Pankkitoiminnan lyhyt historia

Jos kaikki maailman ihmiset yhtäkkiä päättäisivät mennä pankkiin nostamaan tilillä olevat rahansa käteisenä ulos, niin mitä tapahtuisi?

Hyvin monet ihmiset kuvittelevat, että pankkien holveissa on käteistä rahaa, ja mahdollisesti kultaa, sitä summaa vastaava määrä, joka esimerkiksi Nordean asiakkailla yhteensä on pankkitileillä. Lisäksi ihmiset kuvittelevat, että pankki antaa ikään kuin omaa rahaansa ihmisille lainaksi, ja korko on se voitto, josta pankki tienaa.

Molemmat kuvitelmat ovat todellakin vain kuvitelmia.

Pankkitoimintaa kuvitellaan muutenkin jotenkin mystiseksi toiminnaksi, jota tavallinen ihminen ei muka voi ymmärtää. Tietenkin on olemassa kirjanpitoon liittyviä toimia, joita kirjanpitoon perehtynyt ei ymmärrä. Mutta loppujen lopuksi pankkitoiminnassa on hyvin yksinkertainen kaava.

Jotta ymmärtää modernin pankin toiminnan perusperiaatteet, niin pitää tarkastella pankkitoiminnan historiaa ja alkuaikoja muutaman sadan vuoden taakse.

Ennen rahaa oli kulta, joka oli “valuuttaa”. Ihmisillä oli varallisuutta esimerkiksi kullan muodossa. Ja jos sitä oli vähänkin enemmän, niin se haluttiin pitää varmassa säilössä. Silloin käännyttiin kaupungin kultasepän puoleen. Kultasepällä oli kiinteistössään murtovarma holvi, jonne asiakkaat voivat säilöä kultansa.

Ensimmäinen paperiraha tarkoittikin käytännössä sitä, että kun ihmiset veivät kultansa kultasepän holviin säilöön, niin kultaseppä antoi kultaa vastaan todistuksen. Tällä todistuksella kullan saattoi hakea myöhemmin pois säilöstä.

 

Ihmiset modernisoituivat ja he alkoivat käyttää yhä enemmän todistuksia “rahana”. Seteli oli helpompi kanniskella kuin kulta tai muut arvometallikolikot. Kultasepät harrastivat myös rahan lainausta ja he huomasivat, että ihmiset halusivat raskaan metallin sijasta paperisen todistuksen. Paperillahan saattoi ostaa aivan samoja asioita kuin kullalla.

Kun paperiraha, eli siis nämä todistukset holvissa olevasta kullasta, yleistyivät ja kulta alkoi kertymään holviin, niin yhä harvempi haki sitä sieltä ylipäätään pois.

 

Kuten alussa sanoin, niin yleinen kuvitelma on se, että pankissa on rahaa yhtä paljon kuin ihmisten tileillä. Ei ole. Ei lähellekään. Joskus pankeissa on ollut liikkeellä olevia todistuksia, eli seteleitä vastaava määrä kultaa, mutta ei ole sitäkään enää. Ei ole ollut enää vuosikymmeniin.

 

Raha perustuu velkaan. Kun kultakauppiaat huomasivat, että yhä harvempi haki kultaansa pois, niin kultasepät pohtivat, että mitä jos he laskisivat liikkeelle enemmän paperirahaa kuin holvissa oli kultaa. Kultasepäthän nimittäin toimivat myös rahanlainaajina. Ja yhä useampi rahanlainaaja halusi lainansa mieluummin paperina kuin raskaasti kannettavana kultana. Paperilla kun sai kuitenkin samoja asioita kuin itse kullalla.

Kun kultasepät huomasivat, että homma toimi, niin tässä on koko nykyaikaisen pankkitoiminnan perusta. Kultasepät saattoivat ensin antaa setelin talletetusta kullasta ja tekivät siitä rahanlainaajalle toisen setelin korkoa vastaan. Nyt yhtä kultapalaa vastaan maailmalla oli kaksi seteliä. Jos molemmat olisivat tulleet yhtä aikaa hakemaan kultansa, niin kultaseppä olisi voinut olla kusessa. Mutta ihmiset eivät hakeneet kultaansa pois.

Pena sen siinä sitten viimein keksi, veti ässän hihasta ja sanoi, että annetaan yhä useammalle ihmiselle lainaa. Kultasepät siis loivat yhä enemmän seteleitä tyhjästä eli lupasivat yhden kultapalan yhä useammalle setelille. Näin syntyi nykyaikainen pankkisysteemi. Jos entisajan ihmiset olisivat jostain syystä lähteneet joukolla hakemaan seteleitään vastaavaa kultamäärää pankista, niin kultaa ei olisi löytynyt. Kultasepät olisi hirtetty huijareina.

Sama homma nykyään. Jos kaikki maailman ihmiset menisivät hakemaan rahansa käteisenä pankista, niin sellaista rahamäärää ei olisi olemassa.

Tässä asiassa on muitakin vivahteita, mutta pääpiirteittäin se menee näin.

 

Voiko asialle tehdä jotain? Onko mahdollista rysäyttää pankit ja aloittaa uusi uljas maailma? Itse en usko, että sellainen olisi mahdollista. Kyllä pankit tietävät, että yhteiskunta joutuisi kaaokseen, jos ihmiset hakisivat rahat ulos pankista suuressa mittakaavassa. Toisaalta iso osa ihmisistä ei edes halua mitään pankkikaaosta. Moni on oppinut jo lapsena tarkan markan – idealismin ja talousasiat pidetään tilikirjassa tarkemmin kuin kirjanpitotoimisto.

Subscribe
Notify of
guest
14 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kannatttaa varautua

Riittää että yksityistileiltä haetaan 10% pois niin koko järjestelmä kaatuu. Vakausrahastoa ei ole ehditty kasvattaa vielä tuohon 10%:iin ja kun käteistä on jo nyt kierrosssa (mm. yli 100 000e/kreikkalainen) niin mitä jää jäljelle, nollia tilinumeroiden perään.

On kuitenkin tervettä että jokaisella olisi se “toimintatonni” taskussa koska jossain vaiheessa tlit jäätyvät. Ja aina parempi jos sähkö-, lämpö- ja vesi on maksettu pariksi vuodeksi eteenpäin.

Joku sanoo ettei sellaisia rahoja ole. Mutta jos lopettaa tupakoinnin niin sillä maksaa helposti sähköt pariksi vuodeksi eteenpäin.

tulitikkutyttö

Mutta mitä säilyvää ja sopivan vähän tilaa vievää kannattaisi hamstrata huonojen aikojen varalle? Kahvia ja sokeria? Tupakka lienee yksi tällaisista vaikka itse ei polttaisi, mutta kauanko askissa oleva tupakka säilyy kelvollisena huoneenlämpötilassa?

Eikka

Syö appelsiinit ja lataa pakastimeen jo ennakoivasti appelsiinimehua.

Delfiini

Hui, antisemitismiä

ano

109. syystäkin.

Minä

Hyvä artikkeli.

Paseletti

Kuivatut jyvät säilyvät kuivissa olosuhteissa tuhansia vuosia, niistä voi jauhaa jauhoja ja niistä paistaa leipiä!

Qroquius Kad

Pankkitoiminnan historia ulottuu ajalle ennen varsinaisia pankkeja. Kultaa on usein säilytetty temppeleissä, ja Babyloniasta on löytynyt 1700-luvulle eaa. ajoitettuja mainintoja pappien antamista lainoista. Antiikin Kreikassa oli rahanlainaajia, jotka myös ottivat talletuksia, vaihtoivat rahaa ja tarkistivat sen aitouden. Rooman valtakunnassa oli julkisia notaareja, ja lainat pystyi maksamaan pankkiin.[

Näin kerto meille pankkitoiminnan synnyn

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pankki

mutta P.T.Kangas totesi itsekin esittävänsä vain lyhyen historian.

Praxgirl

Mitä valtio on tehnyt rahallemme?

1. Monopolisoi rahapajan (väärensi kolikoita)
2. Monopolisoi rahan korvikkeiden liikkeellelaskun
3. Ryhtyy osittaiskassavarantovelvoite-pankkitoimintaan
4. Laskee liikkeelle rahan korvikkeita todellista rahamäärää enemmän
5. Osittaiskassavarantovelvoite-pankkitoiminnan aiheuttamien pankkikriisien seurauksena se pidättäytyy seteleidensä lunastamisesta
6. Lopettaa paperin(omistuksen) ja rahan(kulta) välisen siteen (Nixonin poliittinen päätös v. 1971)
7. Konfiskoi kaikki yksityisesti omistetut rahat ja saattaa voimaan pelkän fiat-rahan (valtiot velkaantuvat)

juhaII

Pankeissa ei ole enää suuria määriä käteistä rahaa. Yhteiskunnassa on tarkoitus hävittää käteisen rahan käyttö aivan kuten lankapuhelimillekin on tehty.

Raha on bittejä tileillä sähköisessä muodossa. Sen lisäksi keskuspankit Yhdysvalloissa ja EU:ssa “painavat” lisääb rahaa aivan kuten Saksassa WWI jälkeen Weimarin Tasavallassa ja nyt Zimbabwe:ssa

Praxgirl

Eli ei ole kehitystä tapahtunut, koska

keskuspankkien perustamisesta se raha- ja pankkijärjestelmän kieroutuminen alkoikin.

Valtio(t) nimittää keskuspankkien johtokunnan.

Tyrsky

Kiitos artikkelista.

Tolkun väelläkin näyttää usein olevan vaikeuksia omaksua tuota totuutena, jotenkin eihäsenynoivoiolla-asenne kanittaa vastaan.

Kyselit voiko asialle tehdä jotain. 30-luvulla sille tehtiinkin, ja sen jälkeen alkoi rytinät. Voittaja kirjoitti historian määritellen mitä tapahtui.

Mielenkiintoista kun nyt Ranskassa kenraalit ovat yhteiskirjelmänsä mukaan päässeet jyvälle siitä mitkä tahot – kansainväliset pankkiirit – ovat vastuussa Ranskan nykytilanteesta. Paradoksaalista, että ranskalaiset kenraalit päätyivät samoihin johtopäätöksiin vastuutahoista kuin Hitler.

Eräs

Tuosta, kun pidemmälle johdetaan, niin raha on yhtä kuin velka.

Pankit luovat rahan tyhjästä ja velallinen tai takaaja asettaa omaisuuttaan vakuudeksi. Pankki ei lainaa mitään omaansa, mutta velallinen on velvoitettu maksamaan kaiken päälle vielä korkoa eli tullaan tilanteeseen, että maailmassa on enemmän velkaa kuin rahaa. Jos velallinen ei pysty lainaansa takaisin maksamaan, vakuudeksi laitettu omaisuus siirtyy pankille.