Ruotsissa turvapaikanhakija menee aina asuntojonossa etusijalle

Sakari Rajamäki otti aiemmin puheeksi perussuomalaisten vaalimainontakampanjan, jossa annettiin ymmärtää, että turvapaikanhakijat menevät asuntojonon ohi. Sen jälkeen monet tahot ovat kiistäneet, että näin ei ole.

En tiedä miten tulijoiden asuntoasiat käytännössä hoidetaan Suomessa, mutta verrataanpa asiaa Ruotsiin.

Ruotsissa tämän jonon ohi kiilaaminen on lakiin perustuva asia. Sillä hetkellä, kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, niin hänellemäärätäänkuntapaikka. Kuntapaikka taas tarkoittaa sitä, että jos tulija ottaa vastaan tämän tarjotun kuntapaikan ja päättää muuttaa ko. kuntaan, niin kunnalla on velvollisuuskohtuullisen ajan kuluessahankkia tulijalle asunto. Käytännössä tämä on tarkoittanut noin kolmea kuukautta.

Jos oikein hyvä tsäkä käy, niin kuntapaikan saa suurkaupunkien sumusta ja humusta.

Otetaanpa Tukholma esimerkiksi. Asuntopula on suurenpuoleinen ja kunnallisessa asuntojonossa on aivan tolkuttomat jonotusajat. Mitä lähemmäs cityaluetta mennään, niin jonot ovat pahimmillaan jopa 30 vuotta. Vanha vitsi meneekin, että kun lapsi syntyy, niin hänet laitetaan saman tien asuntojonoon. Kun varttunut aikuiseksi, niin voi saada asunnon. Lyhimmillään asuntojonot ovat Husbyssä, mutta jossa sielläkin kunnallista asuntoa joutuu jonottamaan keskimäärin seitsemän vuotta.

Suositut kaupungit ovat joutuneet näin ollen melko mahdottomaan tilanteeseen. Asuntoja ei ole, mutta laki vaatii tarjoamaan sotapakolaiselle asunnon. Tästä on seurannut, että kunnat ostelevat pahimmissa tapauksissa vapailta asuntomarkkinoilta asuntoja, joita sitten annetaan turvapaikanhakijoille vuokralle.

Niin ikään kunnat etsivät koko ajan vapaita vuokra-asuntoja. Monilla kunnilla on ollut monenlaisia kampanjoita, joissa kuntalaisilta ollaan kyselty, että löytyykö asuntoja. Kunta maksaa vuokranantajalle korvauksen, ja vuokralainen sitten maksaa kunnallemitä maksaa.

Tukholmassa on olemassa eräänlainen24 vakuus“, että jos joutuu asunnottomaksi, niin kaupunki hankki jonkinlaisen katon henkilön pään päälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaupunki esimerkiksi ostaisi asunnon, jonka tarjoaisi sitten asunnottomalle vuokralle. Vakuus tarkoittaa lähinnä erilaisia yömajoja tai hyvällä tuurilla jotain matkustajakotia.

Missään suurkaupungissa tavallisen asuntojonossa jonottavan asunnonhakijan ei siis käytännössä ole mitään mahdollisuuksia saada kunnallista vuokra-asuntoa ilman vuosien jonotusta. Sen sijaan turvapaikanhakija kiilaa aina jonon ohi. Kiilaa, koska laki vaatii sitä.

Notify of
guest
21 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kirurgien edut

Joo. Ihan selvä juttu, että menevät jonon ohi. Tiedossa ollut Suomessakin jo pitkään. Ja oli huvittavaa seurata, miten PS osui ns maaliin. Paniikki tuli. Äkkiä totuus pois ihmisten silmistä. Rasismia. Nimittäin kantaväestöä kohtaan.

Minä

Kiilaahan ne Suomessakin jonon ohi. Ihan sama mitä selittelevät syiksi. Tosiasiassa on niin, että sosiaaliturvapaikan saanut menee ohi jonon. Kyllä suvakki löytää intersektionaalisesta uhrihierarkiasta aina syyn, sillä sen mukaan suomalainen on hierarkian pohjimmainen ja jää automaattisesti toiselle sijalle asuntoja jaettaessa.

Last edited 1 vuosi sitten by Minä
Gyntter

Miettikääpä, jos MuTu:kat ei menisi asuntojonossa kantaväestön ohi! Miten kävisi huippukoulutetuille & -osaajille? Aivokirurgit, kone- & raketti-insinöörit, voimavarat, kamelikuskit, musukyykkyläiset ja muut menisi muualle ja joku muu maa korjaisi koko potin. Sitten huudettaisiin, miksi huippuväki päästettiin menemään muualle ja itse vajottaisiin kehitysmaaksi.

Se on tarkaan harkittu kotoutus- ja väestönvaihtostrategia. Kantiksille on vain maksajan ja kärsijän rooli. Tulevaisuudessa kantikset on tulijoiden omistamia orjia kokonaan.

Räk Makkanen

Tukholmassa on esim. eläkeläisen lähes mahdotonta saada vuokra-asuntoa koska monissa asunnoissa on niin kovat vaatimukset tulotasosta jolla voi lähteä vuokraasuntoa edes yrittämään. Jos olet Bostadsförmedlingin jonossa (maksaa 200kr/vuosi) ja katselet netistä vapaita asuntoja lukee monen kohdalla ”et voi hakea tätä asuntoa” (koska tulosi eivät riitä).

Törsäilypaikanhakija sen sijaan ilmeisesti liitelee tällaisten tulorajoitusten ohi ja yli ”katkarapuvoileivällä liukuen”, kuten ruotsiksi sanotaan.

Olisi mielenkiintoista tietää MINKÄLAISIA kämppiä turhiksille maksetaan/subventoidaan ja miten kauan? 1-10-80 vuotta?

Pena

Personer som glider fram på en räkmacka blir inte lika framgångsrika i långa loppet som de som först misslyckas.

Minä

Sosiaaliturvapaikanhakijat eivät tosiaan menesty edes lyhyellä tähtäimellä. Ne ovat alusta asti tuilla eläviä. Ainoa missä menestyvät on tukien määrien maksimointi, mutta sitä tuskin voi pitää menestyksenä normaalin mittapuun mukaan.

Meidän pitää nyt ymm

Paitsi että saavat kämpät, saavat myös tuet. Paljastushan tuli, että monet saavat 2 kertaisina. Ja rahaa lähetetään esim Somaliaan. Yms. Meitähän kusetetaan ihan ns 6 – 0. Veikkaanpa näin mutu tuntumalla, että kyseessä on niin isot rahat, että sen julkituominen estetään vaikka korruptiolla jnee. Luonnon jostain, että joku Afganistanin diplomaatti puhui liian suoraan. Siis rahoista. Jotta miljardit menevät korruptioon sekä välikäsille. Tiedossahan tuokin on ollut jo pitkään. Mutta meno jatkuu. kävin muuten kaupassa. Hinnat nousseet jälleen. Miljardit maailma jaksamiseen, ja meille hintojen korotukset.

Meidän pitää nyt ymm

Siis luin jostain.

Irmeli

Niinhän ne menee täälläkin. Se vaan puettiin “hienompaan” sanamuotoon “ei jonoa” ja tyhmä kansa uskoo että samalla lähtöviivalla ollaan ollaan…EI olla. Persuista tehtiin taas rasisteja, kun paljastivat yhden epäkohdan…Sehän on hirveetä rasismia ettei muualtatulleet saa meidän maassa mitä ikinä haluuvat ja ettei heillä saa olla vastoikäymisiä, sillä sekin on rasismia….Punasta mattoo vaan ja kultatarjotinta ja kantiksille työtunteja lisää ja veroja….

Wellcome

Niin. Ja multikulttia. Päiväkoteihin. Aikuiset sotarikolliset. Tai kuten treella. Nuorten tyttöjen kera, jotka olivat oikein kiristävissä tai paljastavissa asuissa. Oikein joukkokuva. Mikä striimattiin heti lähi-itään. Siitä on ihan todiste.

Unelma Painajainen

Missä ne vähävaraiset kantaruotsalaiset sitten asuu, jos vuokra-asuntoa on lähes mahdotonta saada?!

Pena

Juttu on kolmen vuoden takaa mutta tuskin asia on mitenkään parantunut.

“Yhä useammat ihmiset nukkuvat kadulla
Terveys- ja sosiaalihallituksen lukujen mukaan yli 33 000 ihmistä Ruotsissa on asuntomarkkinoiden ulkopuolella. Kuuden vuoden aikana ulkona nukkuvien määrä on kasvanut 130 prosenttia.”
https://www.hemhyra.se/nyheter/fler-manniskor-sover-pa-gatan/

Anna-Maria Korhonen

No eihän sitä oikeastaan kielletty Suomessakaan. Oliko nyt jompikumpi iltapäivälehdistä, jossa sanottiin, ettei maahanmuuttajastatus, vaan alhainen tulotaso, ole syypää siihen, että maahanmuuttajat siis asetetaan etusijalle asuntojonossa.

Ihmeellistä sitten kuitenkin on, että nämä alhaisen tulotason maahanmuuttajat pukeutuvat yleensä hyvin, täyttävät ostoskärryt ihan ilman punalippua olevilla tuotteilla ja lataavat koko lastin marketin parkkipaikalla odottelevan uuteen tai uusimmasta päästä olevaan autoon.

Anna-Maria Korhonen

Lisäisin vielä sellaisen hys-hys – tiedon, että monella Kela-tukia nauttivalla maahanmuuttajalla on 2 – 3 tiliä. Hakemuksiin on liitettävä tiliote, asumis-, toimeentulo- tai työllisyys tukea hakeva voi liittää sitten tyhjillään tai vain vähän rahaa olevan tilin tiliotteen, johon tuet sitten menevät ja maksattaa esim. työnantajalta pimeästi saamansa palkan toiselle. Kieroimmat ilmoittavat Kelalle jopa kaksi tiliä ja salaavat kolmannen vaikuttaakseen rehellisiltä. Kelalla ei tietääkseni ole vielä oikeutta saada pankeilta suoraan tilitietoja.

Riku Rantala

MUT NE TEKEE TÖRKEEN SIISTII SAFKAA !!!!!!!

Rullattu

Suomesta ja miksei ruottistakin löydy myös yksi rymittymä joka on ollut jo muutaman vuosisadan euroopassa mutta esimerkiksi suomessa eivät vieläkään ole sulautuneet suomalaisuuteen.
He ovat romanit, myös nuo rotat luistelee asuntojonoissa oikeiden suomalaisten edelle.

juhaII

Se, etteivät matut mene edelle. Merkitsisi samaa kuin väittäisi lehmien lentävän. Molemmissa idiootti valtioissa yhtä monoliittinen suure(a) on, että valkoinen sinkkumies on käytännössä “persona non grata” mitä asuntoihin tulee. Sitä vastoin syypäätä kaikkeen etsittäessä hän taas “pysyy kuin paska seinässä”!

Joten kuolemaan ei kannata ruveta minkään asian puolesta ja vähiten jonkin “ritarillisuuden” takia, sillä miksi hävittää itsensä tyhjän takia?

Nih

Näin ei ole Suomessa, kun YLE:n vihervasemmistolaiset faktantarkistajat ovat näin tutkineet joka kantilta ja kun sen vielä kertoivat perussuomalaiset vaalien alla. Myöskään se että kela suosii maahanmuuttajia kantaväestön kustannuksella on vain legendaa. Maahanmuuttajia patistellaan esim. töihin ja kaikenmaailman kursseille aivan valtavalla vimmalla.

Vaarallinen mutantti

Vihervasemmiston jonokieltoargumentti perustuu siihen ettei “teknisesti” ole olemassa jonoa jossa odotetaan asuntoa. On vain n. 25 000 hakemusta. Ovatko nämä hakemukset sitten jonossa vai pinossa ei sinällään merkitse mitään. Joillakin on selkeästi etuoikeus tulla valituksi tästä läjästä, pinosta tai jonosta ennen muita.

Kantispeikko

“Vanha vitsi meneekin, että kun lapsi syntyy, niin hänet laitetaan saman tien asuntojonoon.”

Vanha vitsi Neuvostoliitossa meni, että kun lapsi syntyy, laitetaan se heti jonottamaan ladaa, ensimmäistä ja viimeistä.

Vanha vitsi Suomessa meni, haikara tuo lapset.
Nykyään vitsi menee, nostokurjet tuo lapsoset.