Kun hyväksyt evästeet, hyväksyt stalkkauksen

Tiesitkö, että sosiaaliset mediat ja muut nettisivut stalkkaavat ihmisten nettikäyttäytymistä? Kerättyjä tietoja myydään edelleen eteenpäin ja saat sen seurauksena mukavia kohdennettuja mainontoja.

Seuranta toimii siten, että kun surffailet netissä vaikkapa Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, tai käytät Messengeriä tai Whats appia, niin näillä sivuilla on näkymätön koodinpätkä, joka tallentaa kaiken tiedon mitä teet sivuilla. Samanlaisia koodeja on monilla muillakin nettisivuilla. Joten yhdestä käyttäjästä pystytään rakentamaan melko yksityiskohtainen profiili.

Koodi periaatteessa stalkkaa tietokonettasi ja surffaushistoriaa. Mahdollisesti se pystyy myös seuraamaan mitä olet ladannut koneelle yms. Monissa puhelimiin ladattavissa sovelluksissa tämä stalkkaustoiminto on niin yleinen, että moni on niin tottunut siihen, että sitä ei osata edes kyseenalaistaa.

Käyttäjästä rakennettu profiili kertoo siis käyttäjän mielenkiinnon kohteita, mahdollisesti varakkuudesta saadaan jotakin tietoja, ikä, sukupuoli yms. Mutta tärkein kai on tämä mielenkiinnon kohteet.

Tätä tietoa käytetään tällä hetkellä lähinnä kohdennettuihin mainosten tarjontaan. Yksinkertaisimmillaan tämän huomaa siten, että kun surffaat jollain vaikkapa vaatekaupan nettisivulla, niin jo vartin päästä Facebookin feediin alkaa ilmestyä vastaavien kaltaisten vaatefirmojen mainoksia.

 

Evästeet

Kun hyväksyt evästeet, hyväksyt samalla sen, että sinun nettikäyttäytymistäsi seurataan. Kaikki sivut eivät tietenkään seuraa ihmisiä, mutta voit olla varma, että kun iltapäivälehtien sivulla kysytään ensin, että saako se määrittää sijaintitietosi, ja sen jälkeen se haluaa sinun hyväksyvän evästeet, niin voit olla varma, että tietokoneeltasi imaistaan kaikki mahdollinen tieto. Ja kohta lehtien mainosbannereissa alkaa pyöriä sinua ”kiinnostavia” mainoksia. Kannattaa lukea esimerkiksi Sanomien evästekertomus. Siinä sanotaan ihan suoraan, että se kerää netin käyttäjästä tietoja, joita sitten myydään kolmansille osapuolille, jotta nämä voivat tarjota ”parempaa kohdennettua mainontaa”.

 

Yllä mainitut toimet on helppo estää. Se vaatii vain se, että ei salli sijaintia ja kun se ”hyväksy evästeet” palkki hyppää esiin, niin skrollaa sitä sen verran alas, että siellä yleensä on vaihtoehto, että hylkää kaikki tai hyväksy vain välttämättömät evästeet. Yleensä ihmiset klikkaavat ihan automaattisesti ”hyväksyn evästeet”, mutta pikku vaivalla voi tehdä edes omalta osalta kiusaa asian eteen.

 

Näitä seuraimia, ja mainoksia vastaan on melko helppo suojautua, olkoonkin, että ihan täysin niistä on mahdoton päästä eroon. Tässäpä muutamat yksinkertaiset ohjeet.

Mainoksen estäminen

Lopeta ainakin Chromen käyttäminen. Se on varsinainen stalkkeri. Firefox ja Opera ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja. On niitä muitakin, mutta nämä mainitakseni. Firefox sisältää jo itsessään tällaisen seurainten toimintaeston. Opera on puhelimessa hyvä, sillä siinäkin on jo itsessään mainosten- ja seurannan esto. Puhelimessa älä missään nimessä käytä Chromea. Kannatta myös asetuksista pakko-lopettaa Chromen toiminta taustalla.

Asenna selaimeesi mainosten esto-ohjelmia. Adblock plus esimerkiksi on hyvä. Varsinkin tämä mainosten esto-ohjelma on pakko. Itse en voisi edes kuvitella surffailevani ilman mainosten esto-ohjelmaa. Vilkkuvat ja hyppivät mainokset tekevät ihmisen elämästä vaikean.

Alla esimerkki Aftonbaldetista, jossa ensin sivu mainosten kanssa, ja sen jälkeen sivu ladattuna mainoksen esto-ohjelman avulla. Melko iso ero.

 

Facebookista ei täysin pysty estämään kaikkia mainoksia, kuten ei Youtubestakaan. Youtubesta kuitenkin saa edes miten kuten siedettävän mainosten estämisellä.