Monet valtiot hamuavat kryptovaluuttojen kieltämistä ja omien digirahojen kehittämistä

Kryptovaluuttabuumin noustessa osa valtioista on ryhtynyt toimiin yksityisiä kryptovaluuttoja vastaan. Muun muassa Intian hallitus kertoi jokin aika sitten aikovansa julkaista uuden lain, jonka myötä kryptovaluuttojen käyttö olisi maassa kiellettyä ja rikollista. Lain voimaantulon jälkeen Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen louhimisesta, käyttämisestä tai säilyttämisestä voisi pahimmassa tilanteessa saada jopa 10 vuotta vankeutta.

Yksityisten kryptovaluuttakäyttäjien lisäksi Intian keskuspankki antoi kolmen kuukauden varoajan pankeille, jonka aikana pankkien tulisi katkaista yhteistyönsä ja tarjontansa, jotka liittyvät kryptovaluuttaan. Intiassa on tällä hetkellä noin 10-20 miljoonaa kryptovaluuttakäyttäjää, joten kyseessä ei ole aivan pieni käyttäjäkunta. Tämän suuren käyttäjämäärän lisäksi maassa on noin 350 kryptovaluuttoihin liittyvää yritystä, joihin uudella lailla tulee olemaan kohtalokas vaikutus.

Intian keskuspankki perustelee päätöstään kieltää kryptovaluutat niiden suuren riskin vuoksi. Intian hallituksen mielipide kryptovaluutasta on riskin lisäksi myös se, ettei kryptovaluutat ole kunnollista rahaa, koska niillä ei ole fyysistä muotoa. Toisaalta Intian keskuspankki sahaa tällä mielipiteellä itseään nilkkaan, koska se aikoo kehittää valtiolle oman kryptovaluutan, joka on valtion sääntelemä ja hallitsema.

Ovatko kryptovaluutat valtioille oikea uhka?

Perimmäinen syy valtioille kaitsea kryptovaluuttojen käyttöä on regulointimahdollisuuksien ja kontrollin puute. Verkkolehti Osakesijoittaja.fi arvioi, että kryptovaluuttojen viimeaikainen suosio kertoo nimenomaan kansalaisten kyllästymisestä perinteiseen fiat-valuutta-pohjaiseen ja keskuspankkivetoiseen finanssijärjestelmään.

Kryptovaluuttoja voi ostaa kuka tahansa, ja säilyttää transaktioissa koko ajan anonymiteetin. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa salamannopeat siirrot eri osapuolien välillä, paikasta ja valtiosta riippumatta. On sanomatta selvää, että erityisesti autoritäärisen hallinnon maissa tämä ei ole toivottu kehityssuunta.

Venäjä on kieltänyt kryptovaluutat

Intia ei ole ainut maa, joka on ryhtynyt toimiin kryptovaluuttoja vastaan. Nimittäin Kiinan hallitus on maininnut useita kertoja haluavansa tehdä tiukennuksia, joiden myötä maa voisi kieltää kryptovaluuttojen louhinnan.

Myös Venäjä on kieltänyt jokin vuosi sitten kryptovaluuttojen käytön kokonaan, koska maan laissa sanotaan, että Venäjän virallinen valuutta on rupla. Vladimir Putin on kuitenkin kertonut halukkuutensa valtion oman kryptovaluutan perustamiseen (Cryptoruble), mutta Venäjän keskuspankki ei ole asiasta yhtä kiinnostunut kuin Putin.

Valtiot aikovat luoda omat kryptovaluuttansa

Kryptovaluuttojen suosion hurja nousu on herättänyt valtiot pohtimaan omien kryptovaluuttojen luomista. Yksityiset kryptovaluutat ovat aiheuttaneet valtioiden hallituksille harmaita hiuksia mm. verotuksen ja sääntelyn kannalta ja oman kryptovaluutan luomisen myötä näihin ongelmiin voitaisiin saada halutut ratkaisut.

Omaa kryptovaluuttaa ovat lähteneet viemään eteenpäin mm. Japani (J-coin), Ruotsi (E-krona), Viro (Estcoin), Dubai (Emcash) ja Tunisia. Venezuela julkaisi oman kryptovaluuttansa (Petro) jo vuonna 2018 hyperinflaation myötä.

Kielloista huolimatta kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää vahvalta

Kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä valoisalta. Muutama vuosi sitten kryptovaluutoista puhuttiin vielä huonoon sävyyn mediassa, mutta tänä päivänä äänensävy on muuttumassa yhä myönteisempään ja hyväksyvämpään suuntaan. Äänensävyn muutokseen liittyy tiedon lisääntyminen ja se, että kryptovaluuttoihin, ja varsinkin Bitcoiniin, sijoittavat yhä entistä nimekkäämmät henkilöt ja yhtiöt.

8 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pasi Vello
Pasi Vello
22.6.2021 13:15

Vallan keskiö on oikeus painaa rahaa. Kuka luulee että ei valtajärjestelmän hallittavissa olevat kryptot säilyisivät laillisina maksuvälineinä, kun niistä alkaa olla ongelmaa pankkikabaalille ?

Minä
Minä
23.6.2021 03:07
Vastaa...  Pasi Vello

Jos bitcoinien tapaiset kryptovaluutat kasvavat merkittäviksi, käy se tietysti pankkiireille epämiellyttäväksi, koska eivät hallitse sitä. Kuluttajan kannalta krypto on kuitenkin hankala ja ainakin vielä epävakaa, siis epävarma. Myyt veneen tänään kryptoilla ja huomenna kotiutat rahat, jolloin niistä voi olla vain puolet jäljellä, tai hyvällä tuurilla ne tuplaantuvat.

Minä
Minä
22.6.2021 05:50

Suosion kasvu perustunee eniten siihen, että porukka lähtee hakemaan rikastumista arvonnousun toivossa. Ovat kuulleet kuinka joku sijoitti tupakkiaskin hinnan kryptovaluutaan ja tuli miljonääriksi.

En tunne kryptovaluuttoja juuri lainkaan, mutta sen tiedän, että niissä arvo perustuu kysyntään, jolla ei ole mitään konkreettista pohjaa. Kuulostaa enemmän keinottelulta kuin todelliselta vakaalta välineeltä.

Epävakaus on myös aika suuri. Eräs kryptoita kirjoitellut ilmaisi sen niin, että yhtenä hetkenä kryptolla saa kahvikupin ja hetken päästä sillä saa kokonaisen aterian.

Minä
Minä
22.6.2021 11:33
Vastaa...  Minä

Outoa. osataan laittaa alapeukku, mutta ei osata perustella sitä mitenkään. Johtunee siitä, että mielipide rakentuu tunteista, eikä muuten ole mitään sanottavaa.

On hyvä oikoa kirjoitettua käsitystä perustellusti, jos tuntuu siltä, että olisi jotain korjattavaa.

Rullattu
Rullattu
22.6.2021 12:46
Vastaa...  Minä

Täytyy vain ymmärtää että osa kirjoittajista omaa samat aivot kun suomen hallitus, joten eihän he osaa mitään perustella eikä selittää, ainoastaan painella peukaloita alas/ylös.

Pehtoori
Pehtoori
22.6.2021 18:09
Vastaa...  Rullattu

En ala-arvioisi PT-median lukijoita, enkä vertaisi heitä hallitukseen sillä uskon että heillä peukalo on ihan muualla, kuin täällä alapeukussa.

Minä
Minä
22.6.2021 19:23
Vastaa...  Admin Pt-media

Jossain määrin voi, sillä joistakin paikoista voi ostaa niilläkin, mutta aika harvassa, eikä Pohjolassa senkään vertaa.

Monille se on ihanne siksi, että se on anonyymi, mutta on tuo poliisi niitä henkilöllisyyksiä selvitellyt jonkin verran kumminkin. Normaalille ihmiselle anonyymi raha on helpoimmassa muodossa käteinen, mutta kyllä bitcoin tms. olisi heidän kohdallaan anonyymi, koska henkilöllisyyksien selvittely on vaikeaa ja siihen tarvitaan erityinen syy.

Ehkä joillakin on kiinnostukselle sellaisia syitä, joita en ole maininnut tai edes tiennyt.