Vetlandan puukkoiskun motiivi: Joku pilkkasi allahia

Pieni korjaus aiempaan Vetlandan puukkoiskua kertovaan artikkeliin. Kirjoitin aiemmin, että puukkoiskulle ei ole tiedossa järjellistä motiivia, mutta motiivi joka tapauksessa on tiedossa, vaikka se ei ehkä ole järjellinen.

Ruotsalainen Samnytt.se on tuonut esille esitutkintapöytäkirjoista kohtia, joissa afgaanitulijan Tamim Sultanin motiiveja valotetaan hieman.

Vaikka syyttäjä ei ole esittänyt syytehakemuksessa teolle terrorimotiivia, niin joka tapauksessa Sultani on kertonut poliisikuulusteluissa olevansa muslimi viimeiseen hengenvetoon, ”joka minuutti ja joka sekunti”. Sultani on niin ikään kertonut, että hän teki rikoksensa siksi, että hän koki itsensä provosoiduksi, koska joku loukkasi allahia.

Sultani on kertonut, että hän tiesi saavansa karkotuksen Afganistaniin, mutta se ei ole hänen mukaansa puukkoiskun motiivi. Motiivi oli uskonnollinen.

Ote kuulustelupöytäkirjasta, jossa kaupungilla tapahtui jotain tupakanpummauksen yhteydessä:

”Tamim kertoo, että tupakkakohtaus tapahtui klo 10.00 aikaan. Sen jälkeen hän poistui paikalta, mutta palasi takaisin klo 13.00 aikaan… Tamim kertoo, että jossain vaiheessa hän oleskeli kaupungintalon edustalla ja paikalle tuli mies, joka pilkkasi jumalaa. Tamim kertoo, että tämä henkilö provosoi häntä [Tamimia] sanomaan, että ei ole mitään jumalaa. Tamim yritti tällöin selittää, että hän on muslimi ja uskoo jumalaan. Hän rukoilee jumalaansa joka minuutti ja sekunti”.

 

Kun Tamimilta kysyttiin, että onko hänellä millaisia muistikuvia itse puukotustapahtumasta, jossa hän löi kahta henkilöä, niin Tamim kertoo, että hänellä on hataranpuoleisia muistikuvia. Tamim kertoo, että ei ymmärrä miten on päätynyt paikalle ja kuinka on hyökännyt ihmisten päälle.

Kun poliisi kysyy Tamimilta, että miten hän kanniskeli puukkoa mukanaan tuona päivänä, niin Tamim kertoo:

”Se johtui siitä, että tuo henkilö pilkkasi jumalaa ja provosoi häntä. Tätä henkilöä halusin rangaista kuolemalla”.

 

Edelleen Tamim kertoo:

”Tämä henkilö solvasi minua sanomalla, että jumalaa ei ole. En ole sellainen ihminen itse, joka tapaa solvata ihmisiä. Eli minulla ei ole mitään ongelmaa, jos joku ei usko jumalaan. Se on ihan ok. Mutta olen itse muslimi ja uskon omaan jumalaani. Ja tämä kosketti minua paljon [jumalan pilkkaaminen]”.

 

Se ei tule selville, että miksi muita ruotsalaisia piti puukottaa.

Poliisitutkinnan kotietsinnässä Sultanin asunnolta löytyi koraani, joka oli kääritty kangaspalaseen.

Sultanin tuntevat todistajat kertoivat poliisikuulusteluissa, että Sultani on uskovainen muslimi. Ennen Ruotsiin saapumistaan hän on asunut Venäjällä ja Iranissa. Iranissa hän on ollut teurastaja ja tottunut veitsen käyttäjä.

 

Syyttäjän perustelu siitä, että teko ei ollut terroristiteko, lähtenee juuri tästä teoriasta, että vaikka Sultani oli ilmiselvästi hyvin uskonnollinen, niin itse juuri teko ei ollut terroristinen teko, sillä sitä motiivia ei ollut.

Sultani nyt vain sattui kilahtamaan, kun tai jos joku hänen jumalaansa pilkkasi. Tässäkin voidaan esittää kysymys, että onko Sultani puhunut ihan totta motiiveistaan. ’

Kuvat ovat esitutkintapöyutäkirjasta.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.