Talibanit julistivat uuden kalifaatin

Afganistanin tilanteessa suurin huomio on se, että talibanien valtaannousu tapahtui melko kivuttomasti. Joitakin yksittäisiä taisteluita on ollut hallitusjoukkojen kanssa, mutta mitään varsinaista sotaa ei ole alkanut.

Talibanit ovat vain yksi versio isiksestä. Molemmat ovat islamin sunnalainen suuntaus ja niiden tarkoitus on laittaa pystyyn täysin islamilaisiin lakeihin perustuva yhteiskunta, joka perustuu sharia-lakiin. Talibaneilla on isikseen verrattuna joitakin vivahde-eroja, jotka kumpuavat paikallisista tavoista. Sharia-laki on kuitenkin se pohja, johon talebanitkin perustuvat.

Nyt alkanut konflikti juontaa juurensa pitkälle. Talebanithan ovat olleet vallassa aiemminkin, tai pitänyt ainakin osia Afganistanista hallussaan. Viimeisin suuri valtakausi ajoittuu 1996-2001 väliselle ajalle, jota edelsi Afganistanin ajautuminen sisällissotaan tai kaaokseen, jossa erilaiset sotaherrat pitivät omia alueitaan hallinnassa.

Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti 2001 sotatoimet talibaneja vastaan. Tässä taustalla oli WTC-iskut ja saada kiinni Osama bin Laden ja kaataa talibanien valta. Tämän jälkeen Afganistanissa on häärätty… melko huonolla menestyksellä. Jonkinlainen yhteiskunnan vakaus on saatu aikaan. Länsijoukot ovat yrittäneet kouluttaa ja aseistaa Afganistanin hallituksen joukkoja, jotta jossain vaiheessa kun valta siirretään kokonaan heille, niin he pystyisivät pitämään Afganistania pystyssä.

Kun Yhdysvallat alkoi kotiuttamaan muutama kuukausi sitten joukkojaan Afganistanista, niin talibanien valta on kasvanut sitä mukaa. Useita kaupunkeja on otettu haltuun ja nyt viimeksi pääkaupunki Kabul vallattiin pelkällä kaupunkiin marssilla. Mitään varsinaisia taisteluita ei syntynyt, joitakin yksittäisiä välikohtauksia lukuunottamatta.

 

Aiemmalta valtakaudelta tiedetään, että talibanit eivät ole mitään kilttejä koulupoikia, jotka tarjoilevat kansalle kahvia ja pullaa. Naisten asema on todella surkea ja jo nyt on tullut ilmi, että uskovaiset muslimitalibanit ovat ryöstelleet ihmisten taloja ja ottaneet pikkutyttöjä vangeiksi. Viime valtakaudella kaikenlainen kulttuuri, urheilu jne. oli kiellettyä. Ylipäätään kaikki oli kiellettyä ja talibaneilla oli monia hyvin mielikuvituksellisia kieltoja ja toimia, jotka perustuivat sharia-lain tulkintaan.

Kun ja jos talibanit nyt ottavat koko maan valtaansa, niin on melko varmaa, että koko Afganistanista katoaa viimeinenkin järki.

 

Tällä hetkellä Afganistanista on paennut tuhansia ihmisiä, mutta he eivät ainakaan toistaiseksi näytä olevan matkalla Eurooppaan vaan naapurimaihin. Medioissa on puhuttu paljon siitä, että länsi on ikään kuin pettänyt afganistanilaisia virkailijoita ja esimerkiksi tulkkeja ja oppaita, jotka ovat avustaneet länsijoukkoja niiden aikakaudella Afganistanissa.

On varmaa, että nämä ihmiset tullaan teloittamaan kun talibanit saavat heidät kiinni.

Se kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että talibaneilla on paljon kannatusta. Mitään prosenttilukuja ei ole antaa, mutta jo yksin se, että pääkaupunki Kabul vallattiin pelkällä sisäänkävelyllä, viittaa siihen, että talibaneille voi olla kysyntää. Hallitusjoukot eivät tehneet mitään vastarintaa.

 

Yksi asia kannattaa pitää mielessä aiemmilta vuosilta. Nimittäin Eurooppaan tulleet afgaanipakolaiset. Tässä taustalla ei ole tarkasti ottaen kyse edes Afganistanista vaan ihan jostain muusta.

Ruotsi ja Saksa päättivät joskus 2014 myöntää afgaaneille turvapaikkoja Afganistanin tilanteen takia, mutta tapahuti melko kummallinen ilmiö. Itse Afganistanista ei tullut kuin kourallinen pakolaisia. Sen sijaan afgaaneja alkoi virrata Iranista. Nämä iraninafgaanit ovat suurimmalta osalta syntyneet ja asuneet Iranissa, mutta koska länsi antoi heille oikeuden hakea turvapaikkaa, niin Iranissa asuvat afgaanit päättivät käyttää tilannetta hyväkseen.

 

Jos nyt käy niin, että Eurooppaan alkaa virrata afgaaneja, niin tuon vuoden 2014 jälkipeli voi tarkoittaa samaa asiaa tänäänkin. Afgaaneja ei tule itse Afganistanista vaan Iranista. Lisäksi kannattaa huomata, että kaikki Afganistanin naapurimaat ovat ei-sotaa-käyviä maita.

19 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Talibanille voi olla kysyntää, mistä todistaa vastaantaistelemattomuus?
Ettei sittenkin vain Talibania pelätä niin halvaannuttavasti, että sen edessä antaudutaan tai paetaan, koska tiedetään mihin se pystyy?

Suomi Finland

Kyllä tuo armeijan heikko kyky puolustautua ihmetyttää. Samat geenit siellä on koko sakilla.

Ehkäpä olisi kannattanut miesten sijasta pestata sotavoimat täyteen naisia. Luulisi, että naisten motivaatio tuhota talibaneja ja estää valloitukset olisi ollut erityisen suuri.

Taitaa vaan aseistettu nainen olla tuossa maassa sellainen ajatus, että ei vaan kertakaikkiaan onnistu.

Tuumailija

Loogista olisi myös se, että talipallot (jonka pakistanin ISI aikoinaan rahoitti, koulutti ja varusti) noudattavat ohjeita värväytyä ”taviksina” koulutettaviksi ja näin saada ensikäden tietoa vihollisen metodeista ja kalustosta, tekniikasta.
Kun amerikan terroriryhmä käsikassaroineen poistuu maasta ja jättää jälkeensä valtavan määrän aseita, ajoneuvoja yms. mitkä sitten luovutetaan pääjoukkojen käyttöön ohjeistuksilla.
Samoin lähteä ”pakolaisina” eurooppaan ja soluttautua täällä startegisesti asemiin, ihan kuin tekee osa kurdiaanoista jotka kuuluvat terrorijärjestöön PKK.
Näitä vielä yltäkylläisesti rahoitetaan verovaroin, joita monesta maasta eri henkilöllisyksillä kerätään ja lähetetään ”rahoituksena” kotomaahan.
Hyvin näkee kun Haaviston puppeli ensin kelkkoo Isis taistelijoita Al-holen leiriltä ja nyt suunittelee että 130 ”avustajaa” afganistanista perheineen (eli jokaiselle puoli kylää mukaan) suomalaisten elätettäväksi.

Islam on syöpä

Tuota… tuo alku ei ihan pidä paikkaansa. 80-luvulla USA rahoitti, koulutti ja varusti Afganistanissa mujahideeneja, ”uskon sotureita” ( karkeasti käännettynä), taistelemaan Neukkulaa vastaan. Nämä mujahideenit perustivat Talebanin Neukkulan poistuessa Afganistanista. Afganistanin sodassa USA:ta kohti ammuttiin heidän omilla, lahjoittamillaan aseilla. Sama homma Iranissa 70-luvulla. USA syrjäytti shaahin ja ajoi Ajatollah Khomeinin valtaan. Ja tästä syntyi Iranin ja Irakin välinen sota 80-luvulla, joka eskaloitui Persianlahden sodaksi 90-luvun alussa. Koomista kyllä, USA myös tuki Saddam Husseinia 80-luvulla.

Pah

Eikös nämä meidän yltiöymmärtävät vihapuhepoliisit, Taposet ja muut nillittävät suvakit voisi lähttää Pekan ja arvopohjahallituksemme mukana Afganistaniin tarjoilemaan noille Talebaneille pizzaa ja pullaa.

Menisivät sinne keskustelemaan hyvässä hengessä jakamattomasta ihmisarvosta, arvopohjasta ja unelmista. Siellä kelpaisi haukkua persuja ja muita kansallismielisiä natseiksi. Taatusti tulisivat hyvin juttuun kun ovat kerran kommunistisen Kiinankin kavereita.

Islam on syöpä

Millä helvetin ilveellä nämä idiootit voivat olla Kiinan kavereita? Kiinahan on hyvin tarkka kulttuurihistoriastaan. Eipä tästä ole kuin muutama vuosi, kun Kiinassa laitettiin paikallinen MMA-ottelija linnaan kulttuurin ja perinteen häpäisemisestä. Hän oli näytösottelussa hakannut kung fu-mestarin, näyttääkseen miten vanhentunut ja turha laji kung fu on nykyaikaisen vapaaottelun rinnalla. Kiinalaiset ne vasta kansallismielisiä ovatkin.

Sami

Punavihreät kokeilivat munatonta nillitystä Kiinaa vastaan, ja siinä Punavihreillä paloi näpit todella pahasti. Länsimaiset punavihreät jätetään kiinassa bisneksien ulkopuolelle, ja punavihreät häipyvät Kiinasta menetettyään ensin kaikki rahansa. Australia on tästä hyvä esimerkki, Kiina laittoi kymmenien miljardien Australian bisnekset 100% jäihin selittelemättä yhtään mitään. Jos Kiinalle vittuilee, kannattaa varautua isoihin tappioihin ja nöyryytykseen. 🙂

Suomi Finland

Nykyään tuo mahdollisuus turvapaikkaan on tarjolla niin helposti, että kunhan vain saa itsensä roudattua Eurooppaan, niin monet voivat käytännössä oleskella määränpäässään vuosikaupalla.

Jos idealistiset vasurit ja vihreät saisivat päättää, pitäisi kaikki maailman köyhät kutsua lihapatojen ääreen. Onneksi heidänkin täytyy varoa jonkin verran tekemisiään. Jos he julistaisivat avoimesti sen mitä he oikeasti haluavat, tulisi varmasti selvä kato äänisaaliiseen. Kyllä moni äänestäjä alkaisi pitää siinä vaiheessa maahanmuuttoteemaa hyvinkin tärkeänä.

Sami

Punavihreiden mielestä Suomi kuuluu kaikille, ja siis myös kaikille 36 miljoonalle Afgaaneille. Panavihreiltä on kysytty vaaliteltoilla: ”kuinka monta Suomeen marssivaa kehitysmaalaista on teille sellainen yläraja jonka jälkeen laitatte rajat kiinni kehitysmaiden kansalaisten invaasiolle?”. Punavihreät: kok, Kes, SDP, Vih, Vas, RKP -ovat kieltäytyneet antamasta lukua, jonka jälkeen rajat suljettaisiin. Toisinsanoen mitään ylärajaa ei ole, Suomi kuuluu kaikille, paitsi ei suomalaisille. Huomatkaa, että 80% Suomalaisista äänestäjistä hyväksyy tämän, ja pyytää tätä. Demokratiassa enemmistön tahto toteutuu, ja 20% vähemmistö – kymmenien miljoonien Kehisten invaasion vastustajien – on sopeuduttava tilanteeseen tai muutettava pois Suomesta maahan tulevien kehitysmaalaisten tieltä.

Last edited 2 vuotta sitten by Sami
Sami

Kehitysmaalaisten massainvaasion pysäyttämiseksi ei Ruotsissa ole kansan (äänestäjien) tahtoa -eikä ole Suomessakaan.

jorma

Ikävä tilanne Afganistanissa, mutta ei voi mitään. Suomi pitää rajansa suljettuina. Noin siis jos järkeviä ollaan.

Mutta eipä ehtinyt kissa edes naukaisemaan, niin Pekka & co oli jo charter lennon järjestäneet sieltä tänne

rocky

Kyllä Ohisalo on jo järjestämässä ilmasiltaa voittajille tänne meidän suuntaan.

Ei hätää

Sitten Suomenkin punavihreä hallitus laittamassa 700 000€, 170-ihmisen ottamiseen nyt jo. Tosiaan muistakaa äänestää jatkossakin SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto, Keskusta ja Kokoomus, sillä tämä rahan syytäminen ja velan ottaminen jatkuu.

Kilttimies

Nyt kun olisi arabiankielisenä kärpäsenä ruotsalaisessa/suomalaisessa moskeijassa kuuntelemassa parran pärinää. Aivan varmasti iloitaan islamin menestyksestä vääräuskoisia vastaan.

Meidän ex. presidenttiehdokkaalle ulkoasiainministeri P. H:lle tulee kiirus, mikäli aikoo ainoatakaan piippaa pelastaa Kabulin lentopaikalta. Talekallujen on halutessaan pikkujuttu posauttaa lennonjohto paskaksi ja muutama kranu kiitoteille ja siinä se lentsikkatrafiikki.

Oloneuvos

Finnairin uusi Airbus kiitää kohti kabulia ”kotiuttamaan” uussuomalaisia joille on valjastettu keväällä 2021 valmistuneet sataneliöiset huoneistot helsingin kalasatamasta. Haavisto ja ohisalo innoissaan selittää medialle ihmisoikeuksista ja kansainvälisistä sopimuksista.

Sami

Afganistanilaiset heimot ovat yhtä haluttomia puolustamaan omaa maataan Talebanilta kuin Suomalaisetkin. -miettikää sitä, ja miettikäähän kauan ja hartaasti. 😉

Kukavaan

Mitä tapahtuu nyt Afganistanissa, tapahtuu muutaman vuosikymmenen sisällä Ruotsissa.

Muslimit voivat ottaa vallan marssimalla Tukholmaan, valtaamalla valtiopäivät ja virastot. Ruotsin julkishallinnossa lienee silloin jo paljon muslimeja virkamiehinä eli he tietävät, kuinka hallinnon asiat hoidetaan. Ruotsalaisista ei ole vastusta. He ovat useimmiten passiivisia elleivät peräti yhteistyöhaluisia. Luulevat pelastautuvansa myötäilemällä. Ruotsalaisista poliiseista ei ole mihinkään.

Ruotsi on kohta kypsä hedelmä, joka odottaa pomijaansa. Kun muslmit tajuavat tilanteen, he ryhtyvät toimiin. Sitähän heille saarnataan. Ja hehän psyykkaavat itseään viisi kertaa päivässä eli 1825 kertaa vuodessa lausumalla itsekseen ideologiansa hokemia.

Dickie

Ovatko Talipäät sitoutuneet Afganistanin hiilineutraulisuuteen vuotta 2030 mennessä..?Ja jos eivät, minkä helvetin takia sit Suomen pitäisi…sitoutuu?