Ärsyttääkö Fb-mainokset? Ärsyttääkö mainokset ylipäätään koneella?


Tässäpä kolme vinkkiä, jotka kuka tahansa osaa hoitaa, ja dadaa… ei enää mainoksia tietokoneelle.
 
1.) Riippumatta mitä selainta käytät (Chrome, Firefox tm) niin lyö googleen hakusana uBlock Origin. Esimerkiksi jos käytät Chromea niin ”uBlock origin Chrome”. Siellä nousee esille lisäosa, jota klikkaamalla se kehotetaan asentamaan selaimelle. Klikkaat, että asenna, sen jälkeen sallit sen käyttää selainta.
 
Tämän jälkeen yksikään iltalehtien mainos, yksikään Youtube-mainos eikä yksikään ylipäätään mainos enää hyppää silmille.
 
uBlock Origin on maailman turvallisin mainoksenesto. Tätä käytetään varsinkin, jos kuuntelee Youtubesta paljon tavaraa, se blokkaa kaikki ne ”kuuntele tätä 5 sekunnin mainoksen jälkeen” viestit.
 
2.) Asenna Facebookiin ja muihin sosiaalisiin medioihin erikoistunut lisäosa mainoksenesto ”Social Fixer”. Sama homma, lyöt vaan googleen, ja kahden klikkauksen jälkeen se on selaimessa.
 
Social Fixer voi olla aluksi mysteeri, mutta kun sitä klikkailee, niin huomaa nopeasti mikä on homman juju. Ei ole vaikeaa. Ohjeet ovat englanniksi, mutta sen verran osaa. Viiden minuutin vaiva pelastaa niiltä kaikilta vaatefirmojen, putkifirmojen, laivafirmojen ja puhelinyhtiöiden ym ym mainoksilta.
 
Asennuksen jälkeen Fabo näyttää – no joidenkin mielestä tyhjältä, sillä kaikki tollot mainokset ovat yksinkertaisesti hävinneet. Jos kaipaa mainoksia, ja ilmoituksia, että kaverisi Eero-Petteri tykkää Mäkisen makkarafirmasta, niin silloin Social Fixeriä ei kannata asentaa, sillä se poista tosiaankin kaikki mainostetut yritykset.
 
3.) Menetpä melkein mille tahansa ison median sivulle, niin ne keräävät sivulla käyvistä käyttäjistä tietoja. Ne asentavat tietokoneeseesi ns. evästeitä. Jokainen klikkaa melko automaattisesti, että ”hyväksyn kaikki evästeet”
 
Tämä eväste on seuraaja, joka tutkii selainhistoriaasi. Eväste on siis stalkkaususohjelma, joka tsekkaa mitä teet netissä. Millä sivuilla olet surffaillut, missä olet tehnyt nettiostoksia ja esimerkiksi paljonko olet pannut rahaa viimeisen kuukauden aikana nettikauppoihin. Monet evästeet käyvät koneessasi olevat kuvat läpi, seuraavat mitä olet ladannut koneelle ja sen sellaista. Jotkut evästeet pystyvät tsekkaamaan pankkitilin saldosi.
 
Evästeiden avulla sinusta tehdään automaattinen profiili, tai siitä sinun IP-osoitteestasi tehdään se profiili. IP-osoite on netissä sama kuin puhelinnumero. Mediat keräävät näitä profiileja, joita sitten myydään edelleen eteenpäin. Vaikkapa puhelinmyyntifirmoille, että päivää päivää, oletko kiinnostunut autoista. Tai luottofirmoille potentiaalisia lainanhakijoita. Päivää päivää, rahahaongelmia? Nyt olisi kymppi tarjolla helposti?
 
Tätä evästeiden seurantaan on melko vaikea hallita, mutta on olemassa joitakin juttuja, joiden avulla mainoksia voi vähentää, jos kohdat 1. ja 2. ovat kunnossa.
 
Älä ikinä klikkaa ”hyväksyn kaikki ehdot”, vaan skrollaa hiirellä alaspäin. Sieltä löytyy aina joku kohta, johon voi klikata ”hyväksyn vain nettisivun käyttämisen kannalta tärkeät ehdot”. Jos jaksaa nähdä vaivaa tämän kaksi sekunttia, niin valtamedia ei saa sinun kohdalla myytyä tietoja eteenpäin ja jää saamatta kohdaltasi se pari senttiä
12 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Suomi Finland
Suomi Finland
14.9.2021 11:20

https://docs.litespeedtech.com/lscache/lscwp/ts-optimize/

Oletko Paavo löytänyt apuja siihen LiteSpeediin?

Tuosta varmaan kannattaisi etsiä ratkaisua tyylien rikkoontumiseen, jos vielä haluat sen lisäosan käyttöön.

Bling Bling
Bling Bling
13.9.2021 02:59

Erittäin hyvä neuvo. Mainittujen lisäksi (tai osittain sijaan) voi asentaa Ghosteryn, jolla pysäytetään mainontaa ja jäljitystä sekä Youtube Adblockerin, jos tubea käyttää.

Cookieiden kohdallahan tilanne on nykyään se että kaikki on hyväksyttävä, sillä kukaan ei jaksa luovia valintalabyrinttejä läpi jatkuvasti. Kolmannen osapuolen keksit voi kuitenkin kieltää kokonaan, samoin kuin kaikki keksit session cookieita lukuunottamatta ja ehkä se paras vaihtoehto on poistaa keksit automaattisesti aina session päättyessä.

IP-osoiteella ei nykyään ole suurtakaan merkitystä käyttäjien jäljittämisessä ja tunnistamisessa, johon löytyy suuri joukko IP-sidoksettomia, tehokkaasti yksilöiviä menetelmiä, joten ei kannata kuvitella olevansa tunnistamaton spoofatessaan IP:nsä tai kieltäessään keksinsä.

GLGL
GLGL
12.9.2021 16:11

Firefox:ssa Adblock plus ja NoScript ovat palvelleet vuosia. Todella hyviä.
Muistakaa laittaa muutama ropo tukemaan kaikkia yksityisyydensuojaa turvaavia kehittäjiä (ja pt-mediaa).

GLGL
GLGL
12.9.2021 16:16
Vastaa...  GLGL

…lisäyksenä, NoScript blokkasi Facebookin ja Twitterin pt-median sivuilta… 🙂
Paavo, mihin niiden skriptejä tarvitaan?

Jonne
Jonne
12.9.2021 15:07

Itse käytän Firefoxia kun lisäkkeitä löytyy eniten.
Privacy Badger (poistaa seurantaa ja näin olleen myös mainoksia) ja duckduckgo Privacy essentials, Cookie ja history autodelete, Decentraleyes.

Jos tykkää käyttää Chromea, kannattaa kokeilla Brave-selainta, pohjaa samaan chromiumiin. tai sit Vivaldi (enemmän customointia).

Kännykässä Brave on todella hyvä. Mainosestot toimii parhaiten. tällä hyvä mennä faceen, twitteriin ja instagrammiin, eikä käyttää virallisia ohjelmia, niin ei tule niiden mainoksia. Varsinkin Facen ja instan käyttö parantuu, kun on niin tukossa mainoksista.
Twitter-lite ei näytä mainoksia koska käyttää hyväkseen oletusselainta.

cyborg
cyborg
12.9.2021 09:56

Turhat evästeet voi poistaa asentamalla sopivan lisäkkeen sitä varten, esim. ”Cookie AutoDelete”. On kätevä, mutta sen käyttö vaatii hieman opettelua. Löytyy Firefoxille ja Chrome-pohjaisille selaimille.

Brave
Brave
12.9.2021 09:35

Neljäs vaihtoehto on ottaa käytttöön Brave-niminen selain ja klikata sieltä mainostenesto- ja kalastelunesto päälle. Sen jälkeen ei paljon mainoksia näy. Sivut on ”oudon tyhjännäköiset”.

…siis, jos ei halua luopua siitä mihin on tottunut…

Mummeli 63
Mummeli 63
12.9.2021 07:23

Paljon kiitoksia neuvoista…

Pekka
Pekka
12.9.2021 01:48

Se on hyvä alku pistää Facebookista mainokset pois. Itse poistin koko tilin, vähän aikaa poltteli niinku olis kadottanu jotain millä on merkitystä mutta menee ohi.

mike lake
mike lake
12.9.2021 23:26
Vastaa...  Pekka

Itse en ole vielä tohtinut avata tiliä naamakirjaan,taitanee jäädä seuraavaan elämään.

Ei kiitos
Ei kiitos
13.9.2021 06:08
Vastaa...  mike lake

Juu, ei itseäni kanssa kiinnosta yksikään naamakirja tai muukaan some sivu. Enkä aio liittyä.