“Pitäisikö Södertälje vihkiä syriaanojen pääkaupungiksi?”

Södertäljen paikallislehdessä LT:ssä oli mielenkiintoinen yleisönosastokirjoitus. Jonkun mielestä kyse on Ruotsin Keijo Kaarisade. Mutta antaa Andreaksen kertoa.

Andreas aloittaa, että Södertälje on syyrialaisten/ assyrialaisten epävirallinen Euroopan ja mahdollisesti jopa maailman epävirallinen pääkaupunki. Iso osa Södertäljen asukkaista nimittäin on syriaanoja/ assyrialaisia, jotka tulevat Turkin kaakkoisosissa sijaitsevasta Midyasta ja tämän takia Södertäljeä kutsutaan leikkisästi Lilla Midyaksi, Pikku Midyaksi.

– 30-40 % Södertäljen vajaasta 100 000 asukkaasta kuuluu juuri tähän kansanryhmään. Suurin osa asuu kaupunkialueella ja enemmistö taajama-alueen asukkaista kuuluu tähän historialliseen kristittyjen kansanryhmään, joka kasvaa joka vuosi. Monissa kaupunginosissa syriaanojen/ assyrialaisten osuus on vieläkin suurempi ja joissakin kaupunginosissa tuskin edes asuu muita kuin syriaanoja/ assyrialaisia.

Andreas jatkaa:

– Södertäljessä on myös omat jalkapallojoukkueet Assyriska ja Syrianska, useita tv-kanavia, jotka lähettävät ohjelmaa ympäri maailmaa, useita assyrialaisia kirkkoja, kaksi katedraalia ja ainoana kaupunkina maailmassa kaksi omaa piispaa [siis assyrialaisia piispoja].

– Syriaanot/ assyrialaiset puhuvat sitä murretta, jota Jeesus ja hänen opetuslapsensa puhuivat ja jota koko alue puhui muutama tuhat vuotta sitten. Jo tämä itsessään on ainutlaatuista ja mielenkiintoista.

Andreas pääsee nyt kunnolla vauhtiin:

– Olen sitä mieltä, että Södertäljen sisäänmenoteillä pitäisi olla kyltit, joissa lukisi “Tervetuloa syriaanojen/assyrialaisten epäviralliseen pääkaupunkiin”. He ovat rakentaneet Södertäljen ja ison osa kaupungin historiasta ja ansaitsevat sen arvostuksen. Onhan esimerkiksi Chicagossa ja Michiganissa kyltit “Pikku Assyria” ja “Pikku Armenia”.

– Södertäljen pitäisi lisäksi rakentaa iso muistomerkki Syefon 1915 joukkomurhalle, jossa satoja tuhansia syriaanoja/ assyrialaisia murhattiin.

______

Assyrialaisiksi sanotaan Turkin kaakkoisosissa, Syyrian Koillisosissa ja Irakin pohjoisosissa asuvaa väestöä, jonka asuinalue on historiallinen Assyrian valtakunnan aluetta. Asukkaat ovat suurimmalta osalta kristittyjä.

Kysymys kuuluu: Pitäisikö Södertäljestä ja Botkyrkasta tehdä syriaanojen/ assyrialaisten vapaakaupunki? Ovathan he kuitenkin kristittyjä.