Varastetut lapset, adoptiokohu paisuu

Ruotsissa on tullut esille merkillinen adoptiokohu. Tietojen mukaan Chilessä on 1970-80-luvuilla käytännössä varastettu lapsia vanhemmiltaan, joita on sitten myyty ympäri maailmaan adoptiolapsina. Ruotsiin näitä lapsia on tullut paljon.

Kyseessä on Chilen diktaattorin Augusto Pinochetin aika, jolloin maahan luotiin järjestelmällisen terrorin aika, joka kesti 70-luvun puolesta välistä 90-luvun alkuun. Ihmisiä vangittiin mielivaltaisesti ja heiltä vietiin lapset. Usein vanhemmille selitettiin, että lapset olivat kuolleet vanhempien ollessa vangittuna.

Tapauksesta on ollut liikkeellä Chilessä huhuja ja asia on ollut melko yleisesti tiedossa, mutta siihen aikaan sitä oli vaikea todistaa. Vuonna 2018 alkoi chileläinen journalisti tutkimaan asiaa ja paljastikin, että 70-80-luvuilla lapsia käytännössä varastettiin vanhemmilta ja heidät adoptoitiin maksua vastaan ulkomaille.

Sen jälkeen on pikku hiljaa tullut esille, että yksin Ruotsiin on adoptoitu 2 000 chileläistä lasta, jotka on varastettu vanhemmilta. Asiaa tutkitaan Chilessä ihmisoikeusrikoksena ja Ruotsin hallitukselta on myös vaadittu, että se laittaa pystyyn jonkinlaiset tutkimukset. On väitetty, että jollakin ruotsalaisella naisella on ollut iso osa kuvioissa, että juuri Chilestä on tuotu lapsia Ruotsiin. Ruotsilla on kuitenkin ollut keskeinen rooli adoptioissa.

Vuosien aikana Ruotsissakin on kyseenalaistettu näiden adoptioiden oikeellisuutta. On väitetty, että on ollut tiedossa, että vanhempia kohtaan on ollut suuri painostuskampanja, jotta nämä luopuisivat lapsistaan. Metodia on sanottu kidnappauksenomaiseksi.

Chilessä on nyt viimeisten vuosien aikana paljastunut useiden vanhempien tullessa esiin, että he eivät ole antaneet lapsiaan pois mitenkään vapaaehtoisesti. Jotkut vanhemmat ovat onnistuneet tapaamaan nyt aikuisia lapsiaan.

Juttu näyttää paisuvan, joten seurataan mitä tapahtuu.