Lesjöforsin murha käräjille

Ruotsissa tulee harvemmin vastaan suomalaiskansallisia juoppojen keskinäisiä tappoja, mutta sellaisiakin näköjään on. Yksi tällainen tapahtui Lesjöforssin kunnassa Värmlandissa viime syksynä.

Ruotsalainen 28-vuotias Jesper ja suomalainen 58-vuotias Kari olivat tuttuja kavereita ja viina maistui. Kaverukset olivat tunnettuja miehiä kylänraitilla ja varsinkin Jesperiä kavahdettiin kun tämä oli humalassa. Nimittäin rähinäviina maistui ja tappelunnujakkaa oli vähän joka suuntaan.

Poliisi sai joskus marraskuun lopussa ilmoituksen Karin sukulaisilta, että mies oli hävinnyt. Viimeisiä havaintoja Karista oli Jesperin asunnolla. Poliisi päätti käydä katsomassa oliko asunnolla mitään ja partio löysikin Karin kuolleena nousevan auringon talon olohuoneesta.

Tutkimuksissa selvisi, että Karin päähän oli osunut voimakasta väkivaltaa ja kallossa oli useita murtumia.

Jesper ei kuitenkaan ollut asunnolla ja hän oli lähtenyt jonnekin. Poliisilla oli miehen puhelinnumero tiedossa ja puhelin laitettiin kuunteluun. Aika nopeasti poliisit kuulivat kun Jesper tunnusti puhelimessa kolmannelle osapuolelle tappaneensa Karin.

Sinänsä itse jutussa ei ollut mitään mysteeristä eikä teon selvittämiseen tarvittu Wallanderia.

Alla esitutkintamateriaalin kuvia ryyppykämpästä murhan jälkeen.

 

Jesper oli ollut vangittuna jostain toisesta jutusta ja pääsi vapaaksi joitakin päiviä ennen Karin tappoa. Sitä juhlistettiin juomalla ämpärikaupalla – mitäpä muuta kuin kiljua. Monta päivää ja hartaasti. Kari tarjosi. Jesperin muistikuvat ovat tapahtuma-ajoista hyvin sekavia. Tarkkaa murhapäivääkään hän ei muista kuulusteluissa, vaikka tunnusti kyllä teon siltä osin kuin sen muisti. Teko ajoittuu kuitenkin jonnekin marraskuun loppupuolelle.

Parivaljakko oli ollut kylänraitilla ympäripäissään ja monenlaista riitaa oli tullut keskenään ja sivullisten kanssa. Päädyttiin takaisin Jesperin asunnolle. Miehille syntyi nyt jostain syystä kunnon riita ja Jesperin mukaan Kari yritti käydä kimppuun. Jesperin vastasi lyömällä Karia nyrkillä päähän.

Kuulusteluissa Jesper pysyy siinä tarinassa, että kun hetki tapeltiin, niin hän päätti ottaa time outin ja mennä pihalle polttamaan tupakkaa. Palatessaan sisälle makasi Kari lattialla luonnottomassa asennossa. Jesper yritti herätellä Karia. Hän kertoo myös yrittäneensä antaa tekohengitystä, mutta Kari oli jo kuollut.

Jesper kiistää käyttäneensä ”yliväkivaltaa”, mutta ruumiinavaus kertoo ihan muuta. Karin päässä oli suuria ruhjeita, kurkussa hankaumia, useita luita oli murtunut mm. reisiluu. Oikeuslääketieteellisen mukaan päähän oli kohdistunut iskuja, joissa oli käytetty jotain tylppää astaloa, eli vähän muutakin kuin nyrkkiä.

 

Teon jälkeen Jesper kertoo saaneensa paniikin kun ymmärsi Karin kuolleen. Hän peitti ruumiin vaatteilla ja lakanoilla ja lähti samana iltana bussilla naapurikaupunkiin. Siellä juopottelu jatkui reilu toista viikkoa, kunnes poliisi otti hänet kiinni.

Jesper kertoi melko avoimesti muille ihmisille ennen kiinniottoaan, että oli tappanut Karin. Hän kertoi kuulustelussa, että halusi asian tulevan julki ja jäävänsä kiinni.

Jesper kertoo kuulusteluissa, että katuu syvästi tekoa.

Asiaa aletaan nyt puimaan käräjillä ja Jesperiä syytetään murhasta.