Afgaanille pitkät vankeudet raiskauksesta

Kolme afgaanimiestä tuomittiin pitkiin vankeuksiin raiskauksista, joissa uhrina oli ruotsalainen kehitysvammainen nuori nainen.

Tapahtumapaikkana on Tukholman pohjoispuolella sijaitseva Upplands Väsbyn kunta. 24-vuotias kehitysvammainen nainen asui erityisryhmille tarkoitetussa asunnossa. Asunnot oli tarkoitettu henkilöille, jotka eivät osaa täysin itsenäisesti huolehtia itsestään.

Naisella on autismi ja hänen kognitiiviset kyvyt ovat alentuneet siten, että nainen on pienen lapsen tasolla. Hän ei pysty seuraamaan pitkiä keskusteluja, hänellä on vajavainen aikakäsitys ja henkilökohtaisen hygienian hoitaminen on vaikeaa. Naisen avustajan mukaan hän on hyvin naiivi ja nainen ei osaa esimerkiksi sanoa ei ja hän uskoo kaikista ihmisistä hyvää. Lisäksi nainen ei ymmärrä sitä, että joku voi olla valheellinen häntä kohtaa tai aiheuttaa hänelle vahinkoa.

Nainen osallistuu arkipäivisin kunnan päiväkeskustoimintaan, jossa puuhastellaan kaikkea pientä. Viime toukokuussa päiväkeskuksen henkilökunta huomasi, että naisen käytös oli kummallista. Hän kertoi jotain, että alapää oli kipeä.

Henkilökunta tajusi puhutuksen jälkeen, että nainen oli joutunut jonkinlaisen seksuaalisen väkivallan uhriksi ja asiasta tehtiin rikosilmoitus.

 

Poliisille nainen kertoi, että hänellä oli afgaani “poikaystävä”, nimeltään Abul Fazl Yaqubi. Yaqubi oli tullut viikonloppuna naisen asunnolle toisen afgaanin Esmaili Jawidin kanssa. Miehillä oli ollut mukana alkoholia, jota juotettiin naiselle.

Nainen oli tullut humalaan ja afgaanit ehdottivat ryysypokerin pelaamista. Kun pullo pysähtyi naisen kohdalle, niin häntä pyydettiin ottamaan housut pois. Afgaanit olivat ovelia ja ällyttivät naista siten, että pullo pysähtyi uudelleen naisen kohdalle. Nyt “poikaystävä” käski toista afgaania työntämään tyhjän siideripullon naisen alapäähän.

Pelin jatkuessa sama toistettiin. Toisella kerralla nainen yritti pyristellä vastaan, mutta ei uskaltanut sanoa mitään. Kun nainen oli saatu alasti, niin siirryttiin makuuhuoneeseen. Nyt nainen yritti kirkua, mutta poikaystävä painoi naisen kurkkua siten, että ääntä ei tullut ulos.

Vastaavia tapahtumia oli ollut useampiakin. Kuukausi aiemmin huhtikuussa oltiin oltu niin ikään asunnolla, johon Yaqubin lisäksi oli osallistunut kolmaskin afgaani, Shokrallah Shahzad. Naiselle juotettiin taas viinaa ja pelattiin ryysypokeria.

 

Esitutkinnan aikana selvisi, että nainen oli tutustunut Facebookin kautta “poikaystäväänsä” Yaqubiin. Nainen oli ollut syvästi rakastunut afgaaniin sen jälkeen, kun afgaani oli kutsunut naista rakkaaksi tyttöystäväkseen.

Nainen oli ollut myös ns. vapaaehtoisessa yhdynnässä Yaqubin kanssa. Asumisyksikön henkilökunnan mukaan nainen ei kuitenkaan ymmärtänyt mitä seksi tarkoittaa. Mutta koska nainen oli helposti manipuloitavissa ja halusi, että hänestä tykätään, niin tällä tavalla hän saattoi suostua seksiin, ymmärtämättä siis mitä tosiasiassa tapahtui.

Kun afgaanijorkki Yaqubi oli saanut naisen ikään kuin pauloihinsa, niin Upplands Väsbyn afgaanipiireissä levisi huhu, että Upplands Väsbyssä oli kehitysvammainen nainen, jonka kanssa saattoi harjoittaa seksiä. Naisen mukaan kevään aikana hänen asunnollaan oli “poikaystävän” lisäksi ollut kolme tai neljä muutakin miestä seksihommissa.

 

Siinäpä juttu pääpiirteittäin. Esitutkinnan aikana kolme mainittua afgaania vangittiin ja asiaa käsiteltiin nyt Attundan käräjäoikeudessa. Kolmikko kiisti syytteet, kaikki väittivät, että nainen itse halusi seksiä.

Oikeus kuitenkin katsoi, että asia ei ollut ihan näin. Oikeus otti huomioon lääkärien ja hoitokodin henkilökunnan lausunnot, joiden mukaan nainen oli kehitysvammainen ja ymmärrys oli lapsen tasolla. Lisäksi naiselle oli tarjottu paljon alkoholia, jonka seurauksena naisen ymmärrys ja toimintakyky oli entistä enemmän alentunut. Oikeuden mukaan tämä näytti olevan myös miesten tarkoitus. Lisäksi naista oli painostettu ja uhkailtu.

Oikeus päätti, että näyttö riitti törkeään raiskaukseen, josta Abul Fazl Yaqubi ja Esmaili Jawid tuomittiin kahdeksan vuoden vankeuteen. Lisäksi lätkäistiin elinikäinen karkotus. Shokrallah Shahzad tuomittiin 3,5 vuoden vankeuteen ja 15 vuoden karkoitus.

Kan vara en bild av 2 personer och personer som står
8 vuotta.

 

Oikeus mainitsi tuomiossa, että juuri tällä hetkellä Afganistaniin ei voi palauttaa, mutta karkotus kuitenkin annetaan, sillä kun tuomiot on lusittu, niin tilanne Afganistanissa voi olla toinen ja lentokone voidaan mahdollisesti tankata.

Miehille määrättiin myös maksettavaksi naiselle korvauksia noin 200 000 kruunua.

Asiasta kirjoitti myös Fria Tider. Attunda Tingsrätt, målnummer B 4551-21.