Norjan isis-naisen tuomio huomioitu Skandinaviassa

Norjassa annettu vankeustuomio isis-naiselle on saanut paljon huomiota myös Ruotsissa, mutta erityisesti se on huomioitu Tanskassa.

Kööpenhaminan yliopiston rikosoikeuden professori Jørn Vestergaard kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR:lle, että Norjan päätös on hyvä ja tanskalaiset oikeusistuimet voivat jatkossa hyvällä omatunnolla lätkiä isis-naisille tuomioita.

– Norjalainen oikeusistuin on päättänyt, että lasten synnyttäminen ja kotirouvana oleminen isiksessä on aktiivista osallistumista terrorijärjestön toimintaan. Päätös antaa rohkeat suunnat sille, että nyt myös tanskalaiset tuomioistuimet voivat hyvällä omatunnolla antaa tuomioita vastaavissa tapauksissa, joissa on mukana tanskalaisia [isis-naisia], Vestergaard kertoo.

Kannattaa huomata keskustelun sävy Norjassa ja Tanskassa verrattuna sitä Suomeen. Kyse on kuitenkin Pohjoismaista, joilla pitäisi olla edes jokseenkin samankaltainen arvopohja.

Nimittäin tänään tuli Suomessa esille niin ikään isis-naisista kertova uutinen. Siitä uutisoi mm. Helsingin sanomat. Sen mukaan Keskusrikospoliisi on tutkinut kahden naisen osalta epäiltyä ihmiskaupparikosta. Naiset ovat vieneet epäilyn mukaan lapsia isis-alueille. Esitutkinta on kuitenkin lopetettu näytön puutteen vuoksi.

Kun Norjassa ja Tanskassa on otettu suora asenne, että yksin pelkkä isiksessä mukana olo on rikos, eli osallisuus terroristiseen kerhoon. Pelkkä isiksen tukeminen synnyttämällä kotirouvana aktiivisesti lisää lapsia isikseen katsotaan osallisuudeksi terrorismiorganisaatioon. Kun taas Suomessa asiasta ei saatu mitään konkreettista.

Merkittävä ero.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.