Nuoria tyttöjä pakkonaitetaan liukuhihnalla Ruotsista kehitysmaihin

Viime vuoden kesänä Ruotsiin tuli voimaan laki, ns. matkustuskieltolaki nuorille tytöille, jolla pyrittiin ehkäisemään sitä, että nuoria teinityttöjä ei pakkonaitetaan entisiin kotimaihin kehitysmaihin.

Laki toimii siten, että jos sosiaalitoimi epäilee, esimerkiksi tytön vihjailusta, että tyttö aiotaan lennättää takaisin jonnekin vanhempien kotimaahan kehitysmaahan, niin sosiaalitoimi voi hallinto-oikeuden päätöksellä antaa tytölle matkustuskiellon. Tällainen matkustuskielto tulee ilmi lentokentällä passintarkastuksessa eikä tyttö pääse näin ollen lähtemään Ruotsista pakkonaitettavaksi.

Laki tuli nopeasti voimaan vuoden 2019 aikana, kun liki kolmatta sataa nuorta tyttöä yhtäkkiä vain hävisi. He eivät tulleet enää kouluun ja selvittelyn jälkeen selvisi, että pikkutyttöjä oli viety suuressa mittakaavassa Lähi-itään ja Somaliaan avioliittoon.

Lain voimaantulon jälkeen 28 tytölle on haettu matkustuskielto, asiasta kertoo SVT:n uutiset. Silti asiaan perehtynyt pakkoavioliittoja vastustava yhdistys GAPF:in järjestönainen kertoo, että tällä hetkellä Ruotsista viedään liukuhihnalla nuoria tyttöjä kehitysmaihin pakkoavioliittoon. Pakkoavioliitto kuuluu ns. kunniakulttuurin piiriin, jossa suvun miesten maine pidetään puhtaana, kun joku pikkutyttö myydään avioliittoon esimerkiksi tytön serkulle.

GAPF:in järjestönainen kertoo, että monet tyttölapset ällytetään avioliittoon. Monet kehitysmaista Ruotsiin pakolaisina tulleet etniset ryhmät järjestävät lapsilleen ns. kasvatusmatkoja entisiin kotimaihin. Tarkoittaa siis sitä, että kun lapsi näyttää liikaa maallistumisen merkkejä ja länsimaistumista, niin lapsi lähetetään monessa tapauksessa Somaliaan kasvatusleirille, jossa nämä länsimaistumisen alut kitketään pois.

Tytöille kerrotaan usein, että he lähtevät nyt koulun kesälomaksi kasvatusleirille entiseen kotimaahansa, mutta siellä odottaa yllätys: pakkoavioliitto serkun tai muun miehen kanssa.