Jos Afganistanista tulee pakolaisaalto, niin se on erilainen kuin vuonna 2015

Afganistanin tilanteen takia on väläytelty suurta pakolaisaaltoa, joka suuntaisi Eurooppaan. On kuitenkin epätodennäköistä, että sellainen toistuisi, ainakaan samalla tavalla kuin ennen ja jälkeen vuoden 2015.

Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä se, tähän asti itse Afganistanista on tullut todella vähän pakolaisia. Afgaaneilla on ollut mahdollisuus saada monista Euroopan valtioista turvapaikka Afganistanin tilanteen takia jo tähänkin asti, eli periaatteessa tilanne ei muutu talebanien valtaannousun takia millään tavalla.

Euroopassa on kuitenkin paljon afgaanipakolaisia, ja on tärkeä ymmärtää, että he tulevat pääosin Iranista ja Pakistanista. Nämä afgaanit ovat Venäjää vastaan käydyn sodan aikana Afganistanista paenneiden afgaanien jälkeläisiä.

Kun talebanit olivat aiemmin vallassa, niin silloin ei ollut mitään erityistä pakolaisaaltoa Iraniin tai Pakistaniin, joihin maihin Afganistanista lähdetään ensimmäisenä.

 

Mielikuva vuoden 2015 pitkin Eurooppaa vaeltavista mieslaumoista kannattaa tällä kertaa suosiolla unohtaa ja etsiä tähän päivään paremmin sopivia todennäköisyyksiä.

Iran on ilmoittanut, että se rakentaa Afganistanin vastaiselle rajalle pakolaisleirejä, jos Afganistanista alkaa lähtemään suurempi määrä ihmisiä. Turkki taas on ilmoittanut, että se ei päästä Iranista tulevaa ihmislaumaa kulkemaan maansa läpi. Myös Kreikka on nyt valmistautunut, eikä se aio tällä kertaa pitää maatansa transit-maana.

Käytännössä tuo vanha ”Balkanin reitti” on nyt kiinni. Oletetaan, että vaikka jos Kreikka pyörtäisi päätöksensä ja alkaisi päästää tulijoita läpi, niin homma kosahtaa viimeistään Unkarin rajalle. Tosin Balkanin maatkin ovat hyvin nuivia tässä asiassa, joten tämä reitti on näin ollen täysin kiinni.

Balkanista kannattaa kuitenkin huomata yksi maa, Albania. Albania on jo ilmoittanut, että se aikoo ottaa vastaan niin paljon afgaaneja kuin mahdollista. Albaniassa islamilla on suurta kannatusta. Tästä voi kehittyä jotain.

 

Jos Afganistanista lähtee vaeltamaan valtaisa ihmisjoukko, niin todennäköisin reitti Eurooppaan tulee Venäjän kautta ja Venäjän sekä Valko-Venäjän avustuksella. Venäjä on hyvää pataa talebanien kanssa ja en yhtään ihmettelisi, vaikka siellä tehtäisiin joku mukava pikku sopimus.

En usko, että Eurooppaan pyritään ihan Suomen kautta, mutta koska Valko-Venäjän tilanne on se, mikä se nyt on, niin tällä hetkellä kaikkein uskottavin vaihtoehto näyttää olevan se, joko porukkaa vaeltaa ihan suoraan Venäjän läpi Valko-Venäjälle, joka tuuppaa tulijat Liettuaan ja Latviaan. Tai sitten Valko-Venäjä ihan omin avuin alkaa lennättämään afgaaneja Iranista Valko-Venäjälle, josta heidät tuupataan Baltiaan.

 

Tämä on siis vain puhdasta todennäköisyyksien arvailua. Voi olla, että Afganistanista ei tapahdu mitään joukkopakoa, sillä kuten jo aiemmin tuli esille, niin viimeisen talebanien valtakauden aikaan Afganistanista ei tapahtunut mitään erityistä pakolaisaaltoa.

30 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tehdäänkehitysmaayhd
Tehdäänkehitysmaayhd
19.8.2021 14:58
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Empä taida kommentoida

Suomi Finland
Suomi Finland
20.8.2021 11:52

Suomalainen Aziza Hossaini avautuu Talibanin naisvihasta (iltalehti.fi)

Hossaini sanoo, että aseilla uhoavien Talibanien sisällä asuu ”pieni lapsi, joka ei ikinä saanut kasvaa aikuiseksi”.

Tämä pitänee paikkansa ainakin siinä tapauksessa, mikäli Talibantaistelija joutuu epäsuosioon ja pakenemaan Eurooppaan.

Aziza Hossainilta voisi kysyä tarkennuksena vielä, että minkälaisia olentoja noiden Afganistanin hallituksen joukkojen sisällä asuu. Villi veikkaukseni, että nuo olennot ovat niin aikuisia, että hallitun, tasaisen ja kypsän aikuisuutensa takia eivät alennu leikkimään aseleikkejä partalasten kanssa. Tai sitten kyseessä ovat miehet, jotka ovat jotka ovat jotain aivan muuta.

Tuollaisille pitäisi vielä alkaa antamaan turvapaikkoja.

Last edited 29 days ago by Suomi Finland
Nih
Nih
20.8.2021 04:19

Soinille ja Orpolle olisi käyttöä sen tapahduttua. He tietävät miten mm. Suomeen junaillaan kymmeniätuhansia sotaa pakenevia rajojen yli kävellen..

juhaII
juhaII
20.8.2021 00:32

Toivottavasti tuo optimismi pitää kutinsa. Ainakin Ranska ja Saksa tuntuvat olevan jo ähky täynnä, joten se pakottaa sinänsä kyltymättömät molempien maiden ”tuuliviirit” ainakin esittämään järkevää.

Pariisi on täynnä nk. ”pakolaisten” leirejä ja muuta siitä koituvaa sotkua täynnä, että tuo kaikkinaisen kulttuurin ja taiteen kehto on vain muisto entisistä ajoista.

Saksa taas kipuilee rikollisuuden ja murhien kanssa, joiden tekijät eivät ole varsinaisia insinöörejä inhorealistin mielestä!

Me taas Suomessa saamme puristella paikkojamme kun hallitus on varsinainen imuri, eivätkä ”siivouspäivät” lopu!

Globaalikyläkin näki
Globaalikyläkin näki
19.8.2021 18:49

Aikaisemmin kirjoitettiin täällä että vuonna 2015 tulleista syyrialaisista ”vain puolet elättää itsensä”. Se ei pidä paikkaansa vaan oikeat luvut ovat tässä:

-vain runsas 30% elättää itse itsensä
-melkein 70% elää avustuksilla

Tästä kirjoitti SVT ja matujen itsensä intressiorganisaatio ”Global Village”:

https://theglobalvillage.se/wp-content/uploads/2021/08/Fakta-for-forandring-Svensksyrierna-2021-08-12_lowres.pdf

Kuinka monta lisätulokasta Ruotsi pystyy elättämään kun kuudessa vuodessa vain 30% parhaista työllistyy? Syyrialaisia ei voi myöskään verrata afgaaneihin.

Jones
Jones
19.8.2021 18:36

Länsimaista on tehty psykopaattien huvipuisto ja kyllähän se kehitysmaalaisille kelpaa.

Hultkvisti hakee
Hultkvisti hakee
19.8.2021 18:32

Ruotsin hallitus on nyt määrännyt puolustusvoimat hakemaan ihmisiä Afganistanista.
Lennot jatkuvat näillä näkymin 31.10 asti ja sieltä haetaan porukkaa ei vain Ruotsiin vaan myös muihin maihin (Suomeen?) ja muiden organisaatioiden puolesta.

PeelsePuupi
PeelsePuupi
19.8.2021 16:13

Mitä mitä, onko Paavo Tajukangas ryhtynyt kirjoittamaan ei-persuja?? 😄 Peukku tälle! Toki sitähän on kirjoitettava mikä myy….

Suomi Finland
Suomi Finland
19.8.2021 15:52

Seuraavat kuukaudet ovat mielenkiintoisia.

Maamme taitaa kyykähtää pahasti, jos tänne tulee taas kymmeniä tuhansia ihmisiä muutamassa kuukaudessa.

Ruotsi on selvästi varakkaampi valtio kuin Suomi. Sitä ei voi kiistää. Kyllä Ruotsissa muuten oltaisiin jo kauhusta kankeita, jos nuo nykyiset tulijat olisivat ylivoimainen taloudellinen rajoite.

Yhteiskunnallinen eriytyminen on kuitenkin päässyt Ruotsissa pahaksi. Mielenkiinnolla siis seuraan myös Ruotsin nykyhallituksen tiedotusta afgaanipakolaistilanteesta. Onko ovi vielä apposen auki vai yskiikö kone jo?

Aivan varmasti on olemassa turvapaikanhakijamäärissä yläraja, jonka kaikki puolueet tajuavat ihan siitä riippumatta, mitä mieltä ovat ihmisoikeuksista. Nähtäväksi jää siis vain se, että jatkuuko molemmissa maissa entinen malli.

Last edited 30 days ago by Suomi Finland
Joko
Joko
19.8.2021 15:05

Indonesiassa naiset eivät pidä huivia 24/7 kuin Acehissa. 6kk siellä asunut.

So dated=vanhahtavaa
So dated=vanhahtavaa
19.8.2021 14:27

Ilmanmuuta lähtee Afghanistanista porukka vaeltamaan Eurooppaa kohti. Ovathan moneen kertaan viimeiset kuusi vuotta katuneet mikseivät lähteneet jo kesällä/syksyllä 2015 kuten ne onnekkaat joita odotti avoin syli, sympatia, pulla, pimut ja p*llu.

Taleban on luvannut yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, väki ei usko, kohta alkaa kahakat ja veri roiskuu. Vaellus kiihtyy. Ehkä joutuvat kaivamaan itsensä maasta ulos.

Länsimaalaisesta vapaudesta on mahdoton luopua kun sen makuun on kerran päässyt. Koskee sekä afgaaneja kotimaassaan että Ruotsissa. Kukaan ei halua olla törppö ja nuija barbaari 500 jKr. malliin paitsi joku kaheli norjalainen ja muutama muu vinksahtanut.

Moonman
Moonman
19.8.2021 14:13

haavisto ja ohisalo ovat jo päättäneet, että jos vaeltavia mieslaumoja ei tule elätettäväksi omin avuin, niin ne vaikka haetaan väkisin.

HyvaJatkaa
HyvaJatkaa
19.8.2021 14:41
Vastaa...  Moonman

Ja nyt on juuri pohdinta menossa, miten väkeä saataisiin mahdollisimman paljon mukaan tänne haettaviin: https://yle.fi/uutiset/3-12064949

Onneksi se eka tilauslento ei onnistunut ja toivotaan kovasti ettei sinne kukaan lentäjä suostu lähtemään sekä ettei talebaanit päästä natiiveja lentokentalle vaikka olisi millaiset paperit kädessä. Kotimaassaan lomailleet afgaanitkin saavat pitää ja polttaisivat heiltä Suomen passit.

Moonman
Moonman
19.8.2021 15:59
Vastaa...  HyvaJatkaa

Mediassa puhutaan joka käänteessä ”suomalaisten” evakuoinnista. Luonnollisesti lähetystön turvamiesten koko suku on lennätettävä myös suomeen elätykseen. Talibanit ovat sanoneet etteivät halua väestön pakenevan maasta, mikseivät sitten lyö maastapoistumiskieltoa lentokentälle ja estä koneita saapumasta tai sano että ainoastaan etniset länsimaalaiset saavat lähteä.

Irmeli
Irmeli
19.8.2021 13:52

Se että tuleeko tänne vaellus, on tietysti suuri huoli ei Eurooppaan tarvitsis tulla yhtään islamisteja. Sillä niitä ne on huolimatta siitä että pakenevat talibaneja, ajatusmaailma on suurimmalla osalla kuitenkin lähes sama. Täällä meilläkin majailee näitä ääri-islamisteja, eikö nyt olisi tuhannen taalan paikka mennä sinne Afganistaniin asumaan, ettei tarvitsis täällä haaveilla tekevänsä Suomesta kalifaattia, siellä se on jo valmiina, tällä sitä eivät voi saavuttaa vielä vuosikymmeniin. Tervemenoa…

suoraan suomeen
suoraan suomeen
19.8.2021 13:32

Toisaalta suomen hallituksen suunnalta on esitetty evakuointikäytävän perustamista suomen ja afganistanin välille niin miksi venäjä ei tekisi hyvälle naapurille palvelusta kuljettamalla pakolaiset suoraan suomen rajalle kun täällä kerran tuntuu poliitikoilla olevan haluja laajamittaiseenkin maahantuloon, kymmenistä tuhansista on puhuttu.

HyvaJatkaa
HyvaJatkaa
19.8.2021 13:24

Toivotaan, että taleban pitää rajat kiinni ja huippuosaajat itsellään. Tänne emme elätettäviä tarvitse yhtään kappaletta lisää vaikka viher-kommareilla onkin kova kiima saada loisväkeä lisää veronmaksajien elätettäväksi.

Vedonlyönti pystyyn!
Vedonlyönti pystyyn!
19.8.2021 13:13

”viimeisen talebanien valtakauden aikaan Afganistanista ei tapahtunut mitään erityistä pakolaisaaltoa”.

Aivan niin, mutta nyt tilanne on erilainen kuin silloin. Nyt on ikäänkuin ”open window” koska monet maat ovat shokissa talebanin nopeasta atakista. Nyt jos koskaan on siis aika lähteä vaeltamaan ennenkuin empatiat laimenevat ja asia vanhenee.

Ruotsissa on 7500 hylsyn saanutta afgaania ja 12.000 afgaania joilla on väliaikainen oleskelulupa (Aktuellt eilen). Kaikenkaikkiaan afgaaneja on Ruotsissa yli 70.000.

Jos jonnekin lähdetään niin tietenkin sinne missä on samanlaista porukkaa ennestään, olkoonkin Iranista. Afgaanit pitävät kuitenkin yhtä. Ja ovat laajalti kuvailleet netissä ihanaa elämää Ruotsissa tyttöjen/naisten ympäröiminä, muotikuteissa, ananas tiptop.

Aapo
Aapo
19.8.2021 13:45

Afgaaneja on ruotsissa 70000 ja talebaneja Afganistanissa 75000( il:n mukaan). Ruotsissa asukkaita reilu 10 miljoonaa, afganistanissa 30 miljoonaa.

John
John
19.8.2021 14:07

Talebani ei tehnyt mitään nopeaa yllättävää hyökkäystä. Tämä kaikki on suunniteltua. Luuletteko sitä vahingoksi tai kyvyttömyydeksi Amerikan puolelta että kaikki asejärjestelmät ja armeijan tarpeisiin small armseja jätettiin Talebanille? Ei yhtäkään pommi-iskua asevarastoihin. Ikäänkuin niiden haluttaisiin päätyvän heille.

Do the math. Älä ole hyödyllinen hölmö.

Pysytään pääasiassa
Pysytään pääasiassa
19.8.2021 14:38
Vastaa...  John

Aivan samantekevää kuka sai aseet ja miten. Ketä kiinnostaa? Ei ketään.

Ainoa mikä kiinnostaa on ALKAAKO afgavyöry vai ei, tietäen hallituksiemme koostumuksen ja kierouden.

John
John
19.8.2021 15:28

Juuri tuo avaimenreikä-perspektiivi estää näkemästä. Ymmärrä nyt, ystävä hyvä, että vöyry, alkaessaan, on ihan yhtä suunniteltu kuin kaikki muutkin asiat tässä. Jos luulet että se on yhdetekevää, olet vain tiheä kuin kivi.

Tiltut rajan taakse
Tiltut rajan taakse
19.8.2021 18:10
Vastaa...  John

Pietarin Tiltujen tarinat alkaa olla melko paksuja.

John
John
19.8.2021 21:56

Näytä muutama asiavirhe tuosta jutusta? Mikä kohta on paksua ja miksi?

Tuo vassaritaktiikka keskittyä vain sanojaan on todella ala-arvoista. Jos et osaa osoittaa virheitä tai valheita mutta arvosteltava on, kyse on sinun omasta dogmasta selkeästi.

John
John
19.8.2021 20:28

Ja samalla kun sanot että ei kiinnosta, on kuin hukkuva sanoisi ettei ole kiinnostunut vedestä.
Etkö todella ymmärrä edes alkeellisia syy-seurauksia? Mitä virkaa aseilla on sen kanssa paljon eurooppaan ajetaan porukkaa? Ja jos Amerikka aseistaa seuraavaa operaatiotaan, tällä kertaa nimeltään Taleban, ja sen seurauksena lähi-idän epävakauden nimissä masinoidaan miljoona tyyppiä eurooppaan, niin eikö sytytä yhtään mistä on kyse?

Salminen
Salminen
19.8.2021 21:08
Vastaa...  John

CIA/KGB antoi aseet, Iranin imaami laittoi mukaan kukkapuskan ja Korean Kimi konvehteja. Minkäs teet? Et mitään. Et pysty. Voi vain ”siunata ja kläpätä”.

Et voi tehdä mitään, en myöskään minä eikä Puntilan Paavo.
Ainoa mitä voimme tehdä on yrittää vaikuttaa ympäristöömme niin etteivät pököpääihmiset äänestä pököpääpoliitikkoja jotka antavat maittemme tuhoutua..

John
John
19.8.2021 21:46
Vastaa...  Salminen

Niin. Kukaan ei voi tehdä mitään. Paras vain masistella kotona.

Äänestäminen on ainut vaikutuskeino. Ei ihme että Suomi ja suomalaiset perseraiskataan pystyyn jos tuo on tila missä mennään.