Rinkeby täyttää 50 vuotta – on juhlien aika

Tukholman ja ehkä Pohjois-Euroopan tunnetuin lähiö Rinkeby täyttää 50 vuotta. Ensimmäiset asukkaat alkoivat muuttaa vuonna 1972 lähiöön kun ensimmäiset kerrostalot saatiin asuinvalmiiksi.

Alkuun Rinkeby ei ollut yhtään sen kummempi lähiö kuin mikään muukaan Tukholman lähiö. 70-luvun alussa rakennettiin paljon ja uusia lähiöitä syntyi kuin sieniä sateella.

Alkuaikoina Rinkebyssä asui paljon, tai ainakin jonkin verran suomalaisia. Ne vanhemmat ihmiset, joiden kanssa olen puhunut, ja jotka asuivat Rinkebyssä 1970-80-luvuilla, sanovat, että Rinkeby oli tuolloin aivan erilainen kuin nykyään.

– Rinkeby oli ihan tavallinen lähiö eikä se poikennut mitenkään muista lähiöistä. Suomea kuuli paljon, sillä hyvin monet rakennusmiehet olivat suomalaisia.

Jossain vaiheessa, jonka aikaleimaa on vaikea sanoa, niin Rinkeby alkoi muuttua yhä enemmän Euroopan ulkopuolelta tulevien maahantulijoiden lähiöksi. Muutos on viimeisten parin kymmenen vuoden aikana ollut valtava.

Rinkeby 60-luvulla.
Rinkeby nykyään.

 

Kun itse kävin ensimmäisen kerran Rinkebyssä olisko ollut 2002 tai jotain, niin kyllähän sen jo huomasi silloin, että mikä on kehityksen suunta. Rinkebyn keskustassa oli tuolloin kuitenkin vielä valkoihoisiakin ihmisiä, eikä kontrasti nykypäivään ollut niin radikaali. Alueella oli tavallisia päivittäistavarakauppoja ja kioskeja, joita on muissakin lähiöissä. Oli muutama viihtyisä kaljabaari Rinkebyn torilla, jossa tapasin istua juomassa kaljaa isoista tuopeista. Asuin tuolloin Spångassa ja Rinkebyn kirjasto oli rauhallinen paikka, jossa kävin lukemassa suomalaisia päivälehtiä. Nykyään koko kirjasto on aivan kaamea paikka eikä sitä tunnista kirjastoksi.

2008 muutin puolivahingossa Rinkebyhyn. Silloin lähiön radikalisoituminen alkoi jo näkyä entistä selvemmin. Yhä vähemmän valkoihoisia. Sen jälkeen kehitys on ollut yhä jyrkempää. Tällä hetkellä alueella ei taida asua yhtään kantaruotsalaista. Joitakin valkoisia näkee, he ovat monesti alueelle kauan sitten muuttaneita suomalaisia nykyään jo eläkeläisiä.

Joskus 2008-2009 kun asuin Rinkebyssä ja kuljin cityyn metrolla töihin, niin huvitin itseäni laskemalla valkoihoisia metromatkustajia.

Rinkebyssä on ollut useita erilaisia ”kausia”. Autonpolttokausi oli joskus 10-luvun alussa, jollon kotteroa paloi yötä päivää. Sen jälkeen tämä fenomi on hieman laantunut. Joskus 2014-15 paikkeilla oli kivitystrendi. Värilliset nuorukaiset parkeerasivat itsensä ylikulkusilloille ja keräsivät sinne kiviä, pöytiä, trukkilavoja ja muuta heitettävää. Kun ali ajoi autoja ja busseja, niin nuorukaiset viskoivat tavaraa ali ajavien autojen katoille.

10-luvun alussa oli koulunpolttobuumi. Rinkebyn opinahjot tuikattiin tuleen joka kevät koulun päättäjäisten aikoihin.

Alla yksi videopätkä muutaman vuoden takaa. Hälytys autopalosta on lähtenyt varmaan 10 minuuttia sitten, mutta palokunta vaan tuntuu viipyvän, vaikka lähimmältä Kistan paloasemalta paikalle on kahden minuutin ajomatka. Poliisi on antanut käskyn olla ajamatta suoraan palopaikalle palomiesten turvallisuuden takia.

 

Joskus 2016 alkoi mellakointikausi. Vähintään kerran viikossa pätkittiin Rinkebyn torin kauppojen ikkunat paskaksi ja revittiin istutukset maasta. Viime aikoina alueen voimallinen leima onkin ollut sitten kovan luokan jengit, joissa murhia ei kaihdeta. Äijää kaatuu kuin heinää. Jengit ovat olleet sotajalalla viimeiset puoli vuosikymmentä.

Alueella on tapahtunut useita kovan luokan murhia. Esimerkiksi 2018 pizzeriamurha, jossa nuori jorkki käveli täyteen pizzeriaan ja ampui päähän toista. Aivon palaset lensivät vain täytteeksi muiden ruokalijoiden lautasille. Toinen kovempi juttu oli, kun kaksi miestä astui täpötäyteen kahvilaan mukanaan AK47. Kaksi henkilöä ammuttiin täpötäydessä kahvilassa. Mutta kukaan ei nähnyt eikä kuullut mitään.

 

Tänä päivänä kun Rinkebytä juhlitaan, niin ihmiset kertoilevat medioissa miten yhteisöllisyys ja lämpö on parasta Rinkebyssä. Itse en ehkä kuvailisi asiaa niin. Rinkeby on täydellinen esimerkki siitä, että kun jollekin alueelle muuttaa tarpeeksi paljon kehitysmaalaisia, niin alue muuttuu kehitysmaaksi.

Rinkebyssä ei ole nykypäivänä mitään sellaista, josta Ruotsi tunnetaan. Kaikki kaupat, kioskit jne myyvät sellaisia tuotteita, joita kulutetaan kehitysmaissa. Rinkebyn galleriassa eli ostarilla on useita huiveja myyviä liikkeitä, miesten vapaa-ajan asusteita myyvä liike, jossa ei myydä hiihtopipoja ja jääkiekkosukkia.

Tilastoa: Rinkebyssä asui joulukuun lopussa 2020 yhteensä 16 829 henkilöä. Heistä 91,8 % on syntynyt ulkomailla, tai molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että loput 8,2 % olisivat ruotsalaisia, vaan he ovat jollain muulla tapaa ulkomaalaisia. Käytännössä Rinkebyssä ei taida asua yhtään ainoaa kantaruotsalaista.

Afrikkalaisten edustus Rinkebyssä on suurta, lähes kolmannes asujista tulee Afrikasta. Rinkebyssä leimallista on juuri somalialaistaustainen katukuva.

 

Onnea Rinkeby, odotamme mielenkiinnolla seuraavia 50 vuotta.

 

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Miksi valittaa tällaisesta kehityksestä, ellei tee mitään sitä vastaan äänestämällä?
Ja jos tilanne on tosiaan niin lohduton, ettei mikään puolue yritäkään muuttaa asiantilaa (kuten on täysin mahdollista), on syytä kohdistaa katse tällaisiin maihin:

Unkari, Tšekki, Slovakia ja Puola.

Ellei halua asua omassa synnyin- ja kotimaassaan, minkäs helvetin takia sitten asua jossain kehitysmaalaisten simpanssihäkiksi tuhoamassa maassa?

näytön paikka

Jaa että oikein juhlavuosi. Eiköhän panna koreasti sen kunniaksi.

1 sisään, 2 ulos

Sama kehitys on ollut monella muullakin yhteiskunnan alueella, kuten esim. soittoruokaloissa ja discoissa joissa aikoinaan tuli istuttua. Kun asiakasmäärä muuttui liian kehitysmaiseksi hävisivät ensin ruotsalaiset ja lopulta muutkin asiakkaat. Paikasta tuli keharidisco tai se meni konkkaan.

Siihen maailman aikaan oli myös tavallista jokaviikkoinen valitus portsareiden rasismista. Portsarit tiesivät että jos sisälle päästää liikaa taustaisia niin tulee ongelmia. Semminkinkun monet eivät kestäneet alkoholia ja/tai alkoivat kopeloimaan naisasiakkaita.

Päivitys

Mitenköhän meinaavat viettää..? Perinteisesti rakettisotaa ja autogrilliä…

Anna-Maria Korhonen

”… miten yhteisöllisyys ja lämpö on parasta.”

Ihan varmasti, kun lähinaapurusto koostuu kehitysmaasta haalituists saman klaanin jäsenistä. Tuo sosiaalinen pääoma vain ei tunnu hyödyttävän ruotsalaista yhteiskuntaa, päinvastoin horjuttavat sen turvallisuutta ja vakautta.

Antti Tifa

Ammutaanko juhlan kunniaksi raketteja ja keitä niillä tähdätään ?

Minä

Olet oivaltanut Rinkebyn nykyisen hengen 🙂

Siellä itse asiassa ammuttiin ilotulitteilla ohikulkijoita jo 90-luvulla. Tuskin ammuskelivat oikeauskoisia veljiään.

Kilttimies

Nyt se hesarin paksuperseinen toimittelija tekemään synttärijuttua, mikä Maria se oli.
Saako antaa uutisvihjeen?

Minä

70-luvulta alkaen Rinkebyssä oli paljon suomalaisia ja Rinkeby Torgetilla oli Suomi-kerholla aika suuri huoneisto. Niihin aikoihin Rinkeby oli hyvin rauhallinen paikka, eikä siellä asunut juurikaan muita kuin ruotsalaisia ja suomalaisia.

Kun katsoo koulun puolelta Rinkeby Torgetin porttia kohti, on oikealla puolella kaksikerroksinjen siipi. Puolet tai liki puolet sen yläkerrasta oli Suomi-kerhon tilaa. Vielä 90-luvulla siellä oli päivisin suomalaisia lapsia viettämässä aikaa pelailemalla ym. Suomalaiset myös vuokrasivat sitä tilaa juhlahuoneistona silloin tällöin.

https://tinyurl.com/du5r7mzw

90-luvun loppua kohden tultaessa suomalaisten määrä väheni ja Suomi-kerhon käyttö hiipui. Jossain vaiheessa, en ole ihan varma missä vaiheessa, mutta 90-luvun päätteeksi Suomi-kerho luopui siitä tilasta suomalaiskadon vuoksi.

Niihin aikoihin oli myös suomenkielisiä luokkia Rinkebyn koulussa, eikä siinä ollut tuota nykyistä metallihäkkyrää suojaamassa ilkivallalta.

Minä

Osaavat tehdä pikkubisnestä kreikkalaiseen tapaan 🙂

Tiedä onko siellä enää kreikkalaisiakaan, kun on muuttunut niin ahrikalaislähi-itäläiseksi. Eivät kreikalaiset niitä jaksa.

sama suunta

Helsingillä ja Turulla taitaa olla sama suunta. Sitten Tampere ja Jyväskylä, jonkin ajan päästä seuraa perästä. Ainakin äänestämällä SDP, Vihreät, Vasemmisto, Keskusta ja Kokoomus.