Mitä monikulttuurisuus on antanut lännelle?

comic-characters-2029609_960_720.png
Mitä ns. monikulttuurisuus oikeastaan tarkoittaa? Yleensä sillä tarkoitetaan jotain sellaista, että tulijamaista tulevat henkilöt rikastuttavat tulomaata omalla kulttuurituomisellaan.

Monikulttuurisuus tarkoittaa käytännössä kuitenkin lähinnä vain kolmansista maista (Lähi-idästä ja Afrikasta) tulleiden turvapaikanhakijamiesten mukana tuomaa kulttuurivaihtoa. Mitä jotain sellaista annettavaa afganistanilaisella, irakilaisella tai somalialaisella kulttuurilla on eurooppalaisille kulttuurille, että sen voidaan sanoa rikastavan eurooppalaista kulttuuria?

Jos unohdetaan sellaiset perusrasmuslaiset perustelut kuten ylivoimaisen parempi riisi ja reippaampi kansantanssi, niin mitä muuta meille jää käteen? ”On hyvä, että ihmiset tulevat tänne, opimme toisiltamme eri asioita.

Mitä asioita pohjoismaalaiset voisivat oppia lähi-itäläisiltä ja afrikkalaisilta?

Avioitumista alaikäisen serkkutytön kanssa? Lasten sukuelinten silpomista? Ihmisten kivittämistä tai hirttämistä kylänraitilla? Kunniakulttuuria, jossa toisen ihmisen päälle käydään pienimmästäkin ”rispektin” puutteesta? Kunniakulttuuria, jossa miehet vahtivat suvun naisten pilluja kuin pahimmatkin perverssit ja jos joku “vapaa” nainen sattuu levittämään reisiään huvikseen, niin: kivitys. Veriset eläinten lahtaukset? Säkissä kulkevia naisia? Yhteiskuntajärjestystä, jossa kuka tahansa voi joutua hengenvaaraan mistä tahansa pienimmästäkin asiasta?

Kun katsoo islamilaisen maailman karttaa niin huomaa, että useimmat islamilaiset maat, muutamaa yksittäistä maata lukuun ottamatta, ovat hyvin takapajuisia ja alkeellisia yhteiskuntia, joissa ei tiedetä mitään sellaisista asioista kuten demokratia tai tasa-arvo. Seksuaalivähemmistöt ovat hengenvaarassa, ilman suuren suvun tai klaanin taustaa olet arvoton hylkiö. Et voi täysin vapaasti avioitua. Taiteita, vapaata sanaa ja sen sellaisia asioita katsotaan kieroon ja niiden takia voi päästä hengestään. Niin ikään yhteiskuntarauha on mitä on, ihmiset eivät luota toisiinsa eivätkä viranomaisiin.

Harvassa islamilaisessa maassa on jotain sellaista luovuutta taiteen ja tieteen saralla kuin mitä ei-islamilaisissa maissa on. Eikä Nobelin tiedepalkintoja ei kovin paljon jaella islamilaiseen maailmaan. Englannista käännetään suomeksi enemmän kirjoja kuin islamilaisessa maailmassa yhteensä. Lähinnä islamilaisesta maailmasta kuulee itkua ja hammastenkiristystä.

Toki monikulttuurisuus on tuonut jotain länteenkin. Jättimäisissä maahanmuuttajaghetoissa – niin Rinkebyssä kuin muualla Euroopassa – eriytyneisyys ja ulkopuolisuus ympäröivästä yhteiskunnasta kukoistaa. Alhainen sosioekonominen status, asuinalueiden rauhattomuus, suuri rikollisuus, luku- ja kirjoitustaidottomuus sekä todella surkea yleistieto. Tietotaidot tekniikasta, fysiikasta ja muista luonnontieteistä ovat hyvin vaatimattomia.

Mutta jos joku osaa mainita jotain hyvää mitä Rinkeby on tuonut Ruotsille, kuulen vastauksen suurella mielenkiinnolla.

Näin ollen ainoa oikea vaihtoehto, jos haluaa kokea ”monikulttuurisuutta” ja makuelämyksiä kera kansantanssin, on matkustaa itse niihin maihin joiden kulttuuria haluaa kokea.