Kun meikä ulos potkaistiin kulttuuritilaisuudesta

Piilorasismi, mitähän se sellainenkin tarkoittaa? Ylipäätään mitä rasismi tarkoittaa? Sain tilaisuuden ottaa osaa erääseen kulttuuri-iltamaan, joka pidettiin netissä suljetulle yleisölle. Oli mielenkiintoinen tapahtuma.

Tilaisuus oli keskustelutilaisuus, jota alusti joku nevä-höör kulttuurihenkilö. Keskustelun aiheena oli “Rasismi”. Alustuksen lyhyt tiivistetty sisältö oli se, että kaikki valkonaamat ovat rasisteja, useimmat vain eivät tiedä olevansa rasisteja. He eivät ymmärrä sitä, että rasismi on osa heidän alitajuista toimintaansa. Lisäksi on olemassa rakenteellista rasismia, jota on kaikkialla; yrityksissä, yhteiskunnan kaikissa lokeroissa.

Tästä ns. rakenteellisesta rasismista ja individuaalien alitajuisesta rasismista kerrottiin esimerkkejä. Mainittiin mm. se hyvin tavallinen rasismi, jota esiintyy työmaailmassa; Ahmed lähettää miljoona työhakemusta, mutta ei saa vastauksia. Mutta sitten Per-Erik, hän ei edes ehdi lähettää hakemuksia kun työtarjouksia tippuu taivaasta.

Lisäksi tällaisista alitajuisista rasistiajatuksista mainittiin mm. se, että jos joku valkonaama (joka asuu Ruotsissa) kysyy mustanaamalta, että mistä päin tämä on kotoisin, niin se on rasismia. Kysyjä olettaa, että mustanaama olisi ei-ruotsalainen tai ei-eurooppalainen pelkän ihonvärinsä takia. Mustaihoinen voi olla ihan yhtä ruotsalainen kuin kuka tahansa, mistä tahansa, vaikka isis-alueelta tuleva henkilö.

Näitä samoja jorinoita jatkettiin puolisen tuntia ja meikäläiselle kävi vähän kuin mummovainaalle ennen vanhaan. Kun mummo joutui kuuntelemaan jorinoita, niin se kyllästyi, ummisti silmänsä ja lopulta vaipui kevyeen torkku-uneen kuolan valuessa suusta kera krohisevan kuorsauksen.

Joka tapauksessa havahduin taas tähän maailmaan kun alustus siirtyi siihen, että miten valkonaama nyt sitten pääsee eroon näistä rasistisista piiloajatuksistaan? Mitä yhteiskunnan pitäisi tehdä, että rakenteellinen rasismi häviäisi. Alkoi yleinen keskustelu.

Kun sain puheenvuoron, niin aloin kertomaan:

– Minä itse en ole mikään piilorasisti. Minulla ei ole mitään alitajuisia rasistisia ajatuksia eikä yritys, jossa työskentelen, niin siellä ei ole mitään rakenteellista rasismia…

Tässä vaiheessa minut keskeytettiin paheksuvilla ja merkitsevillä yskäisyillä “kröhöm”. Puheen_johtaja sanoi:

– Me pyrimme täällä nyt pohtimaan niitä rasistisia ajatuksia ja tunnistamaan ne…

Jatkoin:

– Niin, minä en siis ole mikään piilorasisti, jolla on alitajuisia rasistisia ajatuksia ja yrittäisin kiistää ne. Päinvastoin. Minä OLEN rasisti. Minun rasistiset ajatukseni eivät ole mitään salattuja vähän kuin jotain eroottisia haaveita, vaan aina kun näen kaupassa, metrossa, bussissa lauman kolmansista maista tulleita miehiä, niin verenpaineeni huutaa hoosiannaa, pumppu kerjää nitroja ja ainoa ajatukseni on, että mitä helvettiä nuo tekevät täällä. Miksi he eivät ole kotimaissaan vaan täällä mölyämässä ja kirkumassa ja vaatimassa itselleen mannaa ja mirhamia…

Tähän väliin kuului jotain sönkötystä ja yritin vielä jatkaa:

– Lisäksi meidän työpaikalla ei ole mitään rakenteellista piilorasismia. Työnantaja sanoo, että hän viskaa samantien roskiin työhakemukset, joissa hakijan nimi on joku Ahmed tai Fatima. Eihän se ole mitään rakenteellista piilorasismia vaan avointa, suoraa ja täysin tietoista rasismia…

 

Tässä vaiheessa tapahtui seuraavaa: linja katkaistiin ja huomasin olevani kulttuuritilaisuudesta ulkona. Niisk.

 

[rps-paypal]