Taas uusi harha: Suomen valtio on osakeyhtiö

Salaliittoharhaatikot ovat keksineet taas uuden jutun. Tällä kertaa väitetään, että Suomen valtio olisi muuttunut Euroopan Unionin myötä osakeyhtiöksi. Nykypäivänähän edes pienikään vaktam_tarkistus ei ole kurssissa, joten se tehtävä jäi taaskin Pt-median kontolle.

Tämä harhaisuus juontanee juurensa jotenkin siitä ajatuksesta, että kun YTJ:n tietopalvelussa Suomen valtiolle on myönnetty vuonna 1994 ns. y-tunnus, ja vuoden 1995 alusta asti Suomen valtio on ollut arvonlisäverovelvollinen, niin harhaatikkojen päissä tämä ajatus on jotenkin kiepsahtanut osakeyhtiö-euroopan-unioni-sössötykseksi.

Ensinnäkin, kun katsoo rekisteriselostetta kohtaa “yritysmuoto”, niin siinä EI LUE osakeyhtiö. S I I N Ä   L U K E E “valtio ja sen laitokset”. Jos Suomen valtion yritysmuoto OLISI osakeyhtiö, niin yritysmuodon kohdalla lukisi osakeyhtiö eikä valtio ja sen laitokset.

Syvennetäänpä hieman asiaa. Kaikilla erilaisilla toimijoilla on olemassa y-tunnus. Yhdistykset, kunnat, valtiot, osakeyhtiöt, toiminimet jne. Tämä sama pätee suurimpaan osaan maailmaa, ainakin länsimaailmaa. Turun vankilalla eli kotoisasti Kakolallakin on oma y-tunnus. Miksi vankilalla on y-tunnus, se selviää tuonnempana. Kaikilla kunnillakin on y-tunnus. Esimerkiksi Seinäjoen kaupungin y-tunnus on 192*** ja Joensuun seurakunnan y-tunnus on 016***. Suomen islamilaisella yhdyskunnalla on y-tunnus 101***.

Kaikilla toimijoilla on y-tunnus. Kaverilla on kommandiittiyhtiö ja sillä ihan vastaava y-tunnus. Yritysmuodoksi kerrotaan kohdassa “yritysmuoto” kommandiittiyhtiö. Kaupunkien kohdalla yritysmuoto on “kunta” ja seurakunnilla kohdassa yritysmuoto lukee “Evl.lut.kirkko”. Islamilaisella yhdistyksellä samassa kohdassa lukee “muu yhdistys”.

Pt-mediallakin on y-tunnus Ruotsin yritysrekisterissä. Ei Pt-median nimellä, mutta on kuitenkin. Siinä yrityksen rekisteriselosteessa mainitaan yritysmuodoksi “toiminimi”, JA lisäksi yksi äärimmäisen oleellinen seikka, niin Suomessa kuin Ruotsissakin: yritys on liiketoiminnasta arvonlisäverovelvollinen.

 

Nyt kun on päästy alun rautalangan jälkeen itse asiaan, niin kaikki muutkin aikaisemmin mainitsemani toimijat ovat liiketoiminnastaan arvonlisäverovelvollisia.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos kaverin ruotsalainen kommandiittiyhtiö, tai vaikkapa Suomen valtio, ostaa minulta Pt-mediasta mainostilaa ja maksaa siitä 100 euroa, niin laskun loppusumma kaverin ky:n kohdalla 125 euroa ja Suomen valtion kohdalla 100 euroa. Kaveri maksaa minulle 100 euroa + Ruotsin arvonlisäveron 25 % eli 25 euroa. Tämä 25 euroa taas ei ole minun omaa rahaa, vaan se on ikään kuin hetken aikaa käy minun tililläni. Tilitän tämän 25 euroa (kruunuissa tietenkin) Ruotsin valtiolle ja kaverin ky saa rahan takaisin seuraavassa kuussa. Arvonlisäverovelvollinen ikään kuin lainaa aina hetkeksi valtiolle tämän 20-25 %, joka kiertää työn tekijän ja valtion kautta takaisin alkuperäiselle omistajalle.

Yritysten välisissä kaupoissa puhutaan yleensä hinta verottomana. Yrittäjä tietää, että verottomaan summaan lisätään arvonlisävero, joka sitten “lainataan” valtiolle hetkeksi.

Kun taas jos Suomen valtio, tai mikä tahansa muu suomalainen toimija, joka on Suomen arvonlisäverorekisterissä, niin ei maksa arvonlisäveroa toiseen maahan, tässä tapauksessa ulkomailla toimivalle Pt-medialle. Eli jos Suomen valtio tai Suomessa toimiva Suomen koneurakointi Oy ostaa Pt-mediasta mainostilaa, niin laskun vero-kohdassa on 0 % eli summa on veroton. Jos suomalainen yritys tai toimija ei olisi kansainvälisessä tax-rekisterissä, eli sillä ei olisi tuota y-tunnusta, kansainvälisesti VAT-numberia, silloin joutuisin lisäämään Ruotsin arvonlisäveron 25 % laskuun.

 

Suomen valtio tekee monenlaista kauppaa ulkomaille. Esimerkiksi ostaa sotakoneita. Puolustusvoimillakin on oma y-tunnus. Tai kun Suomen valtio ostaa Bill Gatesilta miljoona mikrosiruin varustettua koronarokotepiikkiä, niin ulkomaalainen toimija lähettää Suomen valtiolle laskun nollaverolla. Jos Suomen valtiolla ei olisi y-tunnusta eikä olisi arvonlisäverorekisterissä, niin silloin mikrosirurokotteen toimijan pitäisi lisätä laskun loppusummaan x % kyseisen maan arvonlisäveroa.

 

Teen itse kauppaa ansiotyössäni esimerkiksi juuri kuntien ja valtion yritysten kanssa. Lähetämme tavaraa Ranskasta Suomeen, joka laskutetaan ruotsalaisen yhtiön kautta. Kyseessä on aivan tuikitavallinen maahantuonti. Työnantajalleni on äärimäisen tärkeää, että hän tietää aina laskun vastaanottajan y-tunnuksen. Juuri sen takia, että tiedämme lähettää laskun joko verottomana, tai pitääkö siihen lisätä Ruotsin arvonlisävero 25 %.

Miksi Suomen valtio on lisätty yritysrekisteriin 90-luvun puolivälissä? silloin yksinkertaisesti tapahtui iso verouudistus, eikä siinä asiassa ole mitään sen kummempaa. Jos tsekkaa vanhoja pitkäikäisiä yrityksiä, niin monet ovat rekisteröityneet yritysrekisteriin juuri 1994-1995 aikoihin, vaikka yrityksellä olisi ollut toimintaa jo vaikkapa 1800-luvulta. Suomen valtiollakin on ollut y-tunnus ennen 90-lukua.


 

Tulipa pitkä sepustus. Toivottavasti järkipäiset ihmiset ymmärtävät mistä on kysymys eivätkä lähde harhaatikkojen kelkkaan levittämään kaiken maailman salaliittoja.