700 vankia etsintäkuulutettu lusimaan tuomioitaan

Ruotsin vankeinhoitoviranomainen Kriminalvården on etsintäkuuluttanut noin 700 henkilöä, jotka eivät ole oma-aloitteisesti ilmoittautunut istumaan oikeudessa annettua vankilatuomiota.

Kun oikeus antaa henkilölle pienen vankilatuomion, niin yleensä tuomion täytääntöönpanoa odotellaan vapaalta jalalta. Kuukauden parin vankeustuomion vankilaan pääsyä voi joutua nykyisin odottelemaan useitakin kuukausia.

Kriminalvården sopii rikollisen kanssa tietyn päivän, jolloin ilmoittaudutaan tiettyyn vankilaan. Jos rikollinen kuitenkaan ei ilmoittaudu vankilaan, niin siitä ilmoitetaan poliisille, joka laittaa rikollisesta etsintäkuulutuksen.

Yleensä tällainen etsintäkuulutus on ”tavattaessa otettava kiinni”, eli jos henkilö sattumalta joutuu poliisin kanssa tekemisiin esimerkiksi liikenneratsian yhteydessä. Poliisi harvemmin aktiivisesti etsii tällaisia henkilöitä.

Useimmat näistä 700 etsintäkuulutuksesta ovat siis saaneet tuomion harmittomista puistoon kuseskeluista ja tuomiot ovat tyypillisesti ”saunareissuja”. Toki joukossa on joitakin isojakin tuomioita. Pitkien kakkujen vapaalta vastaaminen voi joidenkin mielestä olla hullun hommaa, mutta siinä ei ole mitään kummallista. Käräjäoikeus on voinut vapauttaa henkilön esimerkiksi murhasta, jolloin henkilö on päästetty vapaaksi. Hovioikeus on saattanut muuttaa tuomiolauselmaa ja lätkäissyt kakkua.

Tässä tilanteessa poliisi yleensä aktiivisesti etsii hampuusia.

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Homonussija

Ruotsissa on myöskin semmoinen kätevä käytäntö että jos rosmoa ei määräajan kuluessa ikinä tavatakaan niin tuomio vanhenee ja rangaistus on sillai kivasti sitten suoritettu.
Tuota pöljempää maata ei kyllä ole.

Mikko

Viiden vuoden jälkeen tuomiosta taitaa rikosrekisterikin nollautua? Ainakin presidentti Halonen puolustelee, ettei tiennyt Veijo Baltzarin tuomiosta, koska tuomio oli poistettu rikosrekisteristä viiden vuoden jälkeen. Niinpä Baltzar oli jälleen olla erityisen ansioitunut, hyvämaineinen ja nuhteeton ja soveltui esitetyn arvonimen saajaksi. Kätevää.

Ö ö hö ö!

Suomi: Merkintöjen poistaminen
Rikosrekisteritietojen poistoaika määräytyy rangaistuksen ankaruuden mukaisesti.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_poliisin_tietoj%C3%A4rjestelm%C3%A4t#Merkint%C3%B6jen_poistaminen

Ruotsi: Tietojen säilyminen rikosrekisterissä – milloin merkinnät poistetaan?
https://polisen.se/fi/lait-ja-saannot/gallringsregler-finska/

Qroquius Kad

Riippuu tuomiosta:

5 vuoden kuluttua lainvoiman saaneen tuomion antopäivästä poistetaan

ehdollinen vankeus,
ehdollisen vankeuden oheissakko,
yhdyskuntapalvelu tai valvonta,
nuorisorangaistus tai sen sijaan määrätty sakko
viraltapano
yhteisösakko

10 vuoden kuluttua poistetaan

enintään kahden vuoden ehdoton vankeus
yhdyskuntapalvelurangaistus

20 vuoden kuluttua poistetaan
yli kahden ja enintään viiden vuoden vankeus
tuomitsematta jättäminen ymmärrystä vailla

Henkilön kuoltua tai täytettyä 90 vuotta poistetaan

yli viiden vuoden vankeus
Viimeistään tällöin poistetaan myös kaikki muut merkinnät

Yksittäistä rangaistusta koskevaa tietoa ei poisteta, jos henkilöstä on rikosrekisterissä sellainen tieto, jota ei edellä olevien päätöskohtaisten sääntöjen mukaan vielä voida poistaa

Jos henkilö syyllistyy uusiin rikoksiin ennen aiemman rikosrekisterimerkinnän poistumista, kaikki hänestä rekisteröidyt tiedot säilyvät, kunnes ankarimman tuomion päätöskohtainen poistoaika on kulunut umpee

ÄO lasusuunnassa

Käsittämättömän naivia päästää roisto tuomionluvun jälkeen vapaalle ja odottaa, että toinen tulee linnaan vapaaehtoisesti.

Jane Boi

Hillittömän onnen ja kahlitsemattoman riemun valtakunta!

Keitetään kahvit

Onko niitä kyselty kirurgian osastoilta, Euroopan astronautti ohjelmasta, yliopistojen aivoriihistä tai vaikkapa Ahtisaaren sekä tavjan osalta. Jos ne olisivat siellä kahvilla? Kuten Mara sanoi: pyytäkää niitä kahville kotiinne.

Stefan Lövgärdet

Paras keino pysyä vapaalla jalalla on olla omien joukossa mamulähiössä ja pitää mahdollisimman matalaa profiilia. Vielä kun välttää henkilöautoilua niin tuskin Ruotsin poliisi löytää.

juhaII

No ainakin nuo ”tuhlaajapojat” ovat taatun varmasti ruottalaisen sosiaaliturvan piirissä niin, että rahat juoksevat siinä missä poliisitkin. Niin kuin siinä olisi mitään järjen hiventä maassa, joka on jo nostanut kätensä pystyyn.

Tosin sitä sanotaan fiinisti ”humanitaariseksi” pakolaisten vastaanottamiseksi humanitaarisin syin perusteltuna, sillä täytyyhän oikeusvaltiossa kaikki mielettömyydet perustella mielettömillä syillä.

Konnat & kälkättäjät

Toimiiko Ruotsissa enää mikään tosissaan?

Tänään jouduin ajamaan BUSSILLA, eka kerta yli vuoteen. Ei olisi pitänyt. Menomatka meni jotenkuten, liikaa porukkaa, paluumatka meni todella päin persettä. Seisoin pysäkillä 1,5 tuntia (!!!), ei tullut bussia. Ja kun se lopulta tuli sain taakseni rouva afrikaanon joka kälkätti kovaäänisesti kännykkäänsä noin 50 cm niskastani. Siirryin viereiselle istuimelle, ei auttanut. Oli pakko vaihtaa kokonaan penkkiriviä. Kälkätys jatkui eikä kälkättäjä ollut moksiskaan.

GLGL

Kannattaa hankkia sellainen kannettava nauhoitin, jonka sitten nostaa olkapäälle näkyviin. Kälätys loppuu kuin seinään, kun huomaa, että joku nauhoittaa keskustelun. Toimii parhaiten, kun kälättäjä puhuu suomeksi työasioitaan.