Pimeän tupakan markkinat suurenpuoleisia

Puhelinkauppaan tehty smash and grab-keikka.
Kirjoitin aiemmin juttua maahanmuuttajalähiöiden pimeistä markkinoista, joita hallitsevat tukkurit. Asiasta on kirjoittanut myös Tukholman paikallislehti mitti.se, jonka mukaan varastetun tupakan myynti on suurenpuoleista.

Mitti.se:n mukaan tupakan salakuljetus ja varastetun tupakan myynti pikkukaupoissa on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Yksin koko Ruotsissa arvellaan joka viidennen tupakan olevan salakuljetettua tai varastettua. Varastetun ja verottoman tupakan myynnin arvellaan olevan jotain 14 % koko tupakan myynnistä.

Suurinta pimeän tupakan saatavuus on Tukholmassa. Suurin osa pimeästä tupakasta on veromerkitöntä maahantuontitupakkaa, luku tulee tullin tilastoista. Suurimmat tulomaat ovat Puola ja Ukraina. Varastetun tupakan määrää taas ei tietenkään voida arvioida, mutta sen osuus tupakan myyntimarkkinoista pienissä ja keskisuurissa maahanmuuttajalähiökaupoissa on kuitenkin huomattava.

Mitti.se:n tietojen mukaan suurin osa pimeän tupakan myynnistä tapahtuu kadulla. Koska en voi tietää konkreettisia pimeän tupakan myynnin määriä niin asia on vain arvailua.

 

Tupakkavarkaus on oma varkauden alalaji

Sen toimintaidea on englannin kielessä ns. smash and grap. Sen voisi suomentaa jotenkin siten, että ”rynnimällä sisään ja kamat kantoon”. Tarkoittaa sitä, että kioskin, kaupan tai vaikka marketin oven/ seinän/ ikkunan läpi ajetaan pyöräkuormaajalla/ traktorilla tai jollain muulla jykevällä ajoneuvolla. Lopuksi vedetään vielä tupakkakaappi paskaksi, otetaan mukaan tupakat ja häivytään paikalta. Tietenkin tapaa voi käyttää kaikkeen muuhunkin varastettavaan tavaraan.

Tällaisia varkauksia tehdään yksin Pohjois-Tukholman alueella lähes viikoittain. Suurimmat kohteet ovat pienet ja keskisuuret kaupat, mutta myös isot marketit, jos pohjatyö on tehty hyvin. Pitää osata ajaa sisään liikkeeseen seinän oikeasta kohdasta, jotta keikka onnistuu.

”Kamat kantoon”-keikka kestää parhaimmillaan vain minuutin pari. Kaikenlisäksi tekotapa on sen verran aggressiivinen, että tavallinen perusvartija ei uskalla puuttua tilanteeseen vaan kutsuu vain poliisit paikalle. Sen jälkeen on kulunut jo vähintään viisi minuuttia, ja keikka on paketissa.

Kun lukee poliisin tilannehuonetta, niin tällaisia keikkoja tapahtuu viikoittain. Saaliit ovat maalaisjärjellä ajatellen pieniä, mutta jos tapahtumasta ei jäädä kiinni ja saaliiksi saadaan 50-100 kartonkia tupakkaa, niin keikka on ollut onnistunut.
Volyymi on näissä keikoissa päivän sana.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.