Pimeän tupakan markkinat suurenpuoleisia

Puhelinkauppaan tehty smash and grab-keikka.
Kirjoitin aiemmin juttua maahanmuuttajalähiöiden pimeistä markkinoista, joita hallitsevat tukkurit. Asiasta on kirjoittanut myös Tukholman paikallislehti mitti.se, jonka mukaan varastetun tupakan myynti on suurenpuoleista.

Mitti.se:n mukaan tupakan salakuljetus ja varastetun tupakan myynti pikkukaupoissa on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Yksin koko Ruotsissa arvellaan joka viidennen tupakan olevan salakuljetettua tai varastettua. Varastetun ja verottoman tupakan myynnin arvellaan olevan jotain 14 % koko tupakan myynnistä.

Suurinta pimeän tupakan saatavuus on Tukholmassa. Suurin osa pimeästä tupakasta on veromerkitöntä maahantuontitupakkaa, luku tulee tullin tilastoista. Suurimmat tulomaat ovat Puola ja Ukraina. Varastetun tupakan määrää taas ei tietenkään voida arvioida, mutta sen osuus tupakan myyntimarkkinoista pienissä ja keskisuurissa maahanmuuttajalähiökaupoissa on kuitenkin huomattava.

Mitti.se:n tietojen mukaan suurin osa pimeän tupakan myynnistä tapahtuu kadulla. Koska en voi tietää konkreettisia pimeän tupakan myynnin määriä niin asia on vain arvailua.

 

Tupakkavarkaus on oma varkauden alalaji

Sen toimintaidea on englannin kielessä ns. smash and grap. Sen voisi suomentaa jotenkin siten, että ”rynnimällä sisään ja kamat kantoon”. Tarkoittaa sitä, että kioskin, kaupan tai vaikka marketin oven/ seinän/ ikkunan läpi ajetaan pyöräkuormaajalla/ traktorilla tai jollain muulla jykevällä ajoneuvolla. Lopuksi vedetään vielä tupakkakaappi paskaksi, otetaan mukaan tupakat ja häivytään paikalta. Tietenkin tapaa voi käyttää kaikkeen muuhunkin varastettavaan tavaraan.

Tällaisia varkauksia tehdään yksin Pohjois-Tukholman alueella lähes viikoittain. Suurimmat kohteet ovat pienet ja keskisuuret kaupat, mutta myös isot marketit, jos pohjatyö on tehty hyvin. Pitää osata ajaa sisään liikkeeseen seinän oikeasta kohdasta, jotta keikka onnistuu.

”Kamat kantoon”-keikka kestää parhaimmillaan vain minuutin pari. Kaikenlisäksi tekotapa on sen verran aggressiivinen, että tavallinen perusvartija ei uskalla puuttua tilanteeseen vaan kutsuu vain poliisit paikalle. Sen jälkeen on kulunut jo vähintään viisi minuuttia, ja keikka on paketissa.

Kun lukee poliisin tilannehuonetta, niin tällaisia keikkoja tapahtuu viikoittain. Saaliit ovat maalaisjärjellä ajatellen pieniä, mutta jos tapahtumasta ei jäädä kiinni ja saaliiksi saadaan 50-100 kartonkia tupakkaa, niin keikka on ollut onnistunut.
Volyymi on näissä keikoissa päivän sana.

Subscribe
Notify of
guest
6 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
sellaista

Suurin osa tupakasta tulee rekoilla Ruotsiin ulkomailta.
Malmössä on todettu 8/10 tupakkakaupasta tai lähiön pikkukaupasta myy verotonta tupakkaa. Malmössä helpottaa myyntiä se kun viranomaiset ei uskalla tehdä tarkastuksia uhkailujen takia.

Jo 2 000 luvun alussa eräs Tukholman tupakka/pelikioskin pitäjä (esim kioski Sollentunan Centrumissa) kertoi myyvänsä 600 000lla kruunulla vuodessa verotonta tupakkaa.
Pohjois Ruotsissa tupakan myynti on vaihdettu nuuskaan.
Rehellisesti voi myydä suomalaisille nuuskaa eikä piilotella niitä.
Nuuskakauppojen liikevaihto vuodessa Haaparannassa on 30-40 miljoonaa kruunua.Kaupan koko sellainen 50 neliöö.Aika hyvä neliömyynti.
Smash and grap ryöstelyt on vain huumekauppojen velkojen maksua.
Poliisi ratsannut piilotetun kokainin piilopaikan ja myyjä haluaa rahat heti.

sellaista

Tiedän murtoja tehdyn silmälasiliikkeeseen,kosmetiikka liikkeeseen,merkkivaatekaupat,mutta yleensä se paras rahaksi muutettu tavara saadaan huolintaliikkeen varastosta jossa puhelimet odottavat kuljetusta eteenpäin.
Samoin Elgigantenin tyyppisten myyntipaikkojen seinän läpi kauhakuormaajalla antaa hyvän saaliin.
Kahdessa viimeisessä on sisäpiiriläinen neuvonut milloin paras (yö)hetki tehdä kaappaus ja missä tavarat on.

Kusinen Kännikala

Aivan kaikki tavara kauppoihin liikkuu kumipyörillä, onkin kummallista,etteivät rullaa rahtia, kun olisi niin helppoa.

Kallista

Kallistahan tuo tupakointi harrastus on jo Suomessakin kun askit maksaa jo tavallisetkin 9-10€ aski. Vielä 4-5 vuotta sitten taisivat maksaa vain 5-6€ luokkaa askit. No, tuosta on kiittäminen hallituksia. Punavihreä sekundahallituskin nosti tupakkaveroa, 45 senttiä lisää tänä vuonna.

Että halpaa on joo.

Että äänestäkää jatkossakin SDP, Vihreät, Keskusta. Kokoomus ja Vasemmisto. Näin saamme kovemmat verot jatkossakin ja paremman Suomen.

Ilmari

Onko tupakka tosiaan noin halpaa? Tupakkaveroa pitää kiireesti nostaa. Siihen voi lisätä hajuveron joka tulee siitä että tupakoitsija ilmestyy tupakoinnin jälkeen julkiseen tilaan haisten hirveältä