Kotipalvelu näyttää olevan raha-automaatti kolmansista maista tulleille tulijoille

Kotipalvelun ympärillä tulee säännöllisin väliajoin ilmi kunnon huijauksia. Milloin milläkin viritelmällä veronmaksajilta on kupattu miljoonia kruunuja joko olemattomien sairaiden hoitamiseen tai sitten muuten vain ylilaskutettu.

Tunnetuin takavuosien kotipalveluhuijaus tehtiin ns. Södertäljemafian toimesta. Syriaanot kehittivät systeemin, jonka avulla heidän omistama kotipalvelu laskutti kaupungilta miljoonia kruunuja kotihoidosta. Summat perustuivat ylilaskutukseen ja valesairaisiin.

SVT on nyt tuonut esille uudenlaisia keinoja tällaisen ns. hyvinvointihuijauksen tiimoilta. Yksi tapa on se, että tällainen kotipalveluyritys etsii vaikkapa Facebookin kautta perheitä kehitysmaista, joilla on liikuntavammainen lapsi.

Yritys palkkaa ensin perheen vanhemmat töihin hoitamaan jotain toista potilasta. Eli pääsevät sujahtamaan työperusteisella oleskeluluvalla Ruotsiin. Lapsi seuraa tietenkin vanhempien mukana.

Kun ollaan oltu hetki töissä tässä kotipalveluyrityksessä, niin vanhemmat hakevat seuraavaksi kotihoidon tukea omalle lapselleen ja he aloittavat nyt työskentelyn oman lapsensa kotihoitajina samaisen yrityksen palkkalistoilla.

Sen jälkeen hyötyvätkin sitten kaikki – paitsi ruotsalaiset veronmaksajat. Kehitysmaasta tullut perhe saa puuhastella lapsensa kanssa päivät pitkät tekemättä mitään oikeaa työtä ja saavat siitä vielä kohtuullista palkkaa. Tietenkin suurin hyötyjä on kotipalveluyritys, joka luonnollisesti ylilaskuttaa ja maksaa toisaalta perheelle “liian pientä palkkaa”, eli vetää tässäkin rahaa omaan taskuunsa.

Mutta koska perhe on ikeessä kotipalveluyritykselle, niin eipä siinä paljon ole sanomista. Joka tapauksessa elämä on rennompaa ja rikkaampaa kuin kotona kehitysmaassa, niin tuskinpa kukaan jaksaa valittaa. Ja jos valittaa, niin kotipalveluyritys on tehnyt niille harvoille purnaajille sellaisen tempun, että ovat ilmoittaneet Maahanmuuttovirastolle, että perheen pää ei työskentele enää kotipalveluyrityksessä. Siitä seuraa oleskeluluvan peruutus ja paluu takaisin kotiin kehitysmaahan.

Tällaista huijaustapaa kutsutaan ruotsiksi “brukarimport”, mitenkähän sen suomentaisi, joku hyväksikäyttömaahantuonti tms.

 

Tällaisia huijausfirmoja eivät pyörittele siis ruotsalaiset, vaan järkiään ne, jotka ovat tulleet ilmi, niitä pyöritetään monesti Aasian suunnalta tulleiden henkilöiden toimesta. Nyt yllä mainitussa tapauksessa hommaa on pyöritetty suurella kädellä mongoolien toimesta. Muita tunnettuja ovat pakistaniaanojen ja bangladesiaanojen kotipalvelut. Ne pyörivät kaikki samalla periaatteella, joissakin voi olla pieniä variaatioita.

 

Asia ei ole mitenkään uusi ja nyt kun tätä asiaa tuli pohdittua, niin satuinpa huomaamaan yhden pikku jutun. Nimittäin olen tähän asti katsonut työperäisillä oleskeluluvilla maahantulevat “eri kastiin” kuin turvapaikkahuijarit. Mutta, Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan 2010-2020 välisenä aikana Ruotsiin tuli kolmansista kehitysmaista 2 500 henkilöä, joille myönnettiin työperäinen oleskelulupa henkilökohtaisena avustajana eli kotipalvelufirman duunarina.

Näin ollen tällainen kotipalveluhuijaus näyttää tosi asiassa olevan raha-automaatti. Ja sen sponsoroi:

 

Veronmaksaja.