei huomata.

Supa-Ukko
Supa-Ukko
12.1.2021 16:56
Vastaa...  Sami

Siviililennonvalvonnan ns tutkat toimivat ns lentolaitteiden transpondereiden varassa. Jos sellainen ei ole päällä, niin kyseinen lentokone/helikopteri ei näy lennonvalvonnan tutkassa.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
12.1.2021 23:30
Vastaa...  Supa-Ukko

Kentällä on kyllä joku vehjas. Ukkojen piti meinaan ilmoittaa, jos siellä hangaaria rakentaessaan nousivat tietyn metrirajan yli nosturilla. Hirveä hälytys muuten, kun tutkassa näkyy uhvomiehiä. (Luonnollisesti transponderia ei vuokraamon nostimissa ole.)

Puuttinia ne eivät Itämerellä kyllä näe, siitä on tosiaan ollut taannoin juttujakin. Niinistö yritti jotain järkeä puhua, siitä pisteet.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
12.1.2021 23:16
Vastaa...  Sami

Lentokentällä (Helsinki-Vantaa) tutka näkee 25-27 metrin yläpuolelle (en muista kumpi). Kauempana luulisin olevan heikompaa suorittamista, mutta se on pelkkä arvaus.

Ehkä suunnistuskartoista tutkisin maastonmuotoja, että osaa lentää katveessa. Tai mitä kansalainen käsiinsä saa ilman kummempia kyselyitä.

Moonman
Moonman
12.1.2021 13:21

Miten ihmeessä nämä osalliset, tai osa osallisista sitten jäi kiinni, kun oli kuitenkin aivan loppuun asti hiottu operaatio poliisin renkaanpuhkomisineen yms.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
12.1.2021 23:43
Vastaa...  Admin Pt-media

7 vuotta aika kova tuomio kuitenkin. Jos vaikka mopolla vie yhteenteipattuja talouspaperirullia ja risan kellon jonnekin viranomaisten aitaan kiinni, niin kai siitä linnaa tulee, mutta noin paljon?

Hemmetes mielenkiintoinen artikkeli taas, ihan ammattilaistasoa. Enkä tarkoita tyyliin Iltalehti, vaan vaikka Tekniikan Maailma, Saab 96 vuodelta ennen syntymääni.

Vaikka onkin väärin ryöstää, niin täytyy nostaa hattua. Syystä ettei ketään sattunut ja rahnat jäivät tekijäoletetuille. Ei se itseltä onnistuisi.

Kopterikuski missä nyt?
Kopterikuski missä nyt?
12.1.2021 14:17

Siitä kopterin lentäjästä löytynee aika paljon artikkeleita. Mikäs jeppe se oikein olikaan?

sellaista saa
sellaista saa
12.1.2021 16:33

Oli TV4n kuvaaja,mm kuvaajana Ruotsin Selviytyjissä.
Taitaa edellenkin jatkaa samaa ammattia.

Niimutku lapussa lukee...
Niimutku lapussa lukee...
12.1.2021 14:22

Eikös tämä ollut muistaakseni peräti niin naurettava juttu että siihen Myttingen kopteriin oli laitettu KÄSINKIRJOITETTU LAPPU jossa luki POMMI ja sen takia sitä ei uskallettu käyttää?

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
12.1.2021 23:53
Vastaa...  Admin Pt-media

Kokonaisharkintaa kai Ruattissakin käytetään. Kukaan ei ole vaarassa, ketään ei ole vahingoitettu, raha on milteipä paperia. En antaisi käskyä tutulle perheenisälle mennä koskemaan outoon pakettiin, kun panokset ovat noinkin korkeat. Ja ehkä ne renkaanpuhkojat olivat jo tiedossa ja jotain muutakin (moni ei osaa lentää helikopterilla), joten aihetta varovaisuuteen oli. Pullonkerääjäkään mene avannosta hakemaan tölkkiä, mutta neidon pulassa ehkä.

Hälläväliä naivius
Hälläväliä naivius
14.1.2021 07:41
Vastaa...  Admin Pt-media

Tyypillistä Ruotsia oli/on se että se Myttingen hangaari oli- ja on varmaan vieläkin- täysin vartioimaton ja sinne saattoi lampsia kuka tahansa missä tarkoituksessa tahansa.