Tukholman käräjäoikeus: Laitonta kutsua arabia arabiksi

Tukholman käräjäoikeus antoi kuun alussa merkillisen tuomion, joka on eittämättä myös jonkinlainen ennakkopäätös. Oikeuden mukaan arabin kutsuminen arabiksi on rasistista.

Viime vuoden tammikuussa 80-vuotiaan ruotsalaisen Tukholmassa Östermalmilla asuvan miehen ovikello kilahti. Oven takana oli kolme kaupparatsua, jotka myivät hälytys- ja turvallisuuspalveluja, kuten hälyttimiä, ovisilmiä ym.

Vanhuksen mielestä kaikki vaikutti kummalliselta ja hän pyysi saada nähdä jonkinlaisia henkilökortteja. Kaupparatsut kieltäytyivät ja viittasivat takeissa olleisiin logoihin. Tästä seurasi sanaharkkaa ja mies kehotti kauppamiehiä poistumaan paikalta. Miehet kieltäytyivät.

Kun tapahtuma ovella oli ohi, mies otti yhteyttä taloyhtiön puheenjohtajaan ja hän sanoi, että tällaisilla turvakauppiailla ei pitäisi olla taloyhtiössä mitään tekemistä. Mies päätti yhteydenoton jälkeen mennä alaovelle katsomaan oliko alaovi esimerkiksi rikottu tai oliko se jostain syystä jäänyt lukitsematta.

Pihalla mies tapasi myyntikolmikon uudestaan. Mies halusi nyt tietää kuka oli heidän pomo ja mitkä olivat heidän nimensä. Sanaharkka alkoi uudestaan ja tässä yhteydessä papparainen sattui kutsumaan yhtä myyjää arabiksi. Oikeuden päätöksessä toteen tuli näytetyksi, että papparainen oli myös sanonut jotain sellaista kuin ”ällöttävä”, ”tulee jostain vitun muslimimaasta” ja ”pitäisi istua vankilassa…”.

Sanaharkka oli siis molemmin osapuolin lähinnä kinastelua, jossa ei ollut mitään lähtökohtia väkivallalle. Papparainen kertoi oikeudessa, että hän hieman kiivastui, sillä tilanne oli yksi kolmea vastaan tilanne. Lisäksi hän on ollut aktiivinen, että taloyhtiö on saatu turvalliseksi, sillä siellä asuu paljon vanhuksia.

Oikeus päätti, että papparainen syyllistyi solvaukseen/ kunnianloukkaukseen. Sana ”arabi” oli sanottu sillä sävyllä, että se aiheuttaa uhrille alemmuuden tunnetta, kunnianloukkausta ja selvää rasisteerausta. Tuomioksi annettiin sakkoja 23 400 kruunua ja uhrille eli arabiaanolle kipukorvauksia 5 000 kruunua.

Mies yritti kiistää rasisteerauksen. Hän vetosi siihen, että tuli vihaiseksi tilanteessa, jossa kolme tuntematonta miestä nauroi hänelle.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.