Naisia tuomiolle #metoon jälkimainingeissa

Pahimmasta #metoo-öyhötyksestä alkaa olemaan jo muutama vuosi aikaa. Monet miehet joutuivat syyttömänä teilatuksi. Nyt monet naisetkin ovat joutuneet ainakin Ruotsissa teilipuuhun.

#metoo-liikkeessä oli samankaltainen kaava. Nainen sai yhtäkkiä päähänsä vuosien, joskus jopa vuosikymmenien takaisia ahdistelutapauksia, joissa joku työkaveri tai kummin serkun tutun kaima oli ahdistellut. Tämä piti todistaa tietenkin sosiaalisessa mediassa.

Ruotsin tunnetuin #metoo-tapaus on tv-hahmo Martin Timellin tapaus. Timell pyöritti tuolloin TV4:lla suosittua ohjelmaa ”Äntligen hemma” (vrt. Suomessa johonkin remonttireiskaan tms). Oma suosikkini oli 10 vuotta sitten Fuskbyggarna, jossa hannu-karpomaiseen tapaan paljastettiin rakennusurakoitsijoita, jotka rakensivat sutta ja sekundaa, mutta laskuttivat mannaa ja mirhamia.

2017 joku nevä höör nainen alkoi syyttämään Timelliä seksuaalisesta ahdistelusta. Ahdisteluväitteet olivat juuri tätä #metoo-kamppanjaa. Ahdisteluväitteistä seurasi, että TV4 antoi kenkää Timellille ja kaikki hänen ohjelmansa vedettiin TV4:n arkistosta pois.

Asia meni oikeuteen ja Timelliä syytettiin raiskauksista, mutta sekä käräjäoikeus, että hovioikeus vapautti Timellin syytöksistä. Hovin lausunnon mukaan Timelliä vastaan ei ollut yhtään mitään, ei kerrassaan mitään ja oli ihmeellistä, että asia on ylipäätään lähtenyt syyttäjältä eteenpäin.

 

Oikeudessa on ollut muitakin vähän samankaltaisia, mutta erilaisia tapauksia. Ainakin kahdeksan juttua odottaa tällä hetkellä lainvoimaisuutta.

Kaava yksinkertainen: Nainen kertoo, että joku perhetuttu tai muuten sukulainen on harjoittanut ahdistelua tai jopa raiskannut naisen. Teko on sattunut tietenkin jo ennen kuin ihminen on edes noussut merestä maalle.

Kun poliisi on tutkinut asiaa, niin epäiltyä rikosta vastaan ei ole saatu minkäänlaista pienintäkään näyttöä. Näin ollen koko tutkinta on lopetettu heti alkuun.

Seuraavana naiset sitten lataavat sosiaaliseen mediaan #metoo-tägin alle tämän kuvitellun raiskaajan tai ahdistelijan. Eli mies teilataan julkisesti.

Nyt oikeus on tuominnut ainakin kahdeksan naista kunnianloukkauksesta, joissa miesten nimiä ja kuvia on julkaistu ja kehotettu jakamaan ”tietoa” edelleen.