Pt-median extra: Vårbyn mafia – luultavasti suurin uusruotsalainen mafia

Vårbyn vaikutusalue.
Ruotsin seuratuin gangsterioikeudenkäynti on tällä hetkellä ns. Vårbyn mafiaa vastaan käytävä oikeudenkäynti, jossa 32 uusruotsalaista on syytettynä kovanpuoleisista rikoksista.

Vårbynätverket eli Vårbyn mafia on Tukholman eteläpuolella vaikuttava klikki, johon kuuluu kymmeniä sisäpiirin jäseniä ja enempi tai vähempi jopa toistasataa ”reuna”jäsentä. Organisaatiossa on myös erilaisia vierailevia tähtiä. Vaikutusalue on koko eteläinen Tukholma Vårby-Skärholmenista aina Botkyrkan Albyhyn asti.

Jengi on hyvin hierarkkinen, joidenkin kuvausten mukaan jopa sotilaallinen. Keulakuvana on kolme veljestä, joista yksi on päällikköpäällikkö. Kaksi muuta veljestä ovat ”kapteeneja”. Kapteenihommissa on puuhannut lisäksi yksi veljessarjaan kuulumaton henkilö. Sitten on erilaisia ”sotilaita”, ”aliupseereita” ja muita alemman tason toimeenpanevia henkilöitä kuten ”kirjanpitäjiä”, ”autokuskeja” ja kahvinkeittäjiä ja juoksupoikia.

 

Jos Ruotsin poliisia on moitittu saamattomuudesta, niin Vårbyn mafian kohdalla voidaan sanoa päinvastaista. Poliisin on ollut lähes mahdoton päästä jengiin käsiksi, sillä tietenkin jo sen sisäiset säännöt tekevät sen, että kukaan ei uskalla, eikä tuskin edes halua, vasikoida, tai muuten toimia ilmiantajana. Niin ikään yhteenkään tapaukseen sivullisia todistajia ei ole saatu, jos niitä ylipäätään on ollut.

Ja jos joku sivullinen olisi erehtynyt kertomaan näkemästään poliisin esitutkinnassa, niin viimeistään oikeudessa silminnäkijähavainto on ”ollut hyvin epävarmaa”.

Näin ollen porukka on saanut harjoittaa melko vapaasti huume- ja asekauppaa, erilaisia tilattuja väkivaltarikoksia ja kiristystä ja muita rikoksia. Porukan jäseniä on ollut vuosien ajan epäiltynä useista Tukholman alueen kovimmista rikoksista. Vain aniharvoissa tapauksissa oikeudessa on pystytty esittämään mitään näyttöä. Jäsenet ovat siis olleet kuukauden pari vangittuna milloin murhista, milloin pommi-iskuista, mutta kävelleet vapaaksi viimeistään oikeuden istunnosta.

Oikealta vasemmalle pahuusjärjestyksessä.

 

Jossain vaiheessa poliisin seuranta ymmärsi, että jengi käyttää ns. encrochattia ja encropuhelimia yhteydenpidossa. Teen myöhemmin tarkemman jutun mitä tämä encro käytännössä tarkoitta ja miten se toimii, mutta jos sen tiivistää, niin kyse on salatusta koodatusta keskustelualustasta, jota voi lukea vain vastaavan puhelimen tms. käyttäjä. Eli kun poliisi normaalitapauksissa ottaa puhelimia kuunteluun ja odottaa, että josko siellä keskusteluissa sattumalta tulisi esille jotain todisteita rikoksista, niin tässä tapauksessa puhelinkuuntelu on ollut turhaa työtä.

Encrochatti on ollut näihin päiviin asti ”murtamaton”, mutta Ranskan poliisin tiedustelupalvelun kanssa yhteistyössä Ruotsin poliisi pääsi sisään tähän kryptattuun keskustelualustaan – ja sitten alkoikin tapahtua.

 

Ruotsin poliisi on ollut siis melko hampaaton Vårbyn mafian suhteen, mutta encrohatista alkoi paljastumaan vaikka mitä. Poliisi pääsi ujuttautumaan sisään sisäpiirin renkaaseen, jossa suunniteltiin murhia, huumekauppoja, asekauppoja ja suurin piirtein kaikkia rikoslaissa mainittuja rikoksia.

Encrochatin murtamisen jälkeen onkin sitten tapahtunut. Porukkaa on otettu kiinni ja vaikka jäsenet luonnollisesti kiistävät, niin poliisi on onnistunut yhdistelemään henkilöitä eri rikoksiin.

Tästä on seurannut aivan valtaisa rikosrypäs. Tukholmassa meneillään olevassa oikeudenkäynnissä on tällä hetkellä käsiteltävänä ainakin seuraavia rikoksia: Kidnappaus (Räppäri Einarin tapaus), muutama murha (Skärholmenin Statoilin murha, Vårbyn tenniskenttämurha) ja muita väkivaltarikoksia. Lisäksi encron murtamisen myötä Tukholman poliisi sai viime vuoden loppupuoliskon aikana takavarikkoon jättimäisen määrän räjähdysaineita, aseita, huumeita ja muuta sen sellaista.

Oikeudenkäynnissä käsiteltävät jutut eivät ole mitään yhden tapahtumaketjun tai tapahtuman juttuja, vaan lähes useimmat jutut ovat erillisiä juttuja. Niitä yhdistää vain se, että epäillyt ovat kuuluneet Vårbyn mafiaan.

––

Esitutkintapöytäkirjat ovat massiivista luettavaa, yli 15 000 sivua. Ei mikään helppo nakki edes tutkivalle toimittajalle. Lisäksi esitutkinnassa chat-keskustelut on kirjattu siten kuin ne on käyty livenä. Kieli on kauheaa uusruotsia, jota ei ihan äkkiseltään ymmärrä itse Ericikään. Jouduin useissa kohdissa kysymään neuvoa Pt-median uusruotsin asiantuntijalta. Silti viestit eivät olleet ymmärrettäviä.

 

Kaikki Vårbyn mafian jäsenet ovat uusruotsalaisia ja tulevat kehitysmaista, joitakin tulee entisen Jugoslavian alueelta. Porukan keskikastissa on yksi täysin suomalainen nimi, mutta en ole tällä hetkellä aivan varma, että onko kyseessä todellakin suomalainen, vai ”suomalainen”. Porukan ikähaitari on melko laaja, nuorukaisesta melko aikuiseen.

Seurataan tapahtumia ja päivitellään tietoja.

 

OMA KOMMENTTI: Tämä juttu on todella iso ja merkittävä. Itseäni ihmetyttää, että yksikään suomalainen media ei ole kirjoittanut tästä asiasta sanaakaan, vaikka tästä jutusta tulee 20-luvun alun suurin ja merkittävin rikostapaus. Jo nyt monet kunnat ovat perustaneet erilaisia elimiä, joilla yritetään etsiä kuntapolitiikkaan päässeitä gangstereita.

 

___

 

Ei muuta kuin juttu seurantaan tägillä Vårby.

 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.