Jos Afganistanista tulee pakolaisaalto, niin se on erilainen kuin vuonna 2015

Afganistanin tilanteen takia on väläytelty suurta pakolaisaaltoa, joka suuntaisi Eurooppaan. On kuitenkin epätodennäköistä, että sellainen toistuisi, ainakaan samalla tavalla kuin ennen ja jälkeen vuoden 2015.

Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä se, tähän asti itse Afganistanista on tullut todella vähän pakolaisia. Afgaaneilla on ollut mahdollisuus saada monista Euroopan valtioista turvapaikka Afganistanin tilanteen takia jo tähänkin asti, eli periaatteessa tilanne ei muutu talebanien valtaannousun takia millään tavalla.

Euroopassa on kuitenkin paljon afgaanipakolaisia, ja on tärkeä ymmärtää, että he tulevat pääosin Iranista ja Pakistanista. Nämä afgaanit ovat Venäjää vastaan käydyn sodan aikana Afganistanista paenneiden afgaanien jälkeläisiä.

Kun talebanit olivat aiemmin vallassa, niin silloin ei ollut mitään erityistä pakolaisaaltoa Iraniin tai Pakistaniin, joihin maihin Afganistanista lähdetään ensimmäisenä.

 

Mielikuva vuoden 2015 pitkin Eurooppaa vaeltavista mieslaumoista kannattaa tällä kertaa suosiolla unohtaa ja etsiä tähän päivään paremmin sopivia todennäköisyyksiä.

Iran on ilmoittanut, että se rakentaa Afganistanin vastaiselle rajalle pakolaisleirejä, jos Afganistanista alkaa lähtemään suurempi määrä ihmisiä. Turkki taas on ilmoittanut, että se ei päästä Iranista tulevaa ihmislaumaa kulkemaan maansa läpi. Myös Kreikka on nyt valmistautunut, eikä se aio tällä kertaa pitää maatansa transit-maana.

Käytännössä tuo vanha “Balkanin reitti” on nyt kiinni. Oletetaan, että vaikka jos Kreikka pyörtäisi päätöksensä ja alkaisi päästää tulijoita läpi, niin homma kosahtaa viimeistään Unkarin rajalle. Tosin Balkanin maatkin ovat hyvin nuivia tässä asiassa, joten tämä reitti on näin ollen täysin kiinni.

Balkanista kannattaa kuitenkin huomata yksi maa, Albania. Albania on jo ilmoittanut, että se aikoo ottaa vastaan niin paljon afgaaneja kuin mahdollista. Albaniassa islamilla on suurta kannatusta. Tästä voi kehittyä jotain.

 

Jos Afganistanista lähtee vaeltamaan valtaisa ihmisjoukko, niin todennäköisin reitti Eurooppaan tulee Venäjän kautta ja Venäjän sekä Valko-Venäjän avustuksella. Venäjä on hyvää pataa talebanien kanssa ja en yhtään ihmettelisi, vaikka siellä tehtäisiin joku mukava pikku sopimus.

En usko, että Eurooppaan pyritään ihan Suomen kautta, mutta koska Valko-Venäjän tilanne on se, mikä se nyt on, niin tällä hetkellä kaikkein uskottavin vaihtoehto näyttää olevan se, joko porukkaa vaeltaa ihan suoraan Venäjän läpi Valko-Venäjälle, joka tuuppaa tulijat Liettuaan ja Latviaan. Tai sitten Valko-Venäjä ihan omin avuin alkaa lennättämään afgaaneja Iranista Valko-Venäjälle, josta heidät tuupataan Baltiaan.

 

Tämä on siis vain puhdasta todennäköisyyksien arvailua. Voi olla, että Afganistanista ei tapahdu mitään joukkopakoa, sillä kuten jo aiemmin tuli esille, niin viimeisen talebanien valtakauden aikaan Afganistanista ei tapahtunut mitään erityistä pakolaisaaltoa.