Miesten meikkaus, uusi trendi vai vanha tabu?

Meikkaaminen on yleisesti ajateltu lähes yksinomaan naisten tavaksi. Naiset korostavat kauniita piirteitään, kuten huuliaan ja ripsiään ja vaikkapa luomivärin kohdalla kaunistavat muuten itseään, sillä ei kenelläkään ole luontaisesti vaikkapa siniset tai violetit luomet. Miehistä meikkaavia ovat olleet lähinnä suuret rock-tähdet tai sellaiksi aikovat, sekä niiden fanit festivaaleilla ja keikoilla sekä jotkut seksuaalivähemmistöjen edustajat. Viimeisten vuosien aikana meikkaamisesta on tullut kuitenkin huomattavasti hyväksyttävämpää myös miesten arjessa.

 

Meikkaaminen ihon epätasaisuuksien peittämiseksi

Jo vuosikymmenten ajan myös miesnäyttelijät ovat käyneet ennen jokaista kuvausta meikkaajan pöydän ääressä. Eikä roolihahmon ole välttämättä täytynyt olla kreivi Dracula tai kammottava zombi. Näyttelijät meikataan myös silloin, kun heidän on tarkoitus esiintyä täysin omilla kasvoillaan. Rypyt ja muut epätasaisuudet peitetään, silmäpussit vaalennetaan ja edustavia ominaisuuksia korostetaan. Näyttelijät näyttävätkin elokuvissa käytännössä poikkeuksetta nuoremmilta kuin ovatkaan ja usein heidän roolihahmojensa ikä onkin alhaisempi, kuin näyttelijän oma ikä. Meikit ovat tähän pääsyy.

Kesti yllättävän kauan ennen kuin miehinen maailma oli valmis saman muuntamiseen arkikäyttöön. Samalla tavalla illan viettoon tai vaikka töihin lähtiessä voi mies peittää finnit, arvet tai muut epätasaisuudet kasvoissa ja vaalentaa tummat silmäpussit olemattomiin käyttäen hillittyä meikkamaista. Hyvin tehtynä lopputuloksena on freesit ja nuoremmalta näyttävät kasvot ja muut eivät välttämättä edes huomaa, että mitään meikkaamista on tehty. Miesten kosmetiikka onkin noussut raketin lailla alan eri yritysten tärkeysjärjestyksessä viimeisten vuosien aikana, sillä yhä useammalle miehelle kosmetiikka ja myös meikit ovat tulleet tärkeämmiksi.

 

Miesten meikkaaminen kaunistumistarkoituksessa

Miesten meikkaaminen kaunistumistarkoituksessa ei ole tänä päivänä valtavirtaa, vaan sillä on edelleen selkeä shokkivaikutus ja sitä voidaan pitää tabuna. Hyvin harvat miehet laittavat ripsiväriä, poskipunaa, huulipunaa tai luomiväriä rutiinin omaisesti illan viettoon lähtiessä ja asia on markkinoidenkin kannalta siis hyvin marginaalinen. Poikkeuksena ovat edelleen eri keikat, joihin fanit saattavat meikata itsensä rock- tai heavy-henkisen näköisiksi. Tämä kuitenkin poikkeaa naisten meikkaamisesta hyvin paljon, esimerkiksi silmänympärykset meikataan yleensä kokonaan, usein mustiksi ja kaunistumisen sijaan haetaan ehkä enemmänkin pelottavaa ulkonäköä. Pohjimmiltaan keikoille meikkaaminen ei eroa paljonkaan vaikkapa urheiluseurojen kannattajien fanipaidoista tai kasvomaalauksista.

 

Miesten meikkaaminen tulevaisuudessa

On vaikea uskoa, että ainakaan aivan lähivuosina tulisi trendiksi vastaavanlainen meikkaaminen, kuin naisten kohdalla, eli että miehistä valtavirta sutisi huulipunaa huuliin ja luomiväriä luomiin ennen illan viettoa tai jopa työpäivää. Sen sijaan on hyvinkin helppo uskoa, että kosmeettinen meikkaaminen tulee miesten kohdalla entistä suositummaksi. Moni ei pidä kasvoissaan näkyvistä arvista tai niihen vielä nelikymppisenäkin ilmestyvistä finneistä ja koska ne on nykyaikaisilla meikeillä helppo peittää ja tällaisella meikkaamisella ei juurikaan ole enää mitään tabu-ominaisuuksia, on odotettavissa, että ainakin ihon virheitä peittävät meikit yleistyvät miehillä entisestään. Samoinhan on jo käynyt esimerkiksi ihonhoitotuotteiden suhteen. Vielä parikymmentä vuotta sitten harva mies käytti edes kosteusvoidetta ja suihkussa riitti tervashampoo, kun taas nykymiehen kaapista saattaa löytyä vaikka millaisia ihon- ja hiustenhoitotuotteita.

Subscribe
Notify of
guest
15 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
kanander
25.1.2021 17:23

Kuusankoskelainen pojista koostunut kitarabändi The Mods meikkasi jo v. 1965 ja pääsi Suosikin kanteen.

rocky
rocky
25.1.2021 17:49
Vastaa...  kanander

Nykyään pääsee Suolikin kanteen.

K-Tel
K-Tel
26.1.2021 10:50
Vastaa...  rocky

Suolikki KULTATURBO!

Suomi Finland
Suomi Finland
25.1.2021 17:52

Naamaan en kyllä lähde laittamaan mitään muuta kuin korkeintaan taisteluvärit.

Minä
Minä
26.1.2021 08:19
Vastaa...  Suomi Finland

Naisilla meikkaus onkin sodintansseihin tarkoitettu ”taisteluväri”.

h44
h44
25.1.2021 19:17

En ole meikannut muuten kuin naamioitumistarkoituksessa. Parta peittää aknearvet ja otsassa oleva vekki on miehekäs. Jos joskus jotain meikkaisin, niin ehkä kajaalia silmiin viikinkityyliin.

Last edited 1 month ago by h44
Antti Tifa
Antti Tifa
25.1.2021 22:39

Naamioitumistarkoituksessa meikkaus on hyvä keino. Sitä ei lasketa naamioitumiseksi vaikka tunnistaminen on lähes mahdotonta. Ei näes tiedä mitä tulee mieleen touhuilla kun alkaa oikein ottaa elämä pannuun eikä halua jäädä heti poseen.

sziqVieYHlw.jpg
Minä
Minä
26.1.2021 02:33

Ovathan miespuoliset sirkuspellet aina meikanneet. Miksi ei nytkin?

Riku Laine
Riku Laine
26.1.2021 08:55

Häpeäkseni joudun myöntämään että exä joskus harjoitteli jotain värejä tai muuta höpötystä ja jouduin olemaan koekaniinina. Mitäpä sitä ei naisten vuoksi tekisi kunhan ei tarvitse kalliolta hypätä.

MattiS
MattiS
27.1.2021 03:58
Vastaa...  Riku Laine

No joo, noin on käynyt hyvin monelle muullekin miehelle. Mutta ei niitä tuloksia kyllä lähdetä sitten kylille näyttämään.

Pormasken
Pormasken
26.1.2021 10:56

Ruotsissa, mieskauneuden edelläkävijämaassa, oli jo 90-luvulla yhtä isot ”miesten” meikki/voide/ripsi-osastot kuin naisilla joka tavaratalossa. Voi sitä mieskreemien yletöntä juhlamäärää. Siellä ymmärrettiin näitä homohommii!

MattiS
MattiS
27.1.2021 03:59
Vastaa...  Pormasken

Varmaan tuokin on yksi esimerkki siitä kuinka kuohittuja miehet ovat länsinaapurin kalifaatissa.

Vittuperkele
Vittuperkele
27.1.2021 16:55

Tämän suuntauksen elämöinti on vienyt monet kerrat ajatukseen elämäni lopettamisessa.

Jobin tytär
Jobin tytär
27.1.2021 20:00

Meikkaamisen ja korujen käytön juuret ovat hamassa kaukaisuudessa, ehkä kymmenienkin vuosituhansien takana. Alkujaan kysymys ei ollut kaunistautumisesta.

Primitiiviset ihmiset uskoivat, että pahat henget voivat päästä ihmiseen hänen ruumiinaukkojensa kautta. Siksi silmiin ja huuliin, kasvoille laitettiin ”pelottava” maalaus. Korvissa, kaulalla ja nenässä kilisevät korut/ esineet/ kellot taas ajoivat samaa asiaa: äänellään karkoittivat pahoja henkiä.

Tästä se muodostui myös kaunistautumiseksi. Primitiivisemmillä kansoilla nuo runsaat koristautumiset ovat edelleen tapanaan. Raamatussa muist. Jobin erään tyttären nimi tarkoitti ”Ihomaaliputki”. Henkilö Job eli n. 5000 vuotta sitten. ”Ihomaaliputki”, meikaaminen lähi-idässä oli jo tuolla tasolla, että meikkivoidettakin säilytettiin putkessa, josta sitä sai otettua vähän kerrallaan…!

Iblis Ginjo
Iblis Ginjo
20.2.2021 22:37

Vähän vanhaan vastaan, mutta arabimiehet ovat meikanneet ainakin vuosisatoja. Muistan jonkun dokkarin ehkä 20 vuoden sisällä jossa joku oli beduiinien saattamana lähi-idässä tekemässä jotain tutkimusta ja turbaanipäinen partasuu kirkuvan punaisissa kaavuissa veti tottuneesti kajaalia silmien ympärille ilman peiliä. Vieläpä sinne ripsien ja silmän väliin, siinä on moni täkäläinen tyttö ihmeissään peilin kanssakin.