Viikonloppua kohti monikulttuurisissa merkeissä by Pt-media

Tässä tällainen pieni henkilökohtainen artikkeli. Asuin viime syksystä toukokuun loppuun asti Tukholman pohjoispuolella Brommassa ja nyt jouduin muuttamaan. Pientä vertailua asumispaikkojen suhteen.

Tässä on taas reilu vuosi vierähtänyt Ruotsissa sen jälkeen, kun Virosta muutin takaisin Tukholmaan. Alkuun asuin Märstassa, joka on Ruotsin top 3 maahanmuuttajakuntia. Märstassa tosin en asunut ihan siinä monikulttuurisuuden ytimessä, sillä asuinpaikkani oli tarkasti ottaen lähellä Arlandan lentokenttää. Eli se oli sitä melko maaseutumaista Ruotsia.

Märstan jälkeen muutin Tukholmaan Brommaan ja siellä tarkasti ottaen Ängbyhyn. Ängby on eräänlaista hienostoaluetta, mutta koska en ole itse hienostoon kuuluva henkilö, niin asuinkin viime syksystä kevääseen lautamökissä. Siis sellaisessa siirtolapuutarhan lautakopissa, jossa kuitenkin oli kaikki mukavuudet. Viihdyin hyvin ja olisinkin mielelläni jatkanut asumista siellä, mutta vuokraisäntä halusi laittaa mökin vuokralle päivätaksalla, joten oli pakko muuttaa.

Bromma on yleisesti hyvin ruotsalaista aluetta. Tietenkään sielläkään ei voi välttää monikulttuurisuutta, kuten ei missään Ruotsissa, mutta esimerkiksi “pahimmilla” paikoilla Brommaplanilla monikulttuurisuus oli siedettävää. Siellä ei toisin sanoen ollut sitä jatkuvaa mölinää ja kaaosta, joka on joka ikisessä monikulttuurisessa lähiössä. Brommaplanilla istuu paljon vanhan ajan toripuliukkoja ja täytyy sanoa, että nämä papparaiset ovat jollakin tapaa sympaattisia, vaikka joskus saattavat ölähdellä, verrattuna siihen monikulttuuriseen mölinään.

 

Nyt muutin aivan toiselle puolelle Tukholmaa. Tarkasti ottaen Botkyrkan kuntaan. Sopii hyvin tällaiselle rasistista saastaa suoltavan valemedian päätoimittelijalle. Nimittäin Botkyrka kuuluu niin ikään Ruotsin top 3 maahanmuuttajakuntiin, luultavasti pahin maahanmuuttajakunta ylipäätään koko Ruotsissa. Eli tässä ollaan taas todellakin pelipaikoilla.

Botkyrkan pahimpia maahanmuuttaja-alueita ovat Norsborg-Fittja-Alby-Hallunda (jossa esimerkiksi tapettiin viime kesänä 11-vuotias tyttö jonkun gangsterisodan yhteydessä). Itse asun Tumbassa, mutta sen ruotsalaisella keitaalla. Tumban keskusta on järkyttävä lähi-itä/ afrikka. Kävin eilen ensimmäistä kertaa keskustan viinakaupassa ja olin luultavasti ainoa valkoihoinen koko ostoskeskuksessa.

Miten yhden viinakauppareissun aikana voikin nähdä niin paljon. Tunnelma oli aivan erilainen kuin Brommaplanin viinakaupan ympäristössä.

Bussiasemalla oli lipuntarkastus, eli 10 lipuntarkastajaa + 5 vartijaa tarkasteli lippuja busseista tulevilta matkustajilta. Yhdellä värillisellä liputtomuus ja siitä seuraavat sakot menivät niin tunteisiin, että vartijat joutuivat niputtamaan mustan miehen käsiraudoilla käsistä ja jaloista. Poliisi haki lopuksi helikopteriotteella miehen maijaan.

Pari vartijaa yritti rauhoitella kahta huivipäistä mölisevää ämmää, jotka kuvittelivat, että busseissa saa edelleen matkustaa liputta, vaikka koronan takia busseihin pitää nousta nykyään takaovista, ei etuovesta, jossa lippu yleensä leimataan.

Mölinä oli… monikulttuurista.

Sisällä ostoskeskuksessa notkui Adidas-verkkareihin pukeutuneita arabiaaniomiehiä. Lippis rennosti lippa taaksepäin. Kymmenet ihmiset huusivat puhelimiin, normaalitapaan kaiuttimet tietenkin päällä. Yhdellä penkillä istui somalilauma, joilla jokaisella puhelimen kaiuttimet huusivat täysillä musiikkia. Eli ihan sitä perusmölinää.

Ainoa paikka missä oli rauhallista, oli paikallinen kirjakauppa. Huomasi, että sivistys ei kiinnosta tumbalaisia uusruotsalaisia. Sivudetaljeena mainittakoon, että ostin kirjakaupasta Ruotsi-Tanska sanakirjan. Kirjakaupassa oli hiljaista.

 

Kun eilen illalla kävin ottamassa yhden täydentävän kalja Tumban keskustassa ja palasin kotiin joskus kymmenen jälkeen bussilla, niin poliisi pysäytti bussin. Kaksi sinipukuista käveli bussin läpi. Mitään selvitystä ei annettu, vaikka yritin kysyä mikä on homman nimi. Esiinnyin tutkivana toimittelijana ja olin siksi kiinnostunut asiasta. Poliisi ei sanonut mitään muuta kuin, että tsekkaillaan vaan vähän.

Nyt tätä kirjoittaessa selvisi, että eilen illalla Tumban keskustassa oli raiskattu 15-vuotias poika hyvin väkivaltaisesti. Poliisi eristi koko Tumban keskustan ja kaikki henkilöautot ja bussit tarkistettiin sekä paikallisjunaliikenne pysäytettiin puoleksi tunniksi. Asiasta kirjoittaa esimerkiksi Aftonbladet.

Siis mies käy ottamassa yhden täydentävän kaljan ja sinä aikana jossain baarin lähipuskassa raiskataan poikia.

 

Joten hyvin näyttää alkaneen uusi elämä monikulttuurisessa Botkyrkassa. No ei mitään, käyn viikonlopun aikana tutustumassa millaista porukkaa Tumban keskustassa oikein notkuu. Joten kannattaa olla kuulolla, Pt-mediahan on tunnettu siitä, että täällä pureudutaan monikulttuurisuuden ytimiin konkreettisesti. Ei tarvitse sitten kirjoitella mielikuvajuttuja siteeraten muita medioita vaan voi ihan omasta kokemuksesta kertoa asioita.