Voiko Helsingin slummiutumista estää?

Kun puhutaan ruotsalaisista maahanmuuttajaghetoista, niin yleensä niiden olemassaolosta syytetään klassista kaupunkirakentamista, vuokra-asuntokomplekseja ja sen sellaista. Onko tässä perää?

Tsekkasin Iltasanomissa ollutta jotain vaalikisailua. Osallistujilta kysyttiin: ”Slummiutuuko Helsinki?”.

Vihreiden edustaja Anni Sinnemäki vastaa vihreille tyypilliseen tapaan, että alueita pitää sekoittaa niin, että alueilla on sekä vuokra- ja omistusasuntoja. SDP:n Nasima Razmyar komppaa kertomalla, että Helsingissä on kaikki asiat tehty oikein. Kokoomuksen Juhana Vartiainen kertoo, että ongelmia voidaan ratkoa mm. antamalla tiettyjen alueiden kouluille voimavaroja.

Halla-aho sanoo, että slummi ei synny alueesta vaan siitä, että alueella asuu slummiutujia.

 

Miltä slummi näyttää?

Ei arvota, vaan katsotaan miltä slummi näyttää. Sanasta ”slummi” tulee mieleen joku kuppainen hökkelikylä jossain kehitysmaassa.

Slummi Rio de Janeirossa, Brasiliassa

 

Pohjoismainen slummi on kuitenkin ihan jotain muuta.

Monet kuvittelevat, että Rinkebyn ja Tenstan kaltaiset slummit ovat syntyneet jonkun vuokra-asuntokompleksin ympärille, joka sitten on roihahtanut hallitsemattomaksi maahanmuuttajaghetoksi, jonne reppanat maahantulijat joutuvat pakolla muuttamaan.

Tämähän on klassinen selitys, mutta siinä ei ole kerrassaan mitään perää. Ei vähäisintäkään.

Rinkebyssä ja Tenstassa on vuokra-asuntoja, mutta siellä on myös omistusasuntoja. Omistusasuntoja on ihan yhtä paljon kuin muissakin normilähiössä ympäri Ruotsia. Rinkebyssäkin on kymmeniä kerrostaloja, joissa on pelkkiä omistusasuntoja, joissa asuu onnellisia ruskeita ihmisiä.

Rinkeby ja Tensta eivät poikkea kaupunkirakentamisen puolesta yhtään mitenkään jostain toisesta ruotsalaisesta lähiöstä, jota EI OLE luokiteltu ongelmalähiöksi.

Rinkebytä ja Tenstaa ei voi noin niin kuin infrastruktuurin ja kaupunkirakentamisen puolesta määritellä millään tavalla ghetoksi.

 

Tarkennetaanpa kuvaa Rinkebyhyn

Tukholma on viimeisen vuosikymmenen aikana yrittänyt parantaa Rinkebyn statusta. Alueelle on rakennettu uusi uljas ostelukatu ja useita uusia hienoja premium-luokan kerrostaloja. Rinkebyn juhlallisen ostelukadun päähän on rakennettu todellinen luksusalue, Almbygatan. Uutta, modernia ja ruotsalaista rakentamisen laatua. Kun katsoo kuvia, niin ei heti tule mieleen, että kyseessä on Ruotsin pahin ghetto.

 

Noin yleisesti Rinkeby on muutenkin hyvin viihtyisää seutua: on potkupallokenttää, on seiväshyppelytelineitä ja vaikka minkälaista skeittiramppia. Rinkebyn eteläosassa on laaja nurmipuistoalue, joka ulottuu Tenstaan asti. Jollain tavalla futuristinen alue. Siellä voi rinkebyläinen viettää vapaa-aikoja piknikillä ja pelata ystävien kanssa mölkkyä. Järvan laaksossa on Rinkebyn, Tenstan ja Husbyn asukkaille rakennettu viihtyisä pulikointipaikka, Järvabadet.

 

Järvan laakson yhteydessä on myös ikiaikaista kulttuurimaisemaa viikinkiajoilta ja sitten hienoakin hienompi erämaatilassa oleva Igelbäckenin luonnonpuisto.

Noin muuten Rinkebyn sijainti esikaupunkialueena suhteessa Tukholman cityyn, ja yleisesti pääkaupunkiseutuun on aivan loistava. Rinkebyn vierestä lähtee E18-moottoritie ja liittymä E4:lle. Sitten on vielä pääväylä 279 cityyn. Niin ikään Rinkebyhyn tulee metro. Julkiset yhteydet ovat erinomaiset.

 

Jos olisi joku simsalabim-kikka, jolla voisi taikoa Rinkebyn asukkaat hetkeksi näkymättömäksi ja mennä pällistelemään tyhjälle kaupunkialueelle, niin jokainen ihminen toteaisi: ”Kyllä ruotsalainen vaan osaa kaupunkirakentamisen taidon”. Rinkeby olisi aivan varmasti jonkinlainen asumiseen ja kotiin liittyvien sisustuslehtien virallinen äänitorvi – jos siellä asuisi muunlaisia ihmisiä kuin nyt asuu.

 

Rinkebyn alue on toisin sanoen yksi Tukholman parhaista asuinalueista kaupunkirakentamisen, infran, sijaintinsa, luontonsa ja muiden tällaisten tekijöiden puolesta.

Joten sopii kysyä, että mikä alueesta tekee slummin? Ei kai vain ihmiset?

Näin ollen Helsingin ja pääkaupunkiseudun slummiutumista ei voi mitenkään välttää. Se tulee automaattisesti kunhan alueelle muuttaa tarpeeksi paljon kehitysmaista tulevia ihmisiä, jotka haluavat slummiutua. Näin on tapahtunut Ruotsissa, Tanskassa ja kaikkialla Euroopassa, missä ollaan kuviteltu, että kehitysmaista tulevia ihmisiä voidaan kantalaisten toimesta ”kotouttaa”.

, ,
Subscribe
Notify of
guest
48 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Sakari Rajamäki

Slummiutuminen on Hesassa jo kovassa vauhdissa. Tämän näkee jo siinä, että koko Hesassa on vieraskielisiä ”ainoastaan” 16 prossaa, mutta kaikkein rikastetuimmilla alueilla ollaan jo 40 prosentissa.

Nimetön

Pääkaupunkiseudun lähijunat ovat vahvasti slummiutuneet. Sen huomaa jos satunnaisesti erehtyy matkustamaan junalla parin vuosikymmenen autoilun jälkeen.

Kukavaan

”Pääkaupunkiseudun lähijunat ovat vahvasti slummiutuneet. ”

Vahvistan havainnon. Olen lopettanut jo aikoja sitten julkisten käytön. Asioinnissa, esimerkiksi ostoksilla käymisessä, minimoin rikastuksen näkemismahdollisuuden. On virkistävää käydä ostoksilla puhtaasti suomalaisessa ympäristössä 20 kilometrin päässä.

Lähiöissä asujien kannattaa miettiä tulevaisuutta. Jos nyt näkyy vilkkaita tummia lapsia, miten samat lapset käyttäytyvät 10 vuoden kuluttua. Ehkä he silloin pitävät suomalaisia sortajinaan ja käyttäytyvät aggressiivisesti.

K J

Itse kutsun tällaisia alueita nimeltä ’skidrow’. Se antaa laajemman kuvan huumekauppoineen ja murhineen.

Sakari Rajamäki

Kun suvakit käyvät Rinkkedyssä joumasssa kahvit ja kun eivät törmää sinä ainaka mihinkään ihmeelliseen sanovat ettei mitään slummiutumista ole olemassakaan. Maria Pettersonin ”raportti” Malmösta oli tästä malliesimerkki.

Anonyymi

Petterson taisi käydä Malmössä päiväsaikaan ja vielä Ramadanin aikaan, jolloin kaikki vielä nukkuivat yöllisistä mässäilyistään väsyneinä.

Rullattu

Se on ainakin suomessa niin että en ikinä enää muuttaisi vuokralle asumaan, en mihinkään päin suomea.
On tullut tosiaan nähtyä mitä saastaa on asua alueella jossa on vain ainostaan vuokralla olevia asuntoja, nistejä, roistoja, kikkarepäitä, romaneja, ynm.
Kun on tullut asuttua vuosia asumioikeusalueella niin ei ole noista edellä mainituista yhtäkään riesana.

Valtsu

Minulla menee päinvastoin: asun ehdottomasti vuokralla, mikä tekee lähtemisestä helppoa. Parhaallekin paikalle voi muuttaa naapuriin kaupungin moniongelmaisia vuokralaisia. Sininauhasäätiökin on yllättänyt monet. Ja sitten kun siinä naapurissa asuu satahenkinen kehitysmaaperhe, niin ilolla myymään asuntoa.

terhomatti.hämeenkor

Sama täällä ! Myin vanhaan hyvään aikaan asuntoni pois ja laitoin itseni vuokralle vähän niinkuin ennakoiden tulevaa. Jos nyt väriviallisten määrä naapurissa lisäntyy, niin muutan pois ja sillä siisti !

Wetback

se on hyvä noiden jo osata suomalaiset pelit kuten mölkky…10 moraa laudalla sun muut kun rupeavat soljahtelemaan tänne rajan yli

S-Löhveeni

Stadin punikkipäättäjät aikovat estää Vuosaaren meri-rastilan muuttumisen ghetoksi purkamalla vuokratalot jotka on maksettu veronmaksajien rahoilla ja ovat vasta n 30 vuotta vanhoja. Tilalle tulee omistustaloja joita ei kukaan suomalainen halua ostaa koska naapuristo muistuttaa somaliaa. Nämä sitten sijoittavat ostavat ja vuokraavat sompuille ja kela maksaa vuokrat. Me kuulemma rikastumme tällä

Kukavaan

Käsittääkseni Meri-Rastilassa nykyistä rakennuskantaa aiotaan korvata korkeammilla rakennuksilla. Siis lisätään asukasmääriä.

Tuo oli uutta, että ovat omistusasuntoja. Suuret asuntosijoitusfirmat ostanevat ne ja vuokraavat kaupungille, joka täyttää asunnot sosiaalituilla elävillä huippuosaajilla.

Tai ehkä kaupunki ryhtyy takaamaan huippuosaajien asuntolainoja, joilla nämä ostavat omistusasunnot. Lainojen maksun varmistamiseksi sosiaalitukia lisätään. Lopulta kaupunki antaa ikuisesti lyhennysvapaita lainoja asukkaille, jotta nämä voisivat maksaa alkuperäisen lainansa. Siis lahjaksi.

Anonyymi

Muslimit eivät hyväksy lainanottoa ja koronmaksua. Muut saavat rahoittaa heidän asumisensa, ellei bisnekset sitten luista niin liukkaasti kuin HS:ssa hiljattain kerrotussa jutussa kosovolaisten loistoautoista, jollainen on kuulemma Suomessa lähes jokaisella sieltä tulleella.

Anonyymi

Suomen Perusta julkaisi keväällä tutkimuksen kuntien sosiaalitukien käytöstä; aika karua luettavaa, kun kaikissa suuremmissa kunnissa puolet tai lähes puolet menee maahanmuuttajien ”tarpeisiin”. Media vaikeni tämänkin tutkimuksen kuoliaaksi, vaikka se perustui Tilastokeskuksen antamiin lukuihin. Netistä ehkä vielä löytyy: Kuntaluvut.fi, jos kiinnostaa.

rocky

Tuo ostelukatu varmaankin nostaa elintasoa.Ainakin suojelurahan kerääjien.

Sam Colt

Onpa hieno maauimala!
Onko tietoa miten terveellistä ja turvallista on käyttää – varsinkin ruotsalaisten naisten?

Tommy the Who

Jösse Järvenpäällä on muistaakseni tuohon uimiseen liittyvä ja varmaan osuvakin biisi, jonka sävelenä on ”Pieni ankanpoikanen”.

Paksu leidi

Ihmiset tekevät paikasta slummin, eivät rakennukset. Tämäkin on vihapuhetta ja rasismia.
Länsimaat ovat pahasti sairastuneessa tilassa, bimbosuvakit ovat saaneet liikaa valtaa.

Helsinki slummiutuu

Ei voi estää, koska etenkin helsinkiläiset naiset sitä niin haluaa ja samoin noi matuloiset.

Moonman

”slummiutumisesta” on tullut epämääräinen yleiskäsite jota on helppo toistella kun ei haluta puhua asioista niiden oikeilla nimillä.
Kaikki tietävät mitä se tarkoittaa oikeasti, mutta tilanteesta riippuen siitä puhutaan joko sosioekonomisesta tai infrastruktuurin näkökulmasta, jolloin sitä oikeaa syytä ei tarvitse sanoa ääneen, eli asujaimiston kulttuurinen ja rodullinen elementti.
Nythän helsingin kaupunki aikoo uudelleenrakentaa sörnäisten metroaseman ympäristön ”viihtyisämmäksi”. Miten se muka onnistuu ellei jotenkin poisteta nistejä, alkoholisteja, mustalaisia yms. siitä samalla?

Gurba

Siis slummiutumisella tarkoitetaan että tehdään pikku-Irak, pikku-Somalia jne jossa avoimesti vihataan koko lystin maksajia eikä sopeuduta/kotouduta mihinkään ikinä koskaan. Kiva pikku mamukerho siis. Mamutown.

Lersman

Kun valkoinen ostaa vanhan talon landelta, remppaa sen ja tekee viihtyisäksi ja hoitaa sitä ylpeydellä..voitteko kuvitella miten esim. Somaliperhe samaa taloa hoitaisi, vaikka sen ilmaiseksi on saanut.. Ihmiset ovat syypäitä ghettoutumiseen, ei talot ei kadut ei mikään muu.

Dickie

Niin, asuinalueiden ”sekoittaminen” ei johda mihinkään muuhun kuin kaikkien alueiden paskuuteen. Sama koskee kouluja. Sivistysmaissa roskat ja jätteet kerätään yhteen paikkaan eli kaatopaikalle, jolloin jätteistä on minimaalinen haitta ihmisille, eikä niitä jätteitä levitellä pitkin poikin katuja ja maastoa.
Vaikuttaako kouluissa tai lähiöissä joku telepaattinen voima, että kantaruotsalainen nostattaa sen keharin älykkyyttä tai pärjäämistä siinä sekoittamisteoriassa?

Kukavaan

Paskan levittäminen laajalle alueelle hidastaa alun perin puhtaan yhteiskunnan paskoittumista. Mutta lopputulos on aina sama. Enemmän paska-alueita ja lopulta koko yhteiskunta on pilalla.

Jos laittaa homeisen omenan laatikkoon, jossa on tuoreita omenia, homeinen omena ei muutu tuoreeksi, vaan tuoreet omenat homehtuvat.

Ajatellaanpa kaatopaikkoja. Ne ovat keskitettyjä jätteiden sijoituspaikkoja. Ilman kaatopaikkoja joka paikassa olisi roskaläjiä ja tunkioita. Taudit leviäisivät, haju olisi mahtava. Haitalliset aineet on hyvä kerätä pois ihmisten keskuudesta ja käsitellä keskitetysti.

Särmääjä

Vuosaarikin on hieno asuinalue merenrantoineen ja uusine taloineen, mutta maahantuodut valtaa ja slummiuttaa sen ensimmäisten joukossa..

Huru-ukko

Juu Vuosaari on hieno paikka, pääsee metrolla kivasti lähi-itäkeskukseen. Eikä ole monen mutkan takana myöskään Puotilan halal-marketit. Kaikkea halal-teurastettua löytyy, tilauksesta myös valkoisen naisen lihaa…..

Hommanmaksaja

Tuo viimeinen myyntiartikkeli onkin sitten jo todella alennusmyynnissä ja kauppaaminen valtiovallan erityissuojeluksessa.

Hommanmaksaja

Hyvä artikkeli, luulin Rinkebytä ihan toisenlaiseksi. Varmasti tuo jengien ja muiden mulliturpien paapominen herättää katkeruutta ruotsalaisissa.

Qroquius Kad

Varmasti herättää. Mutta miten se ilmenee?
Ei mitenkään.

Faktus. You faktus.

Eihän Rinkebytä rakennettu noille loisille, vaan sinne piti muuttaa työntekijöitä, lapsiperheitä, ruotsalaisia rauhaa rakastavia yhteiskuntakelpoisia kansalaisia. Vie uuteen hienoon taloon ludepariskunta ja pari torakkaa, sitten odottelet että muuttuvatkohan ne perhosiksi kuinka äkkiä? Tulet yllättymään lopputuloksesta.

juhaII

Yhtä paljon kuin Espanja vierasperäisten jalkautumista omalle maaperälleen.

Koko ongelmavyyhti, joka kansainvaelluksesta pärköää voidaan ratkaista hyvin yksiselitteisellä, mutta radikaalilla tavalla. Nimittäin kylmän viileästi ampumalla. Tuon jälkeen kukaan tervepäinen muukalainen ei yritäkään enää euroopan mantereelle!

Mutta märkä pylly -terapia tietenkin tepsii paljon paremmin pulmaan vallankin kun siihen yhdistetään se ampuminen. Nimittäin ammutaan jurnuttavia omia, sillä se voidaan laskea ”rasisminvastaiseksi työksi”!

Faktus. You faktus.

Kysymys on väärä. Kysy: Voiko länsimaihin kuulumattomien käyttäytymistä muuttaa? Vastaus on päivänselvä EI. Todisteita, tilastoja ja faktoja tämän tueksi on jo kerääntynyt hurja määrä 40 vuodessa, hyvin monessa eri länsimaassa. Tulos on joka puolella sama, eikä uudet länsimaissa syntyneet/kasvaneet sukupolvet ole entisiä yhtään sen erilaisempia. Totuus on karu.

Anna-Maria Korhonen

Slummiutumisen voi päällepäin päätellä ainoastaan siitä, että 99% vastaa tulijoista on tummempaa paahtoa kuin kantaväestö. Samaa paahtoastetta olevat joko paljastuvat suunsa avattua jostain entisen rautaesiripun takaa muuttaneeksi tai ovat pukeutuneet musliminaisen asuun, jonka peittävyysasteen määrää siipan kotimaa ja islamin suuntaus.

Slummiutumisen on siis Suomessa ja pohjoismaissa väestörakenteeseen liittyvä ilmiö. Toki sen mukana ikäänkuin huomaamattomasti hiipii infran rappio, seinien pieniä halkeamia ei korjata, maalipintoja ei uusita, paraatipaikalle ilmestyy metrinkorkuisin kirjaimin

Anna-Maria Korhonen

suhaistu graffiti, joka saa siinä olla viikosta toiseen, samoin keskeiselle viheralueelle joku perustaa henk koht. kaatopaikan, jota kukaan ei kerää pois. Poissa haisee juna-aseman hississä ja liukuportaissa sekä asematunnelissa. Laumoittain työikäisiä miehiä hengaa kauppakeskuksissa sekä torin laidalla, eivätkä tuoksu viinalle, vaan suitsukkeelle. Upouuden kerrostalon lasiovet parvekkeelle ovat auki ja sieltä kuuluu sadan metrin säteellä moniääninen ugala-bugala. Ilmapiiri on oudon jännittynyt ja vihamielinen.

Nih

Ei. En pysty tähän älykkäämin sanomaan.

Bling Bling

”Voiko Helsingin slummiutumista estää?”

Ei.

Paa Sikivi

Me kaikki tiedämme, ja päättäjämmekin tietävät, mistä ongelmat johtuvat. Mutta kun ongelmien syy on Asioissa, Joista Ei Saa Puhua, emme sitten ole tietävinämme.

”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.”

Last edited 2 vuotta sitten by Paa Sikivi
No ei

Tämähän on itsestään selvää että ei pysty. Kyllä se punavihreä hallitus sitä edistää kovasti.

timo

Senhän päättävät äänestäjät. Tuskin jos jatkavat punavihreiden äänestämistä ja persut jatkaa nukkumista.

Nybohovsbacken

Tutkailin sattuneesta syystä Liljeholmenin Nybohovsbackenin erästä osoitetta, omistusasuntoja. Asukkaista kahdella oli ruotsalainen nimi, yksi oli suomalainen ja kaikki muut Hassaneita jne.

Puhutaan usein Rinkebystä mutta tosi pahoja alueita löytyy siis vielä lähempääkin Tukholman keskustaa.

Nimetön

Kuka lähettää artikkelin Sinnemäelle ja musumammalle kommentoitavaksi?

Qroquius Kad

Jos vaikka sinä?

Heidi90

Toivottavasti ei voida estää, ja lisäksi toivon, että jatkossakin kaikki kehitysmaalaistaustaiset muuttaisivat tai sijoitettaisiin helsinkiin asumaan punavihreiden liittolaistensa kavereiksi.

Qroquius Kad

Se ei välttämättä olisikaan kovin huono lopputulos.

NoName

Ei voi eikä tarvitse, itse ovat pösilöt vihreät valtaan äänestäneet, nauttikoot nyt siitä!