Vedonlyönnin laillisuus ja verotus Suomessa

Suomessa kuulee paljon keskusteluita siitä, onko vedonlyönti ulkomaisilla vedonlyöntisivustoilla laillista vai ei. Lisäksi usein puheenaiheena on myös se, ovatko ulkomaisilta vedonlyöntisivustoilta saadut voitot verottomia suomalaisille vedonlyöjille.

Nämä asiat herättävät todella paljon keskustelua ja ymmärtäähän sen. Kuitenkin vain harvat haluavat rikkoa tietoisesti lakia, jolloin vedonlyönnin laillisuus on heille tietenkin konkreettinen osa itse vedonlyöntiä. Lisäksi verotus on muutenkin puhuttava aihe, on kyseessä sitten tavallisesti esimerkiksi palkasta verotettavat menot tai vedonlyönnin verotus.

Suomessa Veikkaus omaa monopoliaseman rahapelien välittämisen suhteen, ja tämän vuoksi useat elävät uskossa, että ulkomaiset vedonlyöntisivustot olisivat suomalaisille laittomia. On kuitenkin ymmärrettävä, että Veikkauksen monopoli ei päde Suomen rajojen ulkopuolella. Tiukat EU-lait takaavat myös sen, ettei Suomi voi kriminalisoida nettipelaamista kokonaan, vaan EU:n perusperiaatteiden mukainen vapaa kaupankäynti on sallittava. Toisin sanoen Suomi ei ole voinut rajoittaa suomalaisten pelaamista ulkomaisilla vedonlyöntisivustoilla. Suomi on kyllä voinut rajoittaa muiden kuin Veikkauksen markkinoimisen Suomen sisällä, ja tämän vuoksi katukuvassa ei ole näkyvillä erilaisten vedonlyöntisivustojen tai nettikasinoiden mainoksia samaan tapaan kuin usein ulkomailla.

Fakta on kuitenkin laillisuuden osalta se, että tällä hetkellä suomalaiset pelaajat saavat aivan vapaasti lyödä vetoa ulkomaisilla vedonlyöntisivustoilla, kunhan näillä kyseisillä sivustoilla on asiaan kuuluvat lisenssit kunnossa. Tämä perustuu siihen, että esimerkiksi peliyhtiöiden suosiman Maltan MGA-lisenssi sallii pelien tarjoamisen kaikkien EU-maiden asiakkaille. Esimerkiksi Curacaon pelilisenssi tarjoaa myös laillisen vedonlyönnin EU-maiden asiakkaille, mutta MGA-lisenssistä poiketen Curacaon pelilisenssi ei anna esimerkiksi suomalaisille pelaajille verovapaita voittoja.

Miten tunnistaa verovapaat vedonlyöntisivustot?

Verovapaat vedonlyöntisivustot on helppo tunnistaa, kunhan periaatteen niiden takana vain oppii ensin ymmärtämään. Pelivoittojen verotus Suomessa toimii siten, että Veikkauksen peleistä ansaitut voitot ovat aina tilanteesta riippumatta täysin verovapaita. Lisäksi kaikki ETA-maissa pelatut rahapelit ovat suomalaisille verovapaita EU:n päätöksellä. Kansainvälisten vedonlyöntiyhtiöiden sivuilla ansaitut voitot ovat verovapaita, kunhan sivustolta löytyy EU:n sisäinen pelilisenssi. Tämä on se kohta, josta on aina kaikista helpointa tunnistaa, tarjoaako vedonlyöntisivusto verovapaat voitot suomalaisille.

EU:n sisäisiä pelilisenssejä ovat esimerkiksi Viron ja Maltan pelilisenssit, joista ensimmäisenä mainittu on kaikista yleisin vaihtoehto. Monelta sivustolta löytyy muun muassa Curacaon pelilisenssi ja näillä sivustoilla ansaitut voitot taas ovat verotuksen alaista tuloa. Vedonlyöntisivustojen pelilisenssi on aina tärkein kriteeri sille, tarjoaako kyseinen sivusto suomalaisille verovapaita voittoja. Toisin sanoen mikäli sivustolla on esimerkiksi Maltan, Ruotsin tai Viron pelilisenssi, tarjoaa kyseinen sivusto aina suomalaisille pelaajille verovapaita voittoja.

Miksi valita vedonlyöntisivusto ilman verovapautta?

Verovapaat voitot ovat yksi niistä asioista, jotka houkuttelevat pelaajia todella paljon. Jos vedonlyöntisivusto ei voi tarjota pelaajalle verovapaita voittoja, on tämä usein käänteen tekevä elementti pelaajan näkökulmasta. On kuitenkin olemassa muutamia erillisiä syitä, miksi pelaajan kannattaisi harkita valitsevansa vedonlyöntisivusto, jolta hän ei voi saada verovapaita voittoja.

Usein vedonlyöntisivustot, jotka eivät tarjoa verovapaita voittoja, pyrkivät houkuttelemaan pelaajia itselleen muilla keinoilla. Esimerkiksi on useita sellaisia vedonlyönnin ominaisuuksia, joita maailmalla on jo paljon tarjolla, mutta jotka vielä osittain puuttuvat Suomen vedonlyöntimarkkinoilta. Tästä loistava esimerkki on vedonlyönti ilman rekisteröitymistä, jota Suomessa vain muutama verovapaa vedonlyöntisivusto tarjoaa, mutta jota on tarjolla usealla veroja vaativalla vedonlyöntisivustolla.

Lisäksi usein vedonlyöntisivustot, jotka eivät tarjoa verovapaita voittoja, tarjoavat reippaasti markkinoiden keskiarvoa parempia bonuksia. Näin ollen tämä toimii usein ovelana houkuttimena, jonka avulla he saavat hankittua itselleen uusia pelaajia. Tiivistetysti voimme sanoa, että vedonlyönti ulkomaisilla vedonlyöntisivustoilla on laillista, kunhan heidän omat lisenssit ovat kunnossa. Myös näiden vedonlyöntisivustojen verovapaus on oikeastaan täysin kiinni siitä, mitkä lisenssit heillä ovat.