Liettuan leireillä olevilla tulijoilla paljon dollareita, Valko-Venäjä rahoittaa

Valko-Venäjän naapurimaihin kuskaamien turvapaikanhakijat aiheuttavat monelaisia kummallisia tilanteita. Ainakin Liettuaan tulleilla tulijoilla on mukana paljon rahaa.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle on syntynyt tilanne, jossa kolmisenkymmentä Irakista ja Afganistanista tulevaa tulijaa on jumittunut jo pariksi viikoksi rajojen väliselle ei-kenenkään maalle. Valko-venäläiset sotilaat pakottivat tulijat aseilla uhaten jatkamaan matkaa Puolan puolelle, mutta puolalaiset rajavartijat taas eivät päästäneet tulijoita Puolan puolelle.

Tilanne on nyt jämähtänyt, eikä sille näytä löytyvän mitään ratkaisua. Monet ovat kuvitelleet, että tulijoilla olisi oikeus hakea turvapaikkaa Puolasta, mutta Puolan mukaan tulijat ovat laittomia rajanylittäjiä, joilla ei ole lain vaatimia matkustusasiakirjoja, joten Puolan mielestä puolalaisilla ei ole mitään velvollisuuksia tulijoita kohtaan.

 

Junes Lokka kertoi Liettuan rajalta, että leireissä olevilla tulijoilla oli paljon rahaa. Irakit ja afgaanit yrittivät ostaa sadan dollarin seteleillä tupakkaa vartijoilta. Vartijat olivat vahvistaneet Lokalle, että tulijoilla on kyllä rahaa.

Tämä voi viitata siihen, että Valko-Venäjä antaa tulijoille matkarahoja. Lokka yritti kysellä mistä tulijat ovat lentäneet Valko-Venäjälle, mutta siihen ei saatu suoraa vastausta. Jotkut kertoivat, että ovat maksaneet matkasta jollekin matkan välittäjälle. Tulijoita oli joka tapauksessa vähän ympäri maailmaa; Afganistanista, Irakista ja monista eri Afrikan maista.

Monet tulijat kertoivat Lokalle ja Wiikille, että he haluavat jatkaa matkaa edelleen Saksaan. Heillä ei siis ollut edes aikomusta jäädä Baltian maihin. Luultavasti varmaan siksi ympäri leiriä oli “passikekoja”, eli tulijat olivat viskoneet passinsa pois hukkaan.

Olot leireillä ovat kohtuulliset. Tulijat voivat käydä vessassa ja peseytyä. Heille järjestetään ruokaa ja vettä. Mutta matkaa he eivät pääse jatkamaan liettualaisilta leireiltä. Sieltä on vain kaksi tapaa päästä pois: palata kotiin tai hakea turvapaikkaa Liettuasta, jolloin voi unohtaa Saksan ja Pohjoismaiden lihapadat.