SVT:n uutinen joutui kohun kohteeksi – miksi nuoria ei varoiteta?

Taannoin yleisradioyhtiö SVT:ssä julkaistu uutinen, jossa nuoret kertovat, että kaikki tietävät tasan tarkkaan mitä ryhmiä pitää väistää, jotta ei joudu hankaluuksiin, on herättänyt kuningaskunnassa paljon keskustelua.

SVT:n uutisessa siis kerrottiin Rikoksentorjuntaviraston tutkimuksesta, jossa yhä useampi yhdeksäsluokkalainen joutuu rikoksen uhriksi. Uutisessa nuoret kertovat, että ha valitsevat aina erilaisia reittejä, jotta eivät joudu hankaluuksiin ja karttavat tiettyjä ryhmiä, jotka aiheuttavat ongelmia.

– Kaikki tietävät tasan tarkkaan mitä ryhmiä pitää välttää. Muutoin voi joutua ryöstetyksi, pahoinpidellyksi tai muutan vain voi joutua rääkkäyksen kohteeksi, ruotsalaiset nuoret sanoivat yksimielisesti.

 

SVT:n toimittaja ei kuitenkaan kysynyt sitä kysymystä, jonka jokainen toimittaja olisi esittänyt tuossa tilanteessa: “No keitä ovat sitten ne ryhmät, joita kaikki nuoret karttavat? Ketkä ovat niitä, jotka teitä ryöstävät?”

Mutta ei. Toimittaja ei halunnut viedä asiaa eteenpäin, sillä se olisi johtunut pahaan tilanteeseen nuorten kannalta. Nuoret olisi leimattu rasisteiksi, jos he olisivat sanoneet ääneen sen, minkä kaikki tietävät, että kehitysmaista tulleet nuorisojengit ryöstelevät ruotsalaisia nuorukaisia.

Nyt on melko laajalla rintamalla kysytty, että miksi ruotsalaisia nuoria ei saisi varoittaa? Nuoriahan pitäisi juuri varoittaa ja kertoa, että ketkä ovat potentiaalisia ryöstäjiä.

Toisaalla ryöstöporukoihin pitäisi puuttua. Asia pitäisi ottaa esille ajankohtaisohjelmissa ja kysyä, että miksi kehitysmaista tulleet vanhemmat opettavat lapsilleen, että on ok ryöstää ruotsalaisia nuoria. Kehitysmaista tulleet vanhemmat pitäisi taluttaa pyöreän pöydän ääreen pohtimaan asiaa, että mikä on mennyt vikaan kun heidän alaikäiset lapset tykkäävät ryöstää ja alistaa ruotsalaisia nuoria.

Yhä useampi nuori joutuu rikoksen uhriksi