Viron uudelleen itsenäistymisen 30-vuotis päivä

Tänään perjantaina 20.8. vietetään Viron uudelleen itsenäistymisen 30-vuotis päivää. Viro julistautui itsenäiseksi 1991, kun venäläisten miehityksen katsottiin loppuneen.

1991 loppui siis mahorkan hajuinen aikakausi. Alkoi maan nousu ja eron otto tunkkaisista venäläisistä uudeksi moderniksi yhteiskunnaksi. Kun Viro julistautui itsenäiseksi, niin muutaman päivän viiveellä useimmat maat tunnustivat Viron taas itsenäiseksi maaksi.

Itse muistan seuranneeni tapahtumia kavereideni kanssa melko tiiviisti, vaikka parikymppisenä jorkkina politiikka oli asia, joka ei kiinnostanut pätkääkään. Virossa nuorten keskuudessa itsenäisyydellä oli suurta poljentoa. Varsinkin punk-piireissä tätä asiaa ajettiin ja lempibändejä oli tuolloin Villu Tammen punk-bändi J.M.K.E, joka oli melkoinen kulttuurinmurtaja vanhassa koppalakkipäisessä Neuvosto-Eestissä.

Yhtä kaikki onnea vaan kaikille virolaisille.

9 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
T
T
20.8.2021 09:57

Pitääpi toivoa että Virossa käynti olisi tänä vuonna jossain kohtaa yhtä helppoa kuin viime kesänä. Kyllä Virossa pitää ainakin kerran vuodessa käydä.

Ilmari
Ilmari
20.8.2021 20:20
Vastaa...  T

On se helppoa jos on molemmat rokotteet. Omakannasta todistus mukaan ja matkaan!

T
T
20.8.2021 22:05
Vastaa...  Ilmari

Viime vuoden kesänä ei ollut mitään esteitä. No, oma rokoteajankohta on syksyllä

Suomi Finland
Suomi Finland
20.8.2021 09:44

Onnittelut itsenäiselle Virolle!

Tulevaisuudessa rajoja ei kenties yritetä enää ylittää miesvoimalla, vaan ihmisoikeusvoimalla. Siihen kannattaa nyt jo varautua Virossakin.

Olen kuitenkin huolestunut siitä, että Suomella ja Venäjällä on yhteinen pitkä raja ja Suomessa on hyvä sosiaaliturva. Suomi ei siis ole mikään läpikulkumaa.

Kansallisylpeys
Kansallisylpeys
20.8.2021 05:42

Eestiläisillä on kansallista ylpeyttä mikä Suomesta tuntuu täysin häviävän päivä päivältä.

Ruotsista taas vähenee järki:

Kahdeksan autoa poltettu keskustan Södermalmilla, poliisi tutkii murhapolttona. Alkaako nyt afgaanien tihutuöt kostoksi siitä kun Ruotsi vetkutteli kuljetusten kanssa? Tai jostakin muusta syystä?

Isä Pilvinen
Isä Pilvinen
20.8.2021 03:53

Head taasiseseisvumispäeva! Tänään soi Eestin TOP 100 lista Raadio Elmarissa aamuseitsemästä iltaseitsemään. Hyvä mahdollisuus tutustua etelänaapurimme kuuntelijoiden valitsemaan musiikkitarjontaan.

ro1
ro1
20.8.2021 00:46

Tämä päivä on viron mielestäni ja monen paikallisen kaa. menetetyn itsenäisyyden päivä.Varsinkin ennen sotia syntyneen sukupolven miesten,joita on aika vähän jäljellä.monien elintaso ei ole parantunut nl .ajoista pätkääkään.Nuoriso taasen kokee olevansa eu kansalaisia ei virolaisia, vuosien aivopesu tehnyt tehtävänsä.Maa on menetetty glopaalille eu liittovaltiolle.Sääli on tämä maa vieläkin meikäläiselle miellyttävämpi paikka kuin esimerkiksi pääkaupunkiseutu suomessa. 25 v sitten pakenin paatilla eestiin,enkä ole katunut pätkääkään.villu tätä nukyä on mitä on olkoon.mutta pelle miljoona veti kovan keikan männä viikinolppuna tallinnassa!

juhaII
juhaII
20.8.2021 00:18

Onnittelut maalle jota varsinkin nyt ihailen enemmän kuin omaa kotimaatani, josta on tullut minulle ”vieras”-maa!

Sam
Sam
20.8.2021 00:08

Jaa, pitäisköhän huomenna käydä laivalla Viros…

Muistaakseni Junes ja Tiina kertoi ettei Tallinnan satamas ollu ongelmia.