Kun vihreät vastustivat kaupunki-ilman parantamista

Vihreiden aivoitukset ovat joskus melko kummallisia, varsinkin kun puhutaan luonto- ja ympäristöasioista. Yksi tällainen tempaus oli Tukholman ohiajotien vastustaminen.

Tukholman ohitustiellä tarkoitetaan reilu 20 km tunnelinpätkää Tukholman eteläpuolelta Kungens kurvasta Tukholman luoteispuolelle Sollentunaan. Matka Tukholman ohi lyhenee selvästi ja ennen kaikkea kaupunki-ilman on arvioitu paranevan merkittävästi. Nimittäin ruuhkaliikenne Essingeledenin ja Norra länkenin kautta etelästä pohjoiseen E4:sta pitkin on kyllä suurenpuoleista. Kolmesta viiteen kaistaa vetää autoja.

Ohiajotiestä on keskusteltu Tukholmassa jo pitkään ja kiivaimmat väittelyt siitä käytiin 00-luvulla ja 10-luvun alussa. Ohitustietä alettiin rakentamaan 2016 ja sen lasketaan olevan valmis 2030.

Ennen rakentamista vihreät vastustivat ohitustietä jyrkästi. Ohitustien katsottiin olevan ihka maapallon ilmastolle ja tukholmalaisten terveydelle. Lisäksi tien katsottiin lisäävän kasvihuonepäästöjä.

Yksi perustelu oli se, että kauhistuttavan ohiajotien vakavimmat seuraukset kohdistuvat raukkaparka pakolaisiin, jotka joutuvat hengittämään järkyttävän moottoritien pakokaasuja. Nuo köyhät raukkaparat ovat paenneet sotaa, vainoa ja kidutusta ja nyt Ruotsissa joutuvat hengittämään ilkeän keski-ikäisen miehen kauhistuttavan auton pakokaasuja.

Ohitustie oli vihreiden mielestä kuoleman moottoritie ja mielenosoituksia pidettiin. Hoosiannaa huudettiin.

 

Koskaan ei oikein selvinnyt, että miksi vihreät olivat tuota ohitustietä vastaan. Kun ohikulkutie on valmis, niin se vähentää merkittävästi kaupunkialueen ohikulkuliikennettä, sitä myöten katupölyä, liikennemelua ja lisää varmasti elämisen mukavuutta monilla asuinalueilla.

Luultavasti vastustuksen syynä oli vain vastustus itsessään, sillä mitään järkeviä perusteita asialle ei ollut. Väite, että lähiöasukkaat Tenstassa ja Akallassa kärsivät ohikulkutiestä, on tuulesta temmattua. Jo nyt Tenstan ohi kulkee vilkas Oslon moottoritie ja Akallan pohjoispuolelta menee se sama E4, johon uusi ohikulkutie yhdistyy. Kummassakaan paikassa liikennemäärä ei lisäänny mitenkään.