Rikollisporukka huijasi kymmeniltä vanhuksilta isoja summia rahaa

Oulun käräjäoikeudessa alkoi isonpuoleinen petosvyyhti, jossa 10-15 henkilön liiga huijasi poliisina esiintyen yli kymmeneltä vanhukselta rahaa.

Tekotavat olivat samankaltaisia kaikissa. Päätekijä Terno Lindgren oli soittanut vanhuksille poliisina esiintyen. Lindgren oli saanut tässä yhteydessä haltuunsa iäkkäiden naispuolisten uhrien pankkitunnuksia, salasanoja ja avainlukulistojen numerot verkkopankkiin kirjautumista varten.

Kun Lindgren oli päässyt sisälle verkkopankkiin, niin hän oli siirtänyt uhrien tileiltä rahaa eri tileille. Vyyhteen muita osallisia syytetään mm. rahanpesusta ja osallisuudesta törkeisiin petoksiin. Näissä tapauksissa teko tarkoitti sitä, että avunantaja oli esimerkiksi luovuttanut pankkitilinsä Lindgrenin käyttöön, jolloin hän pystyi siirtämään vanhusten tileiltä rahat välittömästi.

Joissakin tapauksissa Lindgren oli ollut uhrin kanssa yhteydessä puhelimitse useaan otteeseen. Joka kerta esiinnyttiin siis poliisina. Yhdessä tapauksessa soittoja oli tullut useita, ennen kuin uhri antoi pankkitunnukset. Joissakin tapauksissa vanhukset olivat ymmärtäneet, että heitä vedätetään ja he olivat sulkeneet puhelimen.

Uhrien tileiltä nostettiin rahaa, mutta myös haettiin erilaisia pikalainoja. Kaikki teot ovat tapahtuneet vuosina 2017-2018 aikana ja uhrit asuivat eri puolilla Suomea.

 

Syytehakemuksessa on yhteensä 33 eri rikosta, jotka koostuvat petoksista, rahanpesuista, avunannosta petoksiin ja rahanpesuihin, petoksen yrityksistä, rahanpesun yrityksistä ja joistakin pienemmistä jutuista. Lisäksi vaaditaan uhreille korvauksia useiden kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Jutun päätekijöitä ovat siis Terno Lindgren, Miro Mäntylä ja Jani Pohjola, joille syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta. Mukana oli myös reilu kymmenen muuta avustajaa, jotka antoivat pankkitilinsä kerran tai kaksi Lindgrenin käyttöön. Terno Lindgrenillä rypäs ei ollut ensimmäinen, sillä hän on aiemminkin syyllistynyt vastaaviin vanhusten huijauksiin.

Seurataan tilanteen kehittymistä.

 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.