Ruotsin eduskunta äänesti Löfvenin epäluottamuksen puolesta

Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille on annettu potkut. Ruotsin eduskunta päätti asiasta hetki sitten epäluottamuslauseella Löfveniä kohtaan ja näin ollen Löfven saa kerätä kimpsut ja kampsut ja lompsia lomalle.

Asia ratkaistiin äänin 181 epäluottamuslauseen puolesta. 109 edustajaa äänesti Löfvenin puolesta ja 51 ei ottanut kantaa ja 8 oli poissa. Näillä perusteilla Stefan Löfven menetti eduskunnan enemmistön luottamuksen ja homma on sitä myöten selvä.

Löfveniä vastaan oli melko yhtenäinen rintama, joka koostui vasemmistosta, moderaateista, sverigedemokraateista ja kristillisdemokraateista.

Epäluottamuslauseen tausta on vuokra-asuntomarkkinoissa. Vasemmisto on ollut vastaan kunnallisten vuokra-asuntomarkkinoiden vapauttamista, jota hallitus taas on yrittänyt ajaa. Asiasta on neuvoteltu kiivaasti koko alkukesän ajan, mutta mihinkään kompromissiin ei ole päästy.

Kun Vasemmisto ilmoitti, että Löfven ei enää nauti vasemmiston luottamusta, niin sverigedemokraattien Jimmie Åkesson nosti asian heti esille ja vaati äänestystä luottamuksesta.

Stefan Löfvenillä on nyt kaksi vaihtoehtoa. Joko erota suoraan sen kummempia nurinoita. Tästä seuraa, että eduskunnan puhemies yrittää kasata uuden hallituksen. Toinen vaihtoehto on, että Löfven julistaa uusintavaalit, jolloin vaaliruljanssi lähtee käyntiin ja uudet vaalit pidetään loppukesästä.