Suomi suunnittelee uutta Afganistanin evakuointioperaatiota

Suomi suunnittelee uusia Afganistanin evakuointeja. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan erilaisia avunpyyntöjä on tullut 8 000. Suomi joutuu nyt miettimään, mitä tehdään.

Helsingin Sanomien mukaan Kabulista saatiin ensimmäisen operaation aikana ulos 414 henkilöä. Afganistanissa on kuitenkin edelleen useita kymmeniä Suomen passin tai oleskeluluvan haltijaa sekä esimerkiksi lähetystötyöntekijöitä.

Afganistania uhkaa humanitäärinen kriisi talibanien noustua valtaan.

Näin siis kerrotaan Helsingin sanomissa.

 

Otetaanpa seuraavaksi muutama fakta. Afganistan on 100 % islamilainen maa. Sunneja afgaaneista on arviolta noin 90 %, loput ovat shiioja. Kaikista islamilaisista maista juuri Afganistanissa sharia-lain kannatus on suurinta. Noin 70 % maan muslimeista on sitä mieltä, että shariasta on vain yksi oikea tulkinta ja noin 60 % on sitä mieltä, että shariaa pitää soveltaa myös ei-muslimeihin. Tosin Afganistanissa ei asu muita kuin muslimeja.

Tutkimusten mukaan Afganistanin muslimit ovat erityisen jyrkkiä sharian kannattajia. Haureuteen syyllistyneen hengiltä kivittämistä tukee noin 85 % muslimeista ja islamista luopuneille kuolemantuomiota kannattaa noin 80 %. Afganistanin muslimeista niin ikään noin 40 % hyväksyy siviilejä kohtaan tehdyt terrori-iskut islamin puolustamiseksi.

Kyseinen tutkimus löytyy pitkin nettiä, suomeksi Wikipediasta.

 

Länsimaiset mediat ovat kirjoitelleet monta viikkoa Afganistanin tilanteesta uutisia; ”seurataan tilannetta”, ”breaking news”, ”juuri nyt”. Ihan kuin Afganistanissa olisi menollaan jotakin sellaista, joka olisi jotenkin erityisen tärkeää seurata minuutti minuutilta.

Se mitä Afganistanissa tapahtuu nyt, se on ihan luonnollista ja ymmärrettävää. Talibaneja voidaan pitää pahiksina, mutta pitää muistaa yksi perustavanlaatuinen fakta tässäkin.

 

Talibanit ovat sunnimuslimeja ja liike alkoi syntymään joskus 1990 luvun alkupuolella sen jälkeen, kun Neuvostoliittoa vastaan käyty noin 10 vuotta kestänyt sota oli saatu päätökseen. Sodan jälkeen Afganistan oli täysin hajalla ja maata hallitsivat useat sotapäälliköt.

Tässä kaaottisessa tilanteessa syntyi Neuvostoliittoa vastaan taistelleista afgaanisisseistä – mujahideistä – taliban. Taliban kasvoi nopeasti, koska se kertoi ajavansa rauhaa. Taliban kukisti useimmat sotaherrat, tai sai heidät puolelleen. Lopulta talibanit olivat niin vahvoja, että miehittivät 1996 pääkaupunki Kabulin ja talibaneista tuli Afganistanin hallitsijoita.

Kannattaa tässä välissä muistaa sekin, että ne henkilöt, jotka olivat perustamassa talibaneja, niin kuuluivat näihin mujahideihin, jotka taas olivat Neuvostoliittoa vastaan käydyssä sodassa länsiliittouman, eli Yhdysvaltojen ja Britannian liittolaisia.

Afganistanissa tiedetään mitä ping pong tarkoittaa.

 

Talibanit pääsivät siis valtaan 1996. Tosin valtaannousu ei mennyt aluksi ihan heittämällä, mutta joskus 2001 paikkeilla talibanien valta-asema kuitenkin kattoi koko Afganistanin lukuunottamatta joitakin yksittäisiä pieniä maa-alueita maan pohjoisosissa. Joilla niilläkään ei sinänsä ollut mitään merkitystä talibanien vallan suhteen.

Afganistanissa oli jostakin 1990-luvun loppupuolelta aina syyskuuhun 2001 asti kaikki hyvin. Talibanit olivat vallassa ja maassa oli voimassa hyvin jyrkkä sharia-laki. Naisten piti kulkea säkki päässä, jos nyt ylipäätään saivat mennä kotiovesta ulos. Televisio, tanssiminen ja rilluttelu oli kiellettyä. Ihan niinkuin koraanissa sanotaan. Ne, jotka rohkenivat luopua uskosta, ne joutuivat luopumaan samalla päästään.

Laki ja kiellot olivat jyrkkiä, mutta voimassa oli sharia-laki juuri siinä muodossa, kuin suuri enemmistö Afganistanin muslimeista sitä halusi.

 

Sitten tapahtui New Yorkin WTC – iskut. USA väitti, että iskuissa oli ollut osallisena Afganistanissa koulutettuja terroristeja. Yksi takavuosien puuhapetteri, Osama Bin Laden, nousi maailman top 1-mieheksi. Bin Laden ja Al-Qaida. Kun talibanit kieltäytyivät luovuttamasta Osama Bin Ladenia Yhdysvaltoihin, niin jenkit hyökkäsivät Afganistaniin 2001 vuoden lopussa ja valloittivat maan. Tarkoituksena kukistaa Al-Qaida ja Osama Bin Laden.

Kun US-joukot valtasivat Afganistanin, niin talibanit syrjäytettiin ja maan johtoon asetettiin oma marionettihallitus.

On vaikea sanoa oliko US- joukoilla joku ”oikeutus” Afganistanin miehitykselle, mutta joka tapauksessa jokaisen pitäisi ymmärtää, että kun US-joukot miehittivät Afganistanin, riistivät talibaneilta vallan ja perustivat oman marionetti-hallituksen, niin ei kai tällaisen pohjalle voi perustaa mitään pysyvää ja ”aitoa”.

 

Parikymmentä vuotta US-joukkojen johdolla länsiliittouma vei ”rauhaa” Afganistaniin. Afganistania yritettiin länsimaalaista ja US-joukkojen luoman marionetti-hallituksen ”joukkoja” yritettiin taivuttaa länsimielisiksi. Ilmassa oli lupaus, että sitten kun länsijoukot poistuvat Afganistanista, niin heidän kouluttamansa Afganistanin hallituksen, eli marionetti-hallituksen joukot ottavat vallan Afganistanissa.

No miten kävi? Kävi siten, että kun US-joukot poistuivat Afganistanista, niin parikymmentä vuotta syrjäytettynä olleet talibanit ottivat Afganistanissa vallan ilman mitään vastarintaa. Vallanvaihto meni juuri niin kuin Strömsöössä.

 

Mikä Suomella ja Ruotsilla on nyt niin tärkeää, että Afganistanista pitää väkisin hakea ihmisiä Pohjoismaihin? Afganistania johtavat tällä hetkellä juuri ne ihmiset, tai pooli, jota afganistanilaiset haluavat, eli talibanit.

Voimme tietenkin tuntea sympatiaa Afganistanin vaikkapa naisia kohtaan, mutta sellaista se nyt vaan on. Mikään maailman islamilainen maa ei ole turvallinen yhtään kenellekään ihmiselle. Ei Afganistan poikkea nyky talibanijohdolla mitenkään Saudeista, Pakistanista, Somaliasta, Yemenistä…

31 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Hommanmaksaja
Hommanmaksaja
19.9.2021 18:09

Todella erinomainen katsaus, twiittasin.

satu
satu
20.9.2021 09:07
Vastaa...  Hommanmaksaja

Opahan enemman tapettavaa, siis afgaaneilla

Vassari_kontentti
Vassari_kontentti
19.9.2021 15:23

Väestönvaihtajat ovat valemedian propagandatykityksen avustuksella saaneet momentumin siirtää massiivisen määrän kehiksiä länteen, myös Suomeen. Tämä tilaisuus käytetään hyväksi. Suomen eduskunta siunaa, lähinnä kepulien takia, operaation.

Saas nähdä minkämoinen määrä näitä raiskuuafgaaneja lopulta Haavisto tänne pystyy rahtaamaan. En uskalla arvata, homppeli nokittaa joka viikko lukua ylöspäin.

Näin tämä operaatio meni myös 2015. Valemedia propagoi Syyrian hädänalaisista, saatiin raiskuuafgaaneja ja ennen kaikkea Irakin sotilaskarkureita.

juhaII
juhaII
19.9.2021 14:43

Afgaanit ovat raiskaustilastojen kärjessä – mutkia oikoen – koko Euroopassa. Nk. ”pakolaiset” ovat aina parhaassa mieskunnossaan olevia miehiä ja naiset ja lapset ovat pelkkää ”mielikuvateollisuutta”!

MattiS
MattiS
19.9.2021 12:52

Hyvä kirjoitus! 👏🏻

Saisi valtamediakin välillä kirjoittaa asioista niin kuin ne ovat. Se on kumma kun ei mahdu median ja päättäjien päähän etteivät muslimit ole kuten länsimaalaiset ovat. Ei muslimimaihin saada ikinä ”länsimaista demokratiaa”.

Eikä ratkaisu todellakaan ole se että niitä sitten rahdataan Eurooppaan loisimaan, murhaamaan, raiskaamaan ja muutenkin perseilemään. Eurooppa on muuttumassa justiinsa samanlaiseksi tunkioksi kuin esim. Lähi-Itä ja Afrikka ovat.

Sontaa
Sontaa
19.9.2021 11:45

Kaikki noi on talebaneja. Eri hulluus-asteilla vaan. Pysykää siellä minne kuulutte, tänne ei mitään asiaa, täällä olette joka asteikoilla alinta paskaa. Saastaa.

Vaihtoon
Vaihtoon
19.9.2021 11:37

Ei vaan HAAVISTO suunnittelee. Tuo vallan sokeuttama homo on sairas.

GCM velvoittaa...
GCM velvoittaa...
19.9.2021 18:37
Vastaa...  Vaihtoon

Pekkuli puhuu kakkulia.
Varmaankin niitä avunpyyntöjä on 800 000 eikä vaivaiset 8000.

jedemdas
jedemdas
19.9.2021 09:50

Minäkin lähettäisin vetoomuksen tai kävelisin 3000 km jos saisin loppuelämäkseni nykyistä elintasoani 20 kertaa paremman elintason tekemättä koko loppuelämäni aikana työtä.
Karvikset joutuu kotimaassaan tekemään työtä samoin, jos menisivat alueen muihin maihin. Täällä loppuelämä olisi sponssattuna veronmaksajien rahoilla. Veronmaksaja ei tosin enää itse Suomessa saa maksamillaan veroilla mitään muuta kuin vit***lua valtakoneistolta.

Keitä he ovat
Keitä he ovat
19.9.2021 09:09

kuinka monta ISIS Taliban soluttautujaa on ottanut yhteyttä
Ruskea vihreä silmäisen Pekkaan

Ehkä me tajutaan se vaikka turun torilla 1 vuoden sisään

Ja joku toinen Afgaani nouse sankariksi kunnes huomataan että hänkin oli
Terroristi kotimaassaan Afganistanissa
ja partio supoja lähtevät 2 vuoden reissulle selvittämän rikoksia ihmisyyttä vastaan
Paikan päälle, Samalla Pekka Haavistot pesevät kätensä politiikkansa ihanista tuloksista
ja kääntävät jo katseensa uusiin haasteisiin
että saadaan lisään ääri muslimeita suomeen
ja kohta Supo lähtee taas reissuun lähi idän dyyneille ja niin edes päin

kunnes me suomalaiset olemme antautuneet itse sharialle
ja joku vihreä puupää on suomen presidenttinä EU LIITTOVALTIOSSA

JA Wikipediassa lukee SUOMESTA JA ETTÄ OLEMME ISLAMIN USKOINEN KANSA

katukauppa kuntooon
katukauppa kuntooon
19.9.2021 09:07

kaikki seura oikeaa kättä eikä nää mitä vasen tekee.
koneissa on rahtitilaa ja mitä tavaraa maassa on?
hirvee härdelli kun kone saapuu esim.vantaalle ja rahtiko tullataan?
monta poikkeusta normaaliin koneensaapumiseen verrattuna.
homman hoitaa aarniotta ylemmät
mietiikää vähään

miksi tää show tehtiin?
https://realcitizenreports.com/2021/08/23/was-the-us-military-plane-in-afghanistan-a-fake-inflatable-hoax/

Minä
Minä
19.9.2021 06:42

Yhdenkin jos hakee, tulee sieltä toiset 8000 avunpyyntöä.

Avunpyyntö ei ole peruste hakea ketään, paitsi suomalaisia. Afganistanilaisten pitää itse ottaa vastuu omasta maastaan, eikä haikailla ja kikkailla päästäkseen länsimaihin.

Antti
Antti
19.9.2021 06:37

Tärkeintä on olla ottamatta näitä 8000 afganistanilaista mistä, joilla olisi kova hinku tulla Kelan tuille ja levittämään islamia, mistään turvapaikanhausta ei ole kysymys vaan Taliban on huippusuosittu Afghanistanissa ja nauttii luottamusta. Länsimaisen mittapuun mukaan ei ole mitään relevanttia eroa talibanin ja ns. hyvän riviafgaanin välillä. Molemmat ovat länsimaihin soveltumattomia, molemmat pitävät länsimaita vihollisenaan, ja ovat alituinen turvallisuusuhka Euroopalle. Se minkä me eurooppalaiset koemme hyväksi, he haluavat tuhota. He ovat vastakohta eurooppalaisuudelle ja joka asiassa arvopohjamme menevät täysin eri suuntiin. Islam ei ole yhdistettävissä Eurooppaan. Euroopassa on joko nykyinen läntinen maailma tai islam, mutta molemmat eivät voi siinä esiintyä.

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
19.9.2021 04:23

Kabulin lentokenttähän toimii jälleen. Uutisista on tullut vaikutelma, että talibania yritetään jopa normalisoida. USA:lla oli talibanin kanssa salainen sopimus, että se voi evakuoida rauhassa haluamansa. Heitä vastaan iski vain ISIS. Minusta tuntuu, että kun esim. Latvia, Liettua, Puola, Unkari ja Kreikka ovat sulkemassa maareittejä, Afganistan on ensimmäinen, jonne rakennetaan ilmasilta kehitysmaalaisten maahantuomiseksi.

Haloo
Haloo
19.9.2021 03:54

Helsingissä on tilaa. Pekka on kiimassa, nuoria miehiä ja on mistä valita. Anttona olisin jo huolissani Pekan puuhista kun aito kiima on ottanut ”puolison” valtaanasa ja valtio rahoittaa. Eikö oppositiosta löydy ketään joka sanoisi että nyt jumalauta loppuu tämä hulluus.

Kaitsu
Kaitsu
19.9.2021 03:16

Jos nyt tällä kertaa tehtäskin toisinpäin. Ei tuoda sieltä yhtäkään rättipäätä tänne, mutta viedään koko piiperösakki sinne Afganistaniin pois täältä Suomesta ilmaa pilaamasta.

Minä
Minä
19.9.2021 06:45
Vastaa...  Kaitsu

Taliban jo ilmoitti, että ottavat vastaan kaikki palautettavat, jopa rikoksista tuomitut, eivätkä puhuneet sanaakaan vapaaehtoisesta paluusta.

MattiS
MattiS
19.9.2021 12:57
Vastaa...  Kaitsu

Ei taliban ole niin tyhmä että haluaisi piipertäjiä sinne. Tai ehkä heiltä löytyisi sopivia keinoja piiperyyden poistoon, win-win Suomelle joka tapauksessa.

Hyvin menee
Hyvin menee
19.9.2021 02:17

Varmasti tämä hallitus, SDP ja Vihreiden johdolla suostuu tähänkin.

Antti Tifa
Antti Tifa
19.9.2021 02:01

Niinmut hei, siellä on Pekan kamuja paljo. Bacha basi-poikia ja transafghaaneja.
Niiden rupareikä ei kertakaikkiaan kestä sitä talipaanien rynkytystä joten Suomeen turvaan.
Ensiks kihomatolääkitys, sitte hammashoito ja rokotukset.
Ilmanen kämppä kalusteineen ja pelimerkkejä runsaasti.
Pääsevät sitte Stadiin myymään tervettä persettä. Kysyntä kova.

matti mainio
matti mainio
19.9.2021 01:22

Paras olisi jos Pekka ja 8000 muuta lähtisi Suomesta Afganistaniin.

Unelma Painajainen
Unelma Painajainen
19.9.2021 01:17

Kuinka helkkarin iso lähetystö Suomella siellä muka oli?!

Erto
Erto
19.9.2021 07:17

Noin 10 suomalaista oli Kabul:n lähetystössä töissä. Muut oli afganistanista palkattua apuväkeä.

pöh
pöh
19.9.2021 00:08

Ja siellä on noin 38 miljoonainen kansa, joka oli länsimaiden huippuaseistama ja kouluttama, jopa omat ilmavoimat, kuitenkaan eivät halunneet taistella 60 000-70 000 talipalloa vastaan. Nyt siellä sitten nähdään erinomainen mahdollisuus päästä länsimaihin lihapatojen ääreen.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
19.9.2021 00:26
Vastaa...  pöh

Siellä EI ollut mikään kansa, joka olisi ollut huippuaseistettu ja -koulutettu!

Sellaista ei ole olemassakaan kuin ”afganistanilainen”;
siellä on maa, jota asuttaa monilukuinen määrä kansoja, heimoja, klaaneja ja sukuja.
Uskollisuus menee linjaa perhe-suku-klaani-heimo-kansa.

Taliban on pataanien järjestö.
Afganistan ei ole kenellekään sikäläiselle yhtään mitään.

Kukavaan
Kukavaan
19.9.2021 06:29
Vastaa...  Qroquius Kad

”Sellaista ei ole olemassakaan kuin ”afganistanilainen”;
siellä on maa, jota asuttaa monilukuinen määrä kansoja, heimoja, klaaneja ja sukuja.”

Sekä Neuvostoliiton että USA:n strateginen virhe oli pyrkiä luomaan Afganistanin alueelle keskushallinto sensijaan, että olisi pyritty hajoittamaan alue keskenään sotiviksi pikkuvaltioiksi. Niiden keskinäiset sodat olisivat estäneet väestön kasvua ja pitäneet väestön tyytyväisenä sen saadessa sotia ”oikean asian” puolesta toisiaan vastaan. Jatkossa tätä sotimisen tarvetta tullaan tyydyttämään alueen ulkopuolella.

Suomi Finland
Suomi Finland
19.9.2021 00:08

Ennen kuin Neuvostoliitto lähti seikkailupoliittiselle tielle, ei niitä huiveja Afganistanissa juurikaan ollut. Yhdysvallat valitettavasti joutuivat 9/11 vuoksi lähtemään sotaan terroristeja tukeneita talibaneja vastaan. Onnistuivat kuitenkin täydellisesti ryssimään valtavan määrän rahaa ja maahan toimitetut vuohetkin varmaan nussittiin hengiltä.

Muslimimaailma peruuttaa jostain aivan järjelle vieraasta syystä takaisin 500- luvulle. Ehkä kyse on biologiasta? Jonkun tuurilla eloonjääneen täysääliön geenit ovat päässeet rikastumaan populaatiossa?

Jane Tarzan
Jane Tarzan
19.9.2021 08:45
Vastaa...  Suomi Finland

Ovat kovia lisääntymään lähisukulaisten avulla. Suurin osa afgaaneista on serkkuavioliittojen jälkeläisiä- pakistanissa luku on 80% joten mitäs luulette tapahtuvan kun samaa harjoitetaan vuosisatoja… Pientä pudotusta älykkyydessä mutta sitäkin kovempaa agressiivisuutta. Ihme kyllä ovat kuulleet KELA:sta??!!! Onkohan afgaaneille tiputeltu jenkkien toimesta lentolehtisiä tai homopekka lähettänyt lähetyssaarnaajia pyörimään paikallisissa bacha bazi- diskoissa!

Suomi Finland
Suomi Finland
18.9.2021 23:53

Ei helvetti. Ei kiitos avunpyytäjille. Pysykää kotona ja sopeutukaa. Teillä oli kaikki mahdolisuudet vastustaa talibaneja. Ette vastustaneet. Nauttikaa nyt täysin rinnoin. Ehkä ensi kerralla sitten kiinnostaa pistää hanttiin.

Huru-ukko
Huru-ukko
18.9.2021 23:46

Pekan pitää lähteä itse sinne avustamaan näitä ”kuoropoikia”, saattaa saada jonkun ihan omaksi maskotikseen, jos taliban suo.