Mielentilatutkimus, ymmärrystä vaille ja täyttä ymmärrystä vaille?

Monien medioiden uutisoinnissa koskien Niuvasta karannutta naista, niin monet asiat ovat menneet sekaisin. Jossakin naisen on väitetty olleen mielentilatutkimuksessa karatessaan, joissakin on puhuttu aivan muuta.

Mitä tarkoittaa vankimielisairaala, mielentilatutkimus ja ymmärrystä vailla oleva henkilö.

Vankimielisairaala on paikka, jossa tehdään mielentilatutkimuksia rikoksista epäillyille tutkintavangeille. Vankimielisairaalassa voi myöskin olla sijoitettuna monenlaisia muitakin potilaita. Siellä voi olla henkilöitä, jotka on oikeuden päätöksellä katsottu syyllistyneen johonkin rikokseen, josta henkilö ollaan jätetty tuomitsematta syyntakeettomana. Vankimielisairaalassa voi olla myös aivan tavallisia vankeusvankeja, joiden mielenterveys on horjunut vankeusaikana ja vanki pääsee ”huilaamaan” vankimielisairaalaan hetkeksi.

Vankimielisairaalassa voi siis olla täysiä umpihulluja, mutta myös ”kevyt-hulluja”.

Mielentilatutkimus tehdään usein raakojen henkirikosten yhteydessä. Syyttäjä tai puolustus pyytää, että epäillylle tehdään mielentilatutkimus. Oikeus päättää, että ennen kuin jutusta annetaan lopullinen tuomio, niin epäilty käy läpi mielentilatutkimuksen. Mielentiltatutkimuksia ei toisin sanoen tehdä missään muussa vaiheessa kuin vain ennen rikoksen tuomion lopullista julistusta.

Lääkärit tutkivat epäiltyä ja antavat lausunnon, jonka mukaan henkilö voi olla syyntakeeton, eli on umpihullu, eikä ymmärrä tekojensa seurauksia. Jos lääkärit toteavat epäillyn olevan kyvytön ymmärtämään tekoaan, niin oikeus voi jättää henkilön tuomitsematta rangaistukseen.

Lisäksi voidaan todeta, että henkilö on täyttä ymmärrystä vailla, kansan kielellä varttihullu. Tällöin oikeus voi antaa vähän pienemmän tuomion kuin syyntakeiselle.

5 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
rocky
rocky
14.9.2021 00:01

Tuon naisen CV on varmasti riittävä jotta voi tuurata Ohisaloa äitiysloman ajan.Vai onko sittenkään riittävän pöpi?

Eläkeukko
Eläkeukko
15.9.2021 16:28
Vastaa...  rocky

Tiedoksi vaan, että Niuvanniemen sairaala EI ole vankimielisairaala.

juhaII
juhaII
13.9.2021 23:02

Valtamedia ja nk. ”liberaalit” saattavat runoilla mitä tahansa ja kirkkaasti alakanttiin varsinkin länsimaissa feministisen ilmapiirin vallitessa, jos johonkin julmaan väkivaltaiseen rikokseen syyllistynyt on nainen (ilman mitään naisvihaa).

Dr.No
Dr.No
13.9.2021 17:10

Tämä on taas asioita, joita kukaan ei voi tietää, niin pistetäänpä lääkäri päättämään. Tulos ei ole yhtään parempi, kuin jos poliisiviranomaiset tekisivät päätöksen. Mahdoton selvittää.
Tässäkin tapauksessa puukkotapon jälkeen halvempi olisi
oikea tuomio, jonka jokainen voi mielessään muodostaa.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
13.9.2021 21:12
Vastaa...  Dr.No

Jos ketä kiinnostaa, mitä se mieletilatutkimus on syönyt, niin tuolta löytyy yleistä ja yksityiskohtia:

https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?f=10&t=9199

On se nyt aavistuksen verran laajempi kuin poliisin esitutkinta. Eikä ihan aavistuksenkaan.