Niuvasta karannut nainen oli raaka tappaja

Kuopiosta Niuvanniemen vankimielisairaalasta karannut nainen on 27-vuotias Noora Oinas. Oinas oli Niuvassa kesällä saamansa tuomion takia, jossa hänet tuomittiin syyntakeettomana tehdystä taposta.

Oinas oli viime vuoden elokuun lopulla vanhemman miehen kanssa miehen asunnolla Keravalla. Syötiin pillereita ja juotiin viinaa. Mies oli sammuksissa, kunnes Oinaalla tuli mieleen ajatuksia. Oinas teippasi miehen pään ilmastointiteipillä ja alkoi takomaan miestä puukolla.

Oikeuden mukaan iskuja oli ainakin 11, vaikka Oinas myönsi lyöneensä uhria vain kerran. Joka tapauksessa teon jälkeen Oinas löi vielä puukon pystyyn miehen jalkaan. Uhri löydettiin asunnosta vasta vajaa parin viikon jälkeen.

Oinas todettiin lopulta syyllistyneen syyntakeettomana tehtyyn tappoon ja hautarauhan rikkomiseen, mutta syyntakeettomuuden vuoksi hänet jätettiin tuomitsematta. Kun joku todetaan syyllistyneen vakavaan rikokseen syyntakeettomana, niin tiedossa on pitkä aika vankimielisairaalassa.

Yleisesti luullaan, että tällainen henkilö kävelee vapaaksi muutaman kuukauden jälkeen, tai että joku voi näytellä itselleen “hullun paperit”, mutta kumpikaan ei pidä paikkaansa. Kovissa väkivaltatapauksissa vankimielisairaalassa saattaa vierähtää loppuelämä, tai ainakin iso osa siitä.

 

Oinas on jostain syystä päässyt karkuun. Vaikea kuvitella, että mitä hän aikoo. Mutta kun on tällaisessa tilanteessa, niin henkilöllä ei ole mitään papereita, ei pankkikortteja eikä mitään. Rahaa pitäisi jostain saada. Kun ihminen on karussa, niin elämä on kallista ja vaikeaa. Jos ei ole apureita, niin Oinaan on melko mahdotonta jatkaa kovin pitkään elämää karussa.